SSP Bor povodom požara u Ziđinu: Tražimo preispitivanje procene rizika od katastrofa 1Foto: Irena Živković

Povodom jučerašnjeg požara u jednom od pogona topionice kompanje Serbia Zijin Copper, Stranka slobode i pravde (SSP) u Boru podseća je da je pre godinu dana od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila uvid u predmet odobravanja Procene rizika od katastrofa kompanije Ziđin, i da po dosadašnjem iskustvu, kako oni ističu, istraga će trajati taman dok prođe interesovanje javnosti.

Kako ističe Irena Živković, predsednica GO SSP Bor, po svedočenju ljudi koji tvrde da su bili direktni učesnici, Ziđin je bio u obavezi po zakonu da napravi procenu rizika od katastrofa i podnese Ministarstvu, što je i uradio.

“Prvobitno je dobio negativnu ocenu, a potom je to rešenje prosto preimenovano u pozitivno. Ukoliko su ovi navodi tačni, onda govorimo o teškom krivičnom delu i o ugrožavanju bezbednosti svih građana Bora”, tvrdi Irena Živković i dodaje:

„Jučerašnja situacija upozorava da naša sumnja u validnost ovog rešenja mora biti preispitana”.

Kako su pojedini mediji, ali i građani putem društvenih mreža, požar je navodno izbio na rashladnom tornju, koji je u procesu izgradnje nove topionice, ali su vatrogasci brzom intervencijom uspeli da ga ugase.

Povređenih nije bilo, a kompanija Ziđin je u saopštenju navela da će istraga pokazati uzroke koji su doveli do požara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari