Srđan Milivojević zatražio formiranje Anketnog odbora o ulozi Milana Radoičića u dešavanjima u Banjskoj 1Foto: Print screen N1

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke podneo, je danas u ime grupe poslanika, predlog predsedniku parlamenta Srbije, Vladimiru Orliću u kome traži formiranje Anketnog odbora o nedavnim dešavanjima na Severu Kosova i Metohije i ulozi Milana Radoičića u tim događajima.

U obrazloženju predloga, upućenom Orliću, navodi se da je posle tragičnih događaja koji su rezultirali gubitkom ljudskih života i ugrožavanjem vitalnih nacionalnih interesa Srbije, neophodno da Skupština Srbije odmah formira Anketni odbor koji bi rasvetlio ulogu Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, ispostave Srpske napredne stranke, tokom događaja u Banjskoj.

U obrazloženju se navodi i da je Radoičić, kao čovek režima Aleksandra Vučića označen ne samo kao politički lider Srba sa Kosova, već i kao osoba od najvećeg poverenja predsednika Srbije.

Navodi se i da je Radoičića sam Vučić označio kao čoveka broj jedan u odbrani Severne Mitrovice. Pojašnjava se i da su nakon ubistva Olivera Ivanovića, prištinske vlasti za Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem raspisale poternicu, a da im je kasnije i američka administracija uvela sankcije. U predlogu za formiranje Anketnog odbora navodi se da su njih dvojica učestvovali i u brojnim koruptivnim poslovima.

Anketni odbor trebalo bi da utvrdi i da li je Radoičić učestvovao u formiranju kriminalne organizacije i da li je učestvovao u zastrašivanju u teroru nad srpskim građanima koji nisu podržali pogubnu i štetočinsku politiku Aleksandra Vučića.

U predlogu se navodi i da bi Anketni odbor činio po jedan poslanik svih poslaničkih grupa i prvom sednicom bi predsedavao najstariji poslanik, član tog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari