Šormaz: Nema volje za članstvo u NATO 1Foto: (1.) FoNet_ Aleksandar Levajković (2.) BETAPHOTO_MO (3.) FoNet_Nenad Đorđević (4.) N1

Nećemo konkurisati za članstvo u NATO, jer za tako nešto nema volje, ocenio je poslanik Srpske napredne stranje Dragan Šormaz, lider Dveri Boško Obradović je za saradnju sa Alijansom u dosadašnjem formatu, Neboja Zelenović iz Zajedno za Srbiju za strateški sporazum sa Zapadom, dok lider PSG Pavle Grbović ističe da nema uslova za članstvo.

Šormaz, Obradović, Zelenović i Grbović učestvovali su večeras u debati „Da li je vreme za članstvo Srbije u NATO“, u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Šormaz, kao šef Stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarne skupštine NATO, rekao je da „nije NATO lobista“, ali da treba jasno reći da NATO nikoga ne pozova u članstvo, već država sama konkuriše.

Mi sarađujemo posredstvom programa Partnerstvo za mir, takav ugovor ima i Rusija, iako je od 2015. godine pod suspenzijom zbog Ukrajine, rekao je Šormaz.

Nećemo aplicirati za članstvo, jer nema volje za tako nešto, naveo je Šormaz.

„Na moju žalost, nastavljena je politika četiri stuba Borisa Tadića“, rekao je on.

Šormaz je podsetio da je učestvovao u ratu 1999. godine kao pripadnik PVO i dobio je viši čin za angažovanje.

Imali smo žrtve, posledice, ali prošlo je 20 godina. Da li su Japanci čekali 20 godina posle dve nuklearne bombe ili strateško partenstvo sa SAD, upitao je Šormaz.

Zalažem se otvoreno, javno – bez obzira kojoj stranci pripadam, kao Dragan Šormaz – da su naši starteški partneri SAD, EU i da se učlanim u Uniju, a sa svima treba da budemo prijatelji, naglasio je Šormaz.

Američka vojska je u Varvarinu, gde je bilo ono stradanje, napravila vrtić i niko tamo nije rekao ne treba, predočio je Šormaz.

Ocene IPA su sjajne, ali jedini problem koji oni vide je javna diplomatija, zato za početak da govorimo koliko sarađujemo sa NATO, ocenio je on.

Ne mora članstvo, niko nas ne poziva. Bitnije je da postanemo član EU, a onda ćemo biti pod NATO kišobranom, jer se EU oslanja na Alijansu, ocenio je Šormaz.

Zelenović je rekao da nisu on, Obradović i Grbović odgovorni što Srbija nije otvorila nijedno poglavlje, već SNS i to što nema napretka u vladavini prava i zbog toga kako izgledaju izbori u Srbiji.

Naša politika treba da bude strateško partnerstvo sa Zapadom koje donosi dobar život, rekao je Zelenović, ocenivši kako to „donosi stabilnost koja omogućava da dođu dobru investicije, više ulaganja“.

On nekoliko puta nije direktno odgovorio da li se zalaže za članstvo u NATO, napominjući da o tome tek treba otvoriti debatu.

Šormaz: Nema volje za članstvo u NATO 2
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zelenović je rekao da su sva važna pitanja koja treba otvoriti – o Kosovu, NATO, kakvi su izbori, mediji – pitanja koja će dovesti do suštinskih stvari, a to su sloboda medija i fer izbori.

Boško Obradović je rekao kako on nema ništa protiv saradnje sa NATO kroz format Partnerstva za mir, ali nije za članstvo, jer je Srbija jedina zemlja koju je Alijansa bombarovala, čime je napravljen presedan za brojne naredne intervencije.

Prema njegovim rečima, Srbija je već u predvorju NATO, jer je od 2012 godine održano 112 vežbi vojske Srbije i NATO, a samo 12 sa Rusijom.

Nema potrebe da se Šormaz žali jer je SNS „proNATO „organizacija, rekao je Obradović i naglasio da Srbija treba da ima jedan stub spoljne politike – svoj interes.

Nemam problem da svoj interes nađe i na Zapadu, ali Zapad proteklih 30 godina ne vidi Srbiju kao partnera, dodao je Obradović.

On je ocenio i da su „evropske integracije zaustavljene“ i da ne razume zašto se kolege time „zamajavaju“.

Moraću da citiram Tomislava Nikolića koji kaže da je „etalon za glupost u Šumadiji jedan Šormaz“, rekao je Obradović i dodao da Šormaz zastupa antirusku propagandu.

Vi ste, gospodine Šormaz, srpski diplomata pri NATO i da se neko tako obrati visokom ruskom zvaničniku ili bilo kom stranom zvaničniku, mora biti smenjen, predočio je Obradović.

Ja nisam ni proamerički, niti proruski lobista, već hrišćanski Evropljanin, suverenista i patriota, rekao je Obradović.

Neću samo da me neko prevede žednog preko vode, kao u Crnoj Gori, bez referenduma za NATO, poručio je Obradović.

Pavle Grbović je ocenio kako u ovom trenutku „nema uslova“ da Srbija postane članica NATO, a problem je i „licemeran odnos vlasti“ prema toj temi.

Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO, ali poslanici vladajuće koalicije i ministri ružno govore o Alijansi, a Vlada ima odličnu saradnju sa NATO, dodao je on.

Naš spoljnopolitički kurs je vođen interesima vladajuće elite i zato donosimo kontroverzne i šizofrene odluke, poput nedavnog glasanja u UN, ukazao je Grbović.

Spoljna politika, dodao je on, kreirana je isključivo interesima onih koji su na vlasti, a Srbija je onda jednako nepouzdani partner svima njima, rekao je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari