"Sporazumi iz Brisela i Ohrida nisu rešili bezbednosni vakuum": Sagovornici Danasa tvrde da će incidenti biti sve češći kako se bliže izbori na KiM 1Foto: FoNet/Kosovapress

Ranjavanje Milana Jovanovića u Zvečanu, hapšenje doktora Nikole Todorovića, paljenje automobila, samo su poslednji incidenti kojima su bili izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji.

Pogoršanje nivoa bezbednosti Srba događa se nakon prihvatanja EU sporazuma i aneksa dogovorenog na Ohridu, ali i nakon institucionalnog i bezbednosnog vakuuma koji je nastao izlaskom Srba iz institucija i KPS.

Sagovornici Danasa smatraju da su pregovarači SAD i EU morali da pronađu neke bezbednosne mehanizme kako bi se smanjile tenzije na Severu Kosova i prevazišao institucionalni vakum. Ocenjuju i da će broj incidenata rasti kako se budu približavali izbori na Kosovu.

„Kako se približavamo 23. aprilu, danu kada treba da se održe lokalni izbori za četiri opštine na severu Kosova, sve više imamo podizanje tenzija. To ne vodi ka smirivanju situacije, nego naprotiv ka dizanju tenzija. Narod na severu Kosova je uplašen i smatram da građani tog dela Kosova ne zaslužuju takav tretman da žive u strahu i pod pritiskom. EU mora hitno da nađe modus za sprovođenje svega šta je dogovoreno u Briselu i da obaveže obe strane potpisom, jer ako se ovako nastavi plašim se da ulazimo u kritičnu fazu destablizacije koja ne odgovara nikome“, navodi za Danas Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Prema njegovim rečima, nikome nije u interesu destabilizacija na Kosovu i da bi zato organi reda i bezbednosti na Kosovu trebalo da pojačaju svoje strukture, sa jedinim ciljem da se pre svega brzo i efikasno sva lica, bilo koje nacionalnosti dovedu pred licem pravde.

„Veoma je čudno da nakon postizanja sporazuma u Ohridu imamo zapaljivanje automobila na severu, kao i incidente koji samo proizvode tenzije“, navodi Šeholi.

Politikolog Ognjen Gogić, međutim, smatra da ne postoji trend povećanja učestalosti incidenata, ali da to ne znači da je došlo do znatnog popravljanja bezbednosne situacije, već da je ona stabilno loša.

„Nju odlikuju povremene pucnjave, paljenja automobila i hapšenja, sve pod nerazjašnjenim okolnostima. Susreti u Briselu i Ohridu doveli su do izvesnog primirivanja situacije na terenu. Međutim, to je usledilo samo kako ni Beograd, ni Priština ne bi bili optuženi da destabilizacijom prilika na terenu pokušavaju da dovedu do sloma pregovora. Kako vreme prolazi, stvari se vraćaju na staro i ponovo izbijaju incidenti“, objašnjava sagovornik Danasa.

On ističe da je EU sporazum bio svrha samom sebi. Njime nije rešeno nijedno sporno pitanje. Zato se napetosti obnavljaju.

„Svi posrednici i pregovarači su se pretvarali kao da ne postoji problem bezbednosnog vakuuma na severu. Pitanje povratka Srba na severu u institucije se nijednom nije postavilo. To se nije razmatralo ni kao preduslov za prihvatanje sporazuma, niti kao korak u njegovom sprovođenju. Trebalo je tražiti neki mehanizam, makar za prelaznu upravu na severu, ili dogovoriti rok i radnje za povratak Srba u institucije“, navodi Gogić .

Dodaje da se upravo taj vakuum na severu može smatrati osnovnim razlogom zbog kog dolazi do incidenata. Policija na severu je ostala desetkovana što je bio razlog ili izgovor za Prištinu da pojača svoje aktivnosti putem specijalne policije.

„Nedavno je održan sastanak u Briselu između Petkovića i Bisljimija. Niko nije našao za shodno da postavi pitanje registarskih tablica i izbora. To je zapaljiv materijal zbog kog su prošle godine izbijale napetosti. Ta pitanja su ostala nerešena i mogu da posluže kao okidači za nove krize. Sasvim je izvesno da će novi incidenti izbijati kako se bude približavao trenutak izbora. To se može predvideti, ali niko ništa ne preduzima po tom pitanju“, ocenjuje Gogić.

I Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da su inicidenti na Kosovu postali praksa, da se sve radi po staroj ustaljenoj matrici, ali ono što razlikuje nekadašnje i sadašnje incidente na KiM je da sada novinari pre saznaju za incdente, nego policija i da ta medijska orkestrirana kampanja ima političku dimenziju.

„Ako uzmemo novi talas incidenata, od kada je srpska lista napustila institucije i policiju, videćemo da su u fokusu tih incidenata zapravo pripadnici KPS, ili bivše civilne zaštite. Vidimo da se odivija jedan medijski i policijski rat oko razoružavanja bivših pripadnika KPS. I to je vrlo zabrinjavajuće, jer je to trebalo da bude posao dogovora, pod medijacijom grupe Kvinta. Ali taj posao nije urađen, pa kosovske vlasti popunjavanjem tih upražnjenih mesta menjaju etničku stukturu, pa je sada broj Bošnjaka u porastu u policijskim snagama“, navodi Janjić i dodaje da ne vidi da postoji spremnost da se problem bezbednosnog i policijskog vakuma reši kroz neki paket mera i da nije čudo što se objektivno širi strah među Srbima i nesigurnost među Albancima.

Sve te priče Petkovića, Bisljimi i Lajčaka, kako kaže , nakon slika sa terena, postaju besmislene, pa ni ne čudi što su „seobe“ za dobar deo Srba sa KiM jedina moguća opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari