SSP: Vlast prevarom hoće da popravi rejting univerziteta na Šangajskoj listi

Ostavite komentar


  1. Samo bih dodala da reformu obrazovanja i veće ulaganje u nauku mora da prati iskorenjivanje nepotizma kod zapošljavanja na fakultetima. U velikom broju slučajeva u pitanju su deca nastavnika sa istog ili drugog fakulteta. Ne kažem da su te osobe nekompetentne ali nisu izabrane u konkurenciji sa drugim kandidatima, već su im radna mesta poklonjena. A ovo moljakanje ostvarenih naučnika da se potpisuju kao da su sa BU je jadno. Mada mnogi privatni fakulteti u Srbiji tako funkcioniši. Angažuju profesore, predavače, docente, koji su na projektima u drugim ustanovama a njih dopisuju u afilijaciji bez da su dinar uložili u materijal, opremu, reagense i šta god je potrebno za istraživanje. Čak imamo i sukob interesa, da zaposleni na jednom fakultetu pruža usluge na konkurenstkom privatnom fakultetu iznoseći podatke sa matičnog fakulteta i naravno to naplaćuje. Naš sistem akreditacije je nakaradan. Napravljen je tako da može sve i svašta da se nazove fakultetom.

  2. Vucicevo sibicarenje prolazi samo ovde, tako da ne treba da se opterecujemo njegovim glupostima vezano za Sangajsku listu. Njegove baljezgarije i varanja tamo ne prolaze, na svu srecu.

  3. ОЗАРЕНИ ОСМЕХ НАУЦИ?

    Председник ће вратити професора математике Стојана Раденовића да потписује радове за Србију, али то није довољно. Треба да се бори против доктората плагијата и куповину диплома, а не да их здушно подржава. И ту лежи зец за стрмоглави пад рејтинга Београдског универзитета (БУ). Форсирање доктора плагијатора и оних кадрова са купљеним дипломама, осим упропашћавања науке и земље, утичу и на углед Универзитета. Свака част професору, кога се сада сетили, али једна ласта не чини пролеће! Председник сада је чуо за изврсног професора Раденовића и ко бајаги одушевио се, а зец лежи у то што рејтинг БУ пада, не због једног професора, већ због накарадне политике и форсирања професора блиских странака на власти и још су климоглавци и полтрони, а честити и врсни професори и стручњаци бачени су на маргинама друштва. Тако професори немају ни компјутере и раде по подрумима, а елита блиска властима и плагијатори живе раскошно и упропашћавају оно што им је при руци. Јефтино ће придобити професора Раденовића за један лап топ, а пензија бедна и није му интересантно њено повећање, јер зна колико лажу.

  4. istini za volju, svi vodeci svetski univerziteti „kupuju“ talente (zadrzavaju najbolje studente/istrazivace, privlace strane istrazivace), pri cemu gledaju da ti talentovani naucnici zaista rade u istrazivackim centrima u njihovim zemljama, ne samo da potpisuju radove. i daju im dobre uslove rada, ne samo laptop, tapsanje po ledjima, rukovanje, cestitke i znacke.
    problem je sto drzavni fakulteti nikada nisu istinski reformisani u ovoj zemlji (pijan profesor, profesor koji ostavi studente da cekaju 6 sati i onda otkaze ispit, situacija kada znate za 10 ali se pomirite sa 9 zato sto kod tog i tog niko ne dobija 10 a previse ih je da se bunite svaki put komisiji itd….a u svetu ce vas presisati oni koji su dobili 10-ke a znali za 6)
    a i privatni fakulteti su danas jeftini (i jeftiniji nego drzavni), akreditovani, znate da cete da ih zavrsite u razumnom roku (svako ih zavrsava ali koga briga – ako ucite za sebe, naucicete i brze otici na postgraduate u inostranstvu nego da zavrsavate drzavni fakultet 8 godina)… a i gurali ste ih svi vi politicari od 1990. nadalje.

    1. Nekadasnji prodekan Djilas (sto samo pokazuje da je imao pozicije jos u komunistickom sistemu) bi morao da zna, da se danas istaknuti naucnici kupuju i placaju za njih veliki transferi. Priblizno kao i u fudbalu. Tako je uostalom Saudijski vladar platio renome i znanje naseg matematicara. Tu nema niceg spornog, osim sto je mnogo teze bez materijalnih sredstava danas praviti znacajne naucne rezultate u zemlji. Kao sto je bilo uostalom i u doba pre 2012. kada je jedan od projekata Ministarstva nauke imao naziv „Oblik zica za brushaltere. Trebalo bi medjutim precesljati i znanja bivsih prodekana i drugih ondasnjih saradnika fakulteta, koji su, poput Djida, bili pre svega politicke i na zalost i cast pojedincima, ne strucne figure. Licno bih sa zadovoljstvom slusao kraci traktat kolege inz. Djilasa o masinstvu, na koju god temu sam da odabere. Hvala na objavi.

      1. ono sto je napisano u mom komentaru je da preuzimanje stranih naucnika nije nista neobicno, tako da mi nije jasno zasto bas meni replicirate i to sa tolikim gnevom, haha. (Da iduci put ipak procitate komentar pre nego sto reagujete na njega?)

        1. Posto nisam clan kulta, retko me pustaju. A i kada to urade, pomere me nanize sa sa Dr M i bodler (i vas kolateralno) koji su se kasnije pojavili. Cinjenica je da se slazemo oko transfera naucnika. A da se Djido ponekad obavesti pre nego sto prospe kritiku, sta kazete? Pogotovo sto je bio deo sistema kao prodekan…

          1. Covece ti imas neki problem koji moze samo profesionalac da resi. Tvoji komentari nemaju veze sa tekstom koji pokusavas da analiziras a u stvari siris teoriju zavere o kvalifikaciji Djilasa i njegove veze sa politikom iz njegovih studenskih dana. Ako te placaju ovi hostapleri na vlasti mogli su da nadju i nekog pametnijeg da komentarise nesto sto se deseva pred njihovim ocima. U tekstu nije poenta da li se kupuju naucnici i njihov prelazak sa jednog na drugi univerzitet, vec da ova vlast hoce da kupe vec uradjeni naucne radove nasih strucnjaka koji rade i zive u inostranstvu i ni ne zele da se vrate u Srbiju. Ovo se zove prevara i veoma ne moralno u celom svetu a ocigledno da u Srbiji je to normalno kao i plagiranje i kupovina diploma za „zasluzne“ clanove.

      2. Radite dve stvari koje ne idu zajedno: s jedne strane “Djilas političar a ne inženjer” (dakle nije stručan) a onda bi tek da ga čujete šta zna. Ako ga nikad niste “čuli šta zna” onda o tome ćutite

  5. Trebamo malo da pogledamo realno gde je bio Univerzitet pre SNSa na Sangajskoj listi i da neko napravi o tome clanak, mislim da je ok da to bude Danas kao jedina kos koliko je to moguce objektivna strana.. Ajmo realno malo da pricamo i da budemo objektivni za sve, a ne da po svaku cenu idemo u krajnost, dajte da vidimo pozicioniranje Univerziteta pre 2012 i posle 2012 i sve ce se samo reci..

    1. Bojim se da nista objektivno ne mozemo ocejivati. Sada se svaka budala bavi Univerzitetom, a Univerzitet je postao kolaterana steta besa i impotentne politike koju vode oni, koji sebe zovu ‘opozicija’…

  6. To je vrlo trendi u Srbiji. Lažne diplome, lažnih skoro 2000 doktorata godišnje, lažne investicije, lažna borba protiv kriminala i korupcije, lažni suficit, deficit, prosečna plata, nezaposlenost, lažni konkursi, lažna sloboda medija, lažno pravosuđe, lažna policija, lažna predsednikova diploma, lažni parlament, demokratija, i da ne dužim, mesto na Šangaj listi.

    1. Dobri su Vam bili doktorati pre implementacije ‘Bolonje’ zar ne?
      Doktorati sa univerziteta Roza Luksemburg, Kumrovacke skole i slicno, su bili bolji?
      E, bas ste se zabrinuli.
      Nije Vam smetalo ni da intervjuisete Oskara Kovaca o ekonomiji, ni da nam Ivan Ivanji prica o ljudskim pravima…

  7. Svakoga sata svakoga dana se krši Ustav od strane „presednika“
    Profesori sa pravnog fakulteta ćute. ĆutI i javni tuzioc
    Lustrirati ih za vek vekova
    Ista fukara kojanas je uvela u rat sa celim svetom sada će istrebiti srbe
    Tako nam i treba kada ih nismo 2000te zatvorili i ključ bacili za vek vekova

  8. Ovaj čovek se bori protiv svega što je normalno.Smeta mu moravski koridor smeta mu Miloš Veliki.Najveći univerziteti kupuju strane profesore a mi ne smemo da vratimo svoje.Bolesno

  9. Gospodine Đilas, to što Vučić pokušava da popravi rejting BUniberzizrta je priča za nepismene s ne SVET Šangsjske liste.
    Vučić će polako morati sve češće i teže da kleči i moli za oprost svojim

    ‘ne namernim propustima „… Tj.nr znanju vođenja države.
    Jer Vučić je zaboravio da je država mnogo više od policije, Vilina, S.Malog i mnogih sličnih gluposti .
    Dakle A Vučiću da porucimo da ponovi neke ključne predmete o državi na Pravnom.fskulyryu u Beogradu, ili su mu pogledali kroz prste ili je bubetao a od toga obično biva NIŠTA…

  10. Interesantno je da niko ne pominje „Bolonju“ koja je upropastila čitave generacije studenata, a bila uvedena na inicijativu pokojnog ministra prosvete Gaše Kneževića i Srbijanke Lazarević Turajlić!

    U vreme kad sam ja studirao, otprilike u isto vreme kad i Srbijanka, postojala su 3 ispitna roka godišnje tj. 6 ispitnih rokova tokom 2 godine.
    Ako u toku te 2 godine student ne bi položio neki ispit gubio bi pravo studiranje. Nije bilo prenosa ispita u sledeću godinu, nije bilo zaokruživanja tačnih odgovora pod a, b, c, sakupljanja bodova i poena i sličnih olakšica pod izgovorom da su studije teške i da je Bolonja uvedena svuda u Evropi (što nije tačno).

    Poznato mi je, jer sam već 17 godina u kontaktu sa studentima, da su „bolonjske generacije osakaćene“, jer ne idu za tim da steknu znanje, već da sakupe minimum bodova da bi položili ispit, tako da se u budućnosti može očekivati još strmoglaviji pad BU na Šangajskoj listi.

    1. Postovani, malo ste dezinformisani/neiformisani. Srbija je Bolonjsku deklaraciju potpisala 2003. godine i time pristupila Bolonjskom procesu, koji je uvodjen postepeno. Medjutim, zaboravili ste da je 2005 na vlast (citajte u ministarstva) dosla Kostunicina DSS. Prvo su ( u tri sata ujutro u Skupstini) ukinuli sistem za osnovne skole 3+3+3, pa su onda unistili tek zapocetu „Bolonju“. Propisi Bolonje su vrlo slicni dobu kad ste VI studirali: svaki ispit se polaze samo jednom, eventualno dva puta, mora da se daje „godina za godinu“ odnosno stekne 60 kredita (bodova). E, to je ukinuto odmah, pa i dan-danas za prelaz u visu godinu treba SAMO 48 bodova. Bolonjski proces je mnogo dobra stvar, jer promovise mobilnost studenata po celoj Evropi (ujednacavanjem NE uniformisanjem programa na istim fakultetima) kao i nastavnika, koji mogu da predaju u vise zemalja. E, sad sto smo mi majstori da od svega napravimo karikaturu, to NISU krivi ni gospodin Knezevic ni gospodja Turajlic, jer kad je pocelo urusavanje Bolonje, oni odavno nisu bili u Ministarstvu prosvete. Tu su bili glavni prvo Darvinka Colic, pa posle Slobodan Vuksanovic. Onda su dosli ovi danasnji vlastodrsci i konacno sve dobro upropastili.

    2. Izvinite, ne mogu ovo da kažem nežnije, ali Srbijanka pripada 19-om i 20-om veku i daleko je od razumevanja sadašnjice, a Vi nam dolazite iz „doba Jure“. Nemate nimalo poštovanja, ni saosećanja, za današnju mladež. Situacija je mnogo šarena i komleksna, zavisi i od fakulteta, ali su na MATF BU, na primer, zaposleni podivljali od para i haotično terorišu studente tražeći od njih 2-3 puta više rada, napora i para nego što su sami uložili da bi završili fakultet i stigli do željene pozicije.

      1. Meni su potpuno njasni ovi napadi na BU!
        Mrznja protiv celokupnog BU je samo osveta propalih politicara koji su nasli za shodno da traze da se kompletan Univerzitet stavi iz njihovih ciljeva.
        To je potpuno neprihvatljivo!

      2. Potpuno ste „promasili temu“, odnosno niste razumeli moje objasnjenje @dipl. ing. elektrotehnike. Bolonjski proces je CEO u 21. veku. To sto vredjate gospodju Turajlic i mene, govori o Vasem nerazumevanju problema. Rekoh da smo majstori da sve upropastimo. Da ste se malo informisali sta znaci Bolonjski proces, videli bi ste da on itekako podrzava studente i upravo je zbog njih i koncipiran. Osnovno pravilo je da student NE SME da bude opterecen sa vise od 40 h nedeljno koliko bi bio i da je zaposlen (studenti su najcesce punoletni). E, u tih 40 sati spada i aktivna nastava (predavanja i vezbe), ucenje, spremanje ispita, seminarskih radova, tzv. domacih zadtaka, znaci SVE. Medjutim, to NIKO na fakultetima u Srbiji ne postuje i studenti su prakticno DUPLO vise optereceni. Pa zakon o finansiranju visokog obrazovanja (za drzavne fakultete) ZAHTEVA 30 sati aktivne nastave, sto uz ucenje i ostalo (vec nabrojano) daje preko 80 sati opterecenja studenta. Ako nema tih 30 sati, drzava drasticno smanjuje prihode fakultetima, koji treba sami da nadoknade eventualnu razliku. Neki to mogu kroz saradnju sa privredom (projektima,) ali kako ce dodatna sredstva da ostvare nastavnicki fakulteti ili fakulteti drustvenih nauka, koji ne mogu da rade projekte za industriju? Znaci, niste razumeli, Bolonjski proces u Srbiji NIJE NIKADA zaziveo u pravom smislu, sve je samo bedna imitacija i, kao sto rekoh, karikatura. Dalja objasnjenja Vam necu davati, ovo je valjda dovoljno. Pozdrav iz doba Jure.

        1. Poštovanje i pozdrav svima komentatorima. Hajte malo da “spustimo loptu na zemlju”. Namera mi je bila samo da otvorim temu i pokrenem diskusiju – nešto poput onog kad vam profesorka srpskog u srednjoj školi zada temu koja se obično sastoji od jedne jedine rečenice. Nikad nemam nameru da se spuštam na lični nivo i vredjam bilo one koji su započeli Bolonjski proces, bilo one koji smatraju da imaju bilo šta da kažu i/ili napišu na zadatu temu.
          Pokojnog Gašu Kneževića nikad nisam imao prilike da lično upoznam i priznajem nisam mnogo upoznat sa njegovim radom i zalaganjima, a Srbijanku izuzetno cenim jer je vrlo pametna i bila je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, studentkinja svoje generacije (beli listići ne potpadaju pod zadatu temu). Meni je čak i kompliment da dolazim iz „doba Jure“.
          Elem, ipak nešto lično o meni samom. Radio sam i u Evropi, i u SAD-u , i u Kanadi i u Meksiku. U bilokojoj inostranoj firmi nikad mi niko nije tražio diplomu na uvid. Beogradski univerzitet je tada bio poznat svuda u svetu i vrlo respektovan. Širom je otvarao vrata svuda u svetu. Podneseš stotinak molbi za posao, budeš pozvan na desetak razgovora o poslu, procene te, eventualno zaposle i gledaju da li znaš svoj posao.
          Sada sam penzioner, nikad nisam bio ni u jednoj stranci i mogu mirno da odmaram sve dok me Svevišnji ne pozove, a mogu da idem i živim negde drugde. Ali tuga me hvata kad gledam kad gledam ovaj sunovrat, ne samo Beogradskog Univerziteta, već mnogo toga u zemlji u kojoj sam rodio i koju volim.
          Sada ću se još i rasplakati, pa da završim. Problem je sistemski i nikako se ne može rešiti traženjem ovog ili onog krivca, već tarženjem puta ka rešenju problema.

  11. А шта Србија има користи од свих универзитета који постоје? Дал нам цвета научноистраживачки рад? Дал имамо велики број нових производа и регистрованих патената? Колико њих са дипломама остало у Србији? Колико њих са дипломама ради посао за који се школовао? …

  12. Citav rejting BU zavisi od jednog coveka. Skoro cela privreda Srbije zavisi od fijata, zelezare Smederevo i Bora. A nasa sudbina od jednog coveka. Sve se bazira na par pojedinaca i par firmi i to je taj ubrzani rast Srbije.

  13. Pa tako smo popravili rejting u zdravstvu,(prevarom), što bi univerzitet bio izuzetak.

  14. Univerzitet kojeg skoro svi nazivaju BU se zove UNIVERZITET U BEOGRADU i to iz vrlo odredjenih razloga pa bi barem novinari trebalo da ispravno nazivaju ovu visokoškolsku ustanovu .

    1. Hajde da vidimo da li ce Eticki odbor BU u septembru da ponisti bar jedan neoriginalni doktorat. Jedan. Nemoguce da je BU jedini univerzitet u galaksiji bez ijednog neoriginalnog, ponistenog doktorata. A imaju na dnevnom redu nekoliko. Ne samo Malog. Hajde da vidimo da li BU ima bar minimum morala ili ga treba baciti na djubriste zajedno sa korumpiranim politicarima. Hajde da vidimo rektorku, da li ima integritet da kaze mladom profesoru sa Pravnog koji predsedava Etickim odborom da konacno poniste jednu farsu od doktorata. Pa nek kazu, evo poceli smo. Ovako se brukaju pred narodom i pred studentima.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.