Šolc posle sastanka s Ramom: Uočljiv napredak u dijalogu Srbije i Kosova 1foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da je u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova postignut veliki napredak, te da ima utisak da sada postoji spremnost da se sprovede ono što se do sada činilo nemogućim.

Šolc je, nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu, na zajedničkoj pres konferenciji, a na pitanje u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije, ocenio da taj proces može u skorije vreme da bude uspešno priveden kraju.

Na pitanje koliko će dugo EU čekati na sporazum i šta ako jedna strana ne bude želela da potpiše nemačko-francuski predlog, kancelar je rekao da se radi o dalekosežnom i uravnoteženom predlogu, koji su Nemačka i Francuska skicirale, a podržale Italija i SAD, i koji se našao u zaključcima EU.

„Polazim od toga da proces u skorije vreme može da bude uspešno priveden kraju. Mislim da je napravljen veliki napredak u dijalogu. Kada se pogledaju izjave Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, uočljiv je napredak. Naš predlog je plan koji treba primeniti i moj utisak je da sada postoji spremnost da se sprovede i ono što se do skoro činilo nemogućim“, naglasio je Šolc.

To bi, dodao je, bilo dobro za razvoj Srbije i Kosova.

Rama je poručio da Albanija snažno podžrava evropski plan za Kosovo i Srbiju.

„Radi se o veoma sadržajnom i realističnom planu. Taj plan donosi dugo očekivanu i potrebnu normalizaciju odnosa i obe strane bi trebalo ozbiljno da mu pristupe“, rekao je Rama.

Šolc je istakao da je brza integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od strateškog značaja za njegovu vladu.

„Zapadni Balkan i njegova integracija u EU su meni veoma važni, to je zadatak koji mora da uspe. Zapadni Balkan je deo Evrope i evropske porodice“, naglasio je Šolc.

On je kazao da ga zbog toga raduje što će se sledeći samit Berlinskog procesa, kako je dogovorio sa Ramom, održati 16. oktobra u Tirani.

Time će se, podseća, samit Berlinskog procesa po prvi put održati u glavnom gradu jedne od zemalja Zapadnog Balkana.

Nemački kancelar je istakao da je Berlinski proces pokazao kakav je potencijal saradnje na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari