Šta znači „bodulica“ kako je Milanović nazvao Anu Brnabić?

Ostavite komentar


  1. “ Бодулица “ није ништа увредљиво, то је име за становнике северних и средњих отока Јадрана, Бодул и Бодулица. Изгледа да данас многи у Србији пате од незнања, потпуно неважно намернолили случајно.. у СДАД-а постоји по том питању закон, само ко је рођен у САД-а може постати председник САД-а.

  2. I , sta zakljucujemo ?! Iz teksta se moze zakljuciti jedino , da je nas predsednik neznalica i da je trebalo prvo da izgugla i sazna sta znaci taj pojam . A on , odjednom: “ Uvreda“ ! Stani ! Polako . Kud si navro ?!

  3. Milanović je nazvao bodulica zato što je ona njihova. To je odraz prisnosti sa svojim sunarodnikom.

  4. Srbija kupuje tuđe špijune da bi ih upotrebljavale protiv suseda. Protiv Bosanaca sa Emirom, Mehmedom, Bazduljom; protiv Crnogoraca sa Matijom, i ostalim posrbicama, protiv Hrvata sa Šešeljom, Brnabićkom i ostalim. Srbija dobro plaća svoje plaćenike. Umesto u plate i penzije, Srbija plaća milijarde Srbima remetilačkim faktorom u tzv rep. srpskom…

  5. Evo , ja se na primer ne ljutim sto nas iz Uzica i okoline zovu Ere !

  6. Moji su iz Dalmacije i kad za nekoga kazu da je bodul, nema tu nekog velikog postovanja. Smatraju ih mirnim i ljubaznim ljudima, ali ne previse bistrim i spremnim da prihvate i razumeju zivot i ponasanje ljudi koji nisu iz njihovog omedjenog prostora.

  7. Лала је опште име за Војвођане, прецизније за житеље у троуглу Тисе, Дунава и граница са Маџарском и Румунијом.

  8. Bodul i bodulica je izraz koji podrazumeva i siromastvo. Zbog toga izraz ima izvesnu konotaciju koja moze da deluje uvredljivo.

  9. Milanović je Brnabićku nazvao „bodulica“, a trebao je reći „bodulka“, tako zovemo stanovnike Krka. To nije pogrdan naziv, a Vučić govori da je Milanović vređa što nije istina. Celo Primorje Krčane zove Bodulima.

  10. Mi se u Rijeci šalimo „Boduli nisu ljudi, nego čoviki“. Nije to ništa pogrdno, oni se ne ljute. Milanović kaže bodulica, a ispravno je BODULKA.

  11. Ahaha pa i jeste. Taman je objasnio u par reci nasu “ premijerku“.

  12. I naravno dobra stara „svađa“ sa Hrvatskom je najbolji način skretanja sa svih tema koje tište narod. Vrtite narod u krug i držite ih u ’90. još sto godina, valjda se nakradu do tad, pa promene ploču?

  13. Predsnik Milanović je nasoj premijerki tepao bodulica i nije je ničim uvredio,naprotiv.
    Ako netko nešto ne razume bolje mu je da ćuti, nego da se blamira.

  14. Biti bodulica ili bodul, to znaci biti ostrvljanin/ka. Šta je tu uvredljivo?

  15. Ma nemojte reci da je Vucic neznalica.On je isti kao i vecina njegovih glasaca.

  16. Sam pojam nije pogrdan ali je u lokalnoj komunikaciji – posprdan. Ne mudrujte vise u neznanju!

  17. Bodulica tj. Bodulka znači ostrvljanka. Tako ju je nazvao, jer su njeni sa Krka. Riječani Krčane nazivaju Bodulima. I ulica u centru grada Rijeke nosi naziv: Riva Boduli. Ništa pogordno.

  18. Eto ja sam iz
    Slavonije i ponosna kada me zovu
    Sokicom…
    Zasto bi bodulica bila ponizenje???
    Pa to je otocanka na
    Hrvatskom primorju….

  19. Ona se ne komentarise.
    Mucenica nije svesna kako joj se narod smeje.
    Ali batini poslovi bez tendera,vila Jovankina , su bitni.
    Istrpece ona.

  20. „Bodul i bodulica je izraz koji podrazumeva i siromastvo. Zbog toga izraz ima izvesnu konotaciju koja moze da deluje uvredljivo.“

    Apsolutno nije istina. Izraz „Bodulica“, ili „Bodul“, nema nikakvo uvredljivo značenje, ja ti garantiram, čisto pojam kojim nazivamo otočane. Mi Dalmatinci (s obale), tako nazivamo ove s otoka, a „Vlaji“ su ovi koji nisu uz obalu, nego iz zaleđa. E sad, za „vlaje“ (nebitno, Hrvati ili Srbi), možda može biti malo posprdno značenje, zbog njihovog mentaliteta, neotesanosti, jednostavnosti, al opet, oni se u večini i ponose s tim kad ih nazoveš „Vlaji“.
    Bodule sigurno ne bije glas da su siromašni, upravo suprotno. Jedina uvredljiva „konotacija“ kad nekog nazoveš bodulom, bi mogla biti u tome, da je osoba ŠKRTA, štedljiva preko mjere. Čak i viceve imamo o tome, ko vi o Piroćancima.
    Znači, ovdje garantirano nema ni pomisli o uvredi, osim mogućeg podbadanja, jer kad nekog nazoveš „bodulom“, smatraš ga svojim, toliko da ga još i lokalno etiketiraš. Tako da, više liči na pokušaj prisnije komunikacije, nego na uvredu. Ako išta, kod Milanovića je jeeno sigurno, a to je, da ako želi uvrijediti, to neče biti dvosmisleno, niti zaobilazno.
    Nažalost, i previše je direktan u tim slučajevima, i nimalo diplomatičan. Uvriiedio je Trumpa, Merkel, prvog tajnika, i mnogo „jače“ političke ličnosti od Brnabićke.

Ostavite komentar


Politika

Izborni marketing ili vizionarska ideja za opstanak Starog kontinenta: Šta misle sagovorici Danasa o izjavi Emanuela Makrona da je Evropa smrtna? 9

Izborni marketing ili vizionarska ideja za opstanak Starog kontinenta: Šta misle sagovorici Danasa o izjavi Emanuela Makrona da je Evropa smrtna?

"Ističući da je Evropa smrtna, predsednik Republike Francuske Emanuel Makron je u svom govoru na Sorboni, izabrao da simbolički ukaže na bezbednosni problem koji ima Stari kontinent, ali i da da viziju Evrope koja dolazi posle Pax Americane, odnosno vremena koje bi moglo da nastupi, ukoliko SAD prebace težište vojne bezbednosti kontinenta na same Evropljane.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.