SPS u nekretninama ima mnogo više čak i od SNS i od toga zarađuje milione evra 1SPS Kragujevac, foto: Z. Mišić

Izdavanjem nekretnina koje su nasledili od Saveza komunista Jugoslavije, SPS već godinama finansira svoj rad. Među njihovim „stanarima“ su i mnoge opštine, javna preduzeća i ustanove, što stručnjaci sa kojima je pričao CINS ocenjuju kao nedopustivo.

U centru Kragujevca, u nekadašnjoj zgradi Doma samoupravljača iz sedamdesetih godina prošlog veka, nalaze se prostorije Socijalističke partije Srbije (SPS). U istoj betonskoj zgradi hladnog izgleda, u oko 35 kvadrata, nalazi se i jedna od kancelarija Gradske uprave.

Ova institucija prostor iznajmljuje od socijalista i, prema finansijskim izveštajima stranke, za zakup im je od 2015. do kraja 2020. godine isplatila oko 114.000 evra.

To je samo jedna od nekretnina kojima ova stranka kao naslednica nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije raspolaže. Prema poslednjem finansijskom izveštaju SPS-a, socijalisti poseduju nekretnine vredne oko 13,8 miliona evra.

Koliko je to više u odnosu na druge stranke u Srbiji možda najbolje ilustruje to što je trenutno najjača stranka u Srbiji Srpska napredna stranka (SNS), čija imovina vredi nešto manje od dva miliona evra, iza SPS-a po vrednosti poslovnih prostorija.

Bivši predsednik Odbora Agencije za sprečavanje korupcije Zoran Stojiljković objašnjava kako je SPS od samog starta bio u prednosti u odnosu na druge partije zbog nasleđene imovine.

„Oni su nasledili tu imovinu pozivajući se na tu vrstu tradicije, na brojno članstvo, na članarine“, kaže on i dodaje da su danas u problemu oko dokazivanja da su zaista vlasnici.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević smatra da to ovu stranku bez dileme stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge partije jer im daje određenu vrstu sigurnosti.

„To se jako lepo videlo na primeru krize DS-a. Zamislite koliko bi ta kriza bila sporija da je DS mogao da garantuje zaposlene, kancelarije, da to nije pravilo nikakve troškove. Nikad nije u pitanju samo volja birača, već i resursa u velikoj meri“, podvlači Spasojević.

Podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) prikupio i objavio u bazi stranačkih finansija pokazuju da je u periodu od 2015. do kraja 2020. na račune socijalista od zakupaca njihovog poslovnog prostora leglo oko 2,3 miliona evra. Istraživanje pokazuje i da se među zakupcima nalaze brojne javne institucije koje prostorije od SPS iznajmljuju čak i kad postoje gradske koje zvrje prazne.

Stojiljković smatra da prostorije koje političke i društvene organizacije dobiju treba da se koriste za stranačke svrhe, i da je svako iznajmljivanje manipulacija. Davanje u zakup javnim institucijama, on vidi kao samo još jedan način da ova stranka uzima pare iz budžeta.

„To je nešto što je neprihvatljiva praksa, čak i onda kada zakonski nije sankcionisana“, navodi Stojiljković.

Javne institucije kao SPS-ovi podstanari

Od oko 2,3 miliona evra koliko je Socijalistička partija Srbije dobila od iznajmljivanja nekretnina u periodu od šest godina, najmanje 840 hiljada evra je dobila od javnih institucija. Među njima su, između ostalog, ministarstva, opštine, javna preduzeća i muzeji.

Tako SPS izdaje nekretninu u centru Petrovca na Mlavi. Tu je u velelepnoj predratnoj zgradi stare Pošte, koja je zaštićena kao kulturno dobro, smešten Zavičajni muzej ovog mesta. Za četiri kancelarije, čajnu kuhinja i galerijski prostor koji se prostiru na 120 kvadrata, Muzej je za šest godina, prema podacima iz finansijskih izveštaja stranke, platio skoro 30 hiljada evra.

Direktorka ovog Muzeja Žaklina Perić kaže i da je plan da pređu u gradske prostorije, ali da trenutno nemaju gde.

„Mi ovde imamo staru osnovnu školu koja je napuštena i neki je plan da tu bude Muzej. Ali je ta zgrada u prilično lošem stanju, potrebno je veliko ulaganje“, kaže Perić.

Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari