Duže ili kraće šetnje, blokade, radikalizacija, broj govornika: Kragujevčani o tome kako bi trebalo da izgleda protest „Srbija protiv nasilja” (FOTO) 1Foto: Z. S. M.

 

U subotu u Kragujevcu biće održan još jedan protest „Srbija protiv nasilja”. Kao i do sada okupljanje je u 18 sati na Đačkom trgu, kod Prve kragujevačke gimnazije.

Odatle će se krenuti u protestnu šetnju, ovoga puta drugom rutom. Sa Đačkog trga odakle počinje šetnja kolona će se uputiti ulicom Vuka Karadžića, Kneza Mihaila, 27. marta, glavnom ulicom, Kneza Miloša, Karađorđevom, Vojvod Putnika, Potporučnika Govedarice, do raskrsnice kod Medcinske škole.

Po najavi organizatora na lokaciji kod Medicinske škole u naselju Vašarište na saobraćajnici odakle vode putni pravci za Beograd, Topolu, Aranđelovac i Raču učesnici protesta će ostati do 20 sati.

Kao i drugim gradovima u kojima se održavaju protesti širom Srbije i u Kragujevcu se „lome koplja” među organizatorima i učesnicima: da li i šta treba menjati svaki put, da li šetnje ili blokade moraju da budu kraće ili duže, kojom rutom da se odvijaju, koliki je broj govornika na protestu optimalan, da li iko treba uopšte da se obraća okupljenima…

Duže ili kraće šetnje, blokade, radikalizacija, broj govornika: Kragujevčani o tome kako bi trebalo da izgleda protest „Srbija protiv nasilja” (FOTO) 2
Foto: Z. S. M.

Ipak, organizatorima protesta „Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu je sve ovo oko tehničkih detalja ipak donekle lakše, jer su još početkom nedelje pozvali sugrađane da putem onlajn ankete iznesu sopstvene utiske o tom protestima, šetnjama, blokadama i svojim predlozima direktno učestvuju u kreiranju narednog protestnog skupa.

– Važno nam je da čujemo šta građani misle o formatu protesta „skup-šetnja-blokada”, da čujemo i druge predloge i ideje kako bismo zajedno kreirali naredna okupljanja, kažu oni.

Onlajn anketa sadrži 13 pitanja sa ponuđenim odgovorima, među kojima su i pitanja o broju govornika, ruti i dužini protestne šetnje, dužini trajanja blokade, danu i vremenu održavanja…

– Odgovori nam pomažu u iznalaženju najboljih rešenja za naredne skupove, koji odgovaraju većini učesnika. Pored toga, ovom interaktivnom konekcijom želimo da čujemo i mišljenja sugađana koji nam se još nisu pridružili, ističu organizatori protesta „Srbija protiv nasilja” a želeli bi, rečeno je u organizacionom odboru.

Prošle subote, 18. juna na skupu u Kragujevcu govorili su profesorka Marija Blagojević, iz Prve tehničke škole, Marko Mijajloviċ, student političkih nauka na fakultetu u Beogradu i Dušan Duca Stanikić, glumac kragujevačkog Teatra.

Nakon obraćanja govornika organizovana je šetnja ulicama Vuka Karadžića, Kneza Mihaila, 27.marta i zatim glavnom ulicom do Velikog parka gde je do 21 sat blokiran saobraćaj.

Shodno tome, prvo pitanje onlajn anketara, organizatora kragujevačkog protesta bilo je da li ste bili na protestu „Srbija protiv nasilja” prošle subote? Čak, 80,3 posto odgovora je bilo da, dok 15,7 posto njih je dogovorilo „nisam ali voleo bih da sam mogao/mogla da dođem”.

Učesnici nkete su organizaciju (od 1 do 5) ocenili: 46,7 posto – četvorkom, 31,8 je organizatorima „dalo” trojku, 17,8 posto je glasalo za „čistu” peticu a ostali anketirani – dvojku. Nije bilo nedovoljnih ocena.

Za ruta prethodnog protesta čak 68,1 posto onih koji su uzeli učešće u ispitivanju odgovorilo je: dopada mi se, 22,4 posto ispitanika je isto mislil ali je dodalo da je „trebalo je još malo”. U preostalih 9,5 procenata mišljenja Kragujevčana su bila da je ruta predugačka, da je O.K. ali bi mogla da ide i kroz druge delove grada, može i duža šetnja sa više blokada, kao i da se blokiraju druge saobraćajnice.

– Dopada mi se ali može da se menja, bio je i ovakvih odgovora na ovo pitanje.

Kao najbolji termin za „držanje blokade” više od pola ispitanika (50,4) je naglasilo od 18 do 20 sati, više od trećina odgovora (37 procenata) je bilo kao i do sada od 18 do 21 sat, dok je za neke najjbolji termin kraj radnog vremena, posle 17 časova, naravno radnim danima a ne vikendom.

Optimalan broj govornika na protestu pu mišljenju anketiranih Kragujevčana je troje (53,4 posto), nešto više od petine (21,3) smatra da je dvoje idealno, dok 16,5 procenata glasa da se na skupovima „Srbija protiv nasilja” obraća četvoro i više govornika. Za 7,9 učesnika ankete dovoljan je samo jedan govornik na protestu.

Na pitanje organizatora da li su spremni da ostanu do kraja blokade 94,5 ispitanika je borbeno odgovorilo – da, dok je 5,5 posto anketiranih iskreno odgovorilo – ne.

Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja” u Kragujevcu ovakviim, neposrednim načinom izjašnjavanja želeli su da dobiju odgovor na delikatno pitanje (okupljanja su izazvana tragedijama u Beogradu i Mladenovcu) da li je muzika primerena za ovakvu vrstu protesta. Više od polovine odgovora (55,9) je bilo da, 28,3 posto – ne, dok su ostali anketirani odgovarali: ne znam, samo dobošari, ili „može samo na početku”, kao i „isključivo Vostani Srbijo”…

Da podsetimo, na prošlonedeljno protestno okupljanje u Kragujevcu počelo je izvođenjem kompozicije „Emocije” Aleksandra Čikiċa, učenika 7/2 škole Vladislav Ribnikar iz Beograda.

Kao najbolju opciju za naredni, subotnji protest 57,5 posto odgvora bilo je da je najbolja varijanta skup, šetnja, blokada i govornici na blokadi, 22,8 procenata je bilo samo za skup, šetnju i blokadu, 12,6 anketiranih je za skup i šetnja…

Duže ili kraće šetnje, blokade, radikalizacija, broj govornika: Kragujevčani o tome kako bi trebalo da izgleda protest „Srbija protiv nasilja” (FOTO) 11
Foto: Z. S. M.

Veliki broj odgovora bio je da je najprigodnija forma protesta „radni dan i blokada”, blokada Tužilaštva (takođe u radno vreme), animacije organizatora i izvan skupa, „učiniti nešto što će ih zaboleti”…

Radikalizacija protesta je nešto što se u kragujevačkoj anketi (kao i u čitavoj Srbiji) u vezi sa njihovom organizacijom najčešće pominje, ali po rečima organizatora onlajn ankete „Srbija protiv nasilja” Kragujevčani koji učestvuju u protestima (kao i ostali građani u čitavoj Srbiji) nisu do kraja sigurni „šta bi tačno bila” i „kako zamišljaju radikalizaciju protesta”.

Dakle, u subotu, 24. juna u 18 sati sa Đačkog trga na dvosatnu blokadu raskrsnice kod Medicinske škole u Vašarištu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari