Srbija 21: Ne želimo da reklamiramo naše akcije 1Foto: Pixabay/Besno pile

Suočeni sa teškom situacijom pandemije korone virusa pojedine stranke vlasti, ali i opozicije već su odlučile da političke aktivnosti zamene humanitarnim i volonterskim radom na terenu.

Druge političke organizacije najavljuju da će narednih dana preduzeti adekvatne mere za pomoć najugroženijoj populaciji, a sve u skladu sa preporukama stručnjaka i merama koje je Vlada Srbije preduzela.

„Narodna stranka od danas otvara volonterske servise u gradovima širom Srbije. Servis podrazumeva da određeni broj aktivista i volontera stranke na nivou opštinskih i gradskih odbora bude u funkciji pomoći pre svega starim i iznemoglim licima“, kaže za Danas Miroslav Aleksić i dodaje da će građani moći da se javljaju na telefone koje ćemo objaviti danas.

Zbog aktuelne situacije volonterski servis Srpske napredne stranke Zvezdara već je na usluzi starijim sugrađanima i osetljivim grupama.

Otvorena je telefonska linija – 011/2452-065 putem koje građani mogu da dobiju besplatnu uslugu nabavke osnovnih namirnica i lekova u roku od nekoliko sati od prijema poziva. Radno vreme kol centra radnim danom od 9 do 14 sati i od 16 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati.

Omladina DSS i pokreta Metla 2020 stavila se na raspolaganje svim državnim organima koji će učestvovati u suzbijanju virusa na teritoriji Srbije i svima kojima je pomoć potrebna

„U trenucima vanrednog stanja u Srbiji i pandemije korone virusa, omladina DSS-a i Pokreta Metla 2020 ima moralnu i građansku obavezu da ponudi svaku uslugu koja bi pomogla u zaštiti starijim i ugroženim sugrađanima“, navodi Zdravko Veselinov, predsednik omladine DSS. Dodaje da su mladi socijalna grupa koja prema iskustvu i istraživanju ima najmanji rizik da oboli od tog virusa i da budu životno ugroženi. On je zato pozvao vršnjake da pomognu da se sačuva što veći broj građana Srbije. U DSS tvrde da će ova stranka dok traje vanredno stanje obustaviti sve političke aktivnosti.

Odbori Pokreta obnove kraljevine Srbije u pedesetak opština i gradova uputili su već javne pozive starim sugrađanima da im se obrate za pomoć.

„Razmotrićemo u narednih dan-dva najbolje mehanizme, da bi bili što efikasniji. Ponosan sam na omladinu POKS-a, koja je sama inicijator ovakve vrste solidarnosti. I još nešto, nigde i nikada ovakve akcije nećemo koristiti kao promociju stranke, jer zdravlje i jedinstvo moraju biti iznad svake politike, ali to treba i pokazati delom. Praznom pričom i reklamom nećemo ništa učiniti, naprotiv, samo ćemo uneti dodatnu konfuziju“, kaže Žika Gojković, lider ovog pokreta.

I Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže da je lokalnim organizacijama upućena instrukcija da s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja i pretnju širenja virusa korone (COVID 19) svaki demokrata deluje sledeći principe solidarnosti i odgovornosti.

Drugim rečima da se u skladu sa sopstvenim mogućnostima i okolnostima u kojima se nalaze – organizuju i u meri u kojoj je to moguće pomognu sugrađanima. U ovakvim situacijama, kaže Lutovac, savest i odgovornost nam nalažu da zanemarimo bilo kakve podele i da se bezrezervno stavimo u službu zdravlja svih građana.

„Ujedinjena demokratska Srbija zasigurno će se organizovati da bude od pomoći građanima. Za danas imamo zakazan sastanak na kome ćemo razgovarati o načinima na koje možemo da pomognemo našim sugrađanima. Naravno, sve što budemo radili biće u skladu sa preporukama stručnjaka i merama uvedenim vanrednim stanjem. Ono što ne želimo, jeste da te akcije reklamiramo jer smatramo da ovakvu situaciju ne treba koristiti za dobijanje političkih poena, ističe Nenad Konstantinović, jedan od osnivača Srbija 21.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari