Protest “Srbija protiv nasilja” u petak u Nišu: U planu je blokada međunarodne pruge 1Foto Betaphoto/ Saša Đorđević

Protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu zakazan je za petak 7. jul od 19 časova ispred Gradske kuće, saopštili su njegovi tehnički organizatori.

Ruta protestne šetnje počeće kod Gradske kuće, a završiti se kod pružnih prelaza u ulicama Vojvode Putnika i Dimitrija Tucovića, gde je planirana blokada međunarodne pruge, koja prolazi kroz gradsko jezgro.

Izmeštanje te pruge se najavljuje već decenijama, ali do toga još uvek nije došlo.

Planira se da demonstranti od Gradske kuće idu Ulicom Milojka Lešjanina, Vardarskom i Jovana Ristića, do Trga Mija Stanimirović, gde će napraviti krug i blokirati pružne prelaze.

Protest “Srbija protiv nasilja” u petak u Nišu: U planu je blokada međunarodne pruge 2
Foto: Gradski odbor Zajedno

Prošle subote protestno okupljanje “Srbija protiv nasilja” odloženo je zbog kiše.

Prvi protest u Nišu održan je 10. maja.

Protest “Srbija protiv nasilja” u petak u Nišu: U planu je blokada međunarodne pruge 3
Protest Srbija protiv nasilja u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

Organizatori su objasnili da će se okupljanja ubuduće održavati petkom, kao i u svim drugim gradovima, izuzimajući Beograd, gde termin i dalje ostaje subota.

Protest u Nišu organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Zeleno- levi front Ne damo Srbiju, Zajedno- Moramo i Pokret slobodnih građana.

Povod za proteste “Srbija protiv nasilja” u Beogradu i drugim mestima su masovna ubistva đaka i građana u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Malo Orašje i Dubon u okolini Mladenovca.

Maloletni učenik je 3. maja ove godine pištoljem ubio radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a ranio njih šestoro.

Mladić U. B. je sledećeg dana u okolini Mladenovca puškom ubio osmoro ljudi, od kojih je najmlađa žrtva imala 15 godina, a ranio njih 13.

Zahtevi 

Zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja” su smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV, te hitno ukidanje rijaliti i drugih programa tih televizija koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju .

Učesnici protesta takođe zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Oni traže i da se na sednici Narodne skupštine razmotri odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u Srbiji, te donesu dugoročna rešenja kako se ovakvi tragični događaji ne bi ponovili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari