Sociolog o Vaskršnjem saboru: Ideja koja građane deli na vernike koji podržavaju Vučića ili ne 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Povodom najavljenog „Velikog Vaskršnjeg saboru Srbije i Republike Srpske“ sociolog Vladimir Veličković je ideju „svesrpske sabornosti“ ocenio kao isključujuću jer građane ponovo deli na one vernike koji podržavaju politiku Aleksandra Vućića i one koji je ne podržavaju.

„Potpuna monopolizacija nacionalnog interesa, potpuna monopolizacija ako hoćete i nacionalnog identiteta, potpuna monopolizacija pravoslavne crkve – to je poenta“, rekao je Veličković za Insajder.

„Veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske“ 5. i 6. maja, kao mesto donošenja važnih odluka o opstanku srpskog naroda, najavljeno je u ponedeljak iz Predsedništva Srbije posle sastanka predsednika Vučić i MIlorada Dodika s patrijarhom Srpske pravioslavne crkve (SPC) Porfirijem.

U saopštenju o tome piše da će na tom skupu „biti donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine“ i da će vlade Srbije i RS „pripremiti deklaraciju i moguće druge opštepravne akte koje će u istom tekstu podneti na usvajanje Skupštinama Srbije i RS“.

Insajder piše da „ideja svesrpske sabornosti tom događaju daje nacionalnu dimenziju, a najava usvajanja Deklaracije u Skupštini, posle Sabora, političku konotaciju“.

Od SPC je, kako je navedeno na sajtu Insajdera, zatražen blagoslov, pa tako ne izostaje ni verska dimenzija.

Sociolog Veličković je ukazao da „poenta u tome“ što „patrijarh Porfirije nije crkva, kao što ni Vučić nije država“.

„To je neki njihov savez koji može da nas odvede ko zna gde, ali zapravo nas nigde neće odvesti, nego stojimo u mestu i oni ovim događajima zapravo samo zatrpavaju realne političke probleme“, kazao je Veličković.

Politička sabornost, kako je naveo Insajder, biće oličena i u deklaracijama koje bi, kako je najavio predsednik, trebalo da usvoje Skupštine Srbije i Republike Srpske, a ti dokumenti mogli bi da posluže kao pokazatelj snage ujedinjenosti oko zajedničkih ciljeva.

„Pretpostavljam da ti pravni akti, ta deklaracija i to što planiraju da usvoje, neće biti ništa različito od onog što oni planiraju da kažu na tom mitingu“, kazao je sociolog i naveo da smatra da će to ponovo „da se tiče neke kulture, nekog nacionalnog identiteta, održavanja neke pravoslavne vere, ali sve to pod njihovim monopolom“.

„Veliki Vaskršnji sabor“ – smatra Veličković, mogao bi da bude kompenzacija za „Pokret za narod i državu“ kojeg je VUčić najavljivao, ili modifikacija te ideje.

Insajder je podsetio da je pre godinu i po Vučić najavio formiranje „Pokreta za narod i državu“ sa sličnim idejama nacionalnog i političkog ujedinjenja.

Po najavama, Sabor zakazan za 5. i 6. maj – na dane Uskrsa, građane treba da ujedini i u danima u kojima bi svi, bez obzira na veru i političku pripadnost, trebalo da budu ujedinjeni u sećanju na žrtve dva masovna ubistva – u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje, u okolini Mladenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari