Stabilna većina i turbulentna opozicija 1

Odbornički preleti postali su uobičajena praksa u političkom životu Srbije, a proteklih petnaestak dana to je bila svakodnevna tema u Šapcu.

Prelazak dvoje odbornika vladajuće koalicije u opoziciju, uprkos očekivanjima da će se na poslednjoj sednici Gradske skupštine desiti politički obrt, nije bitno promenilo odnos političkih snaga. Rezultat je da su odbornici Marko Jančić i Tamara Bastaja potpisali pristupnicu sa SPS, tako da će ova stranka imati tri odbornika, SNS ima 28, nasuprot 38 odbornika vladajuće većine.

U međuvremenu je i Sanja Sakić sa liste SPS-a izjavila da će ubuduće nastupati kao samostalna odbornica, u interesu građana i u okviru kluba “Pobeda za Šabac – Nemanja Pajić“. U pozadini preleta dvoje odbornika sa liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, kako pišu „Podrinske“, su neki lični zahtevi.

Jančić je bio šef kabineta gradonačelnika Zelenovića, šef odborničke grupe i izabran za zamenika predsednika Gradske skupštine. Ovaj list navodi da Jančić nije završio fakultet, ali da je primao platu za visoku stručnu spremu. Osnovni zahtev, kako navodi šabački nedeljnik, bio je da se on i njegova ekipa “namire” u JKP Vodovod. Zelenović je ovakav predlog odbio, a kao besmislice je ocenio i njegove tvrdnje da mu je za podršku vladajućoj koaliciji nuđeno 30.000 evra. Za odbornicu Bastaju ovaj list navodi da, iako je studentkinja književnosti, ima veće političke ambicije, a to je Kancelarija za mlade. Međutim, po odluci države ta kancelarija se gasi.

Posle svega, sastav vladajuće koalicije čine 24 odbornika sa liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, i 14 odbornika sa liste “Pobeda za Šabac – Nemanja Pajić“. Ove dve liste predvode stranke Zajedno za Srbiju, stranku nastalu od članova koji su napustili DS, odnosno pokret Zapadna Srbija, od bivših članova URS.

U prethodnom sazivu Gradske skupštine bilo je znatno više preleta, tako da je po četiri odbornika napustilo SNS i DSS, a od osam odbornika SPS sedmoro je prešlo u vladajuću koaliciju. Šabac je praktično ostao jedini veliki opozicioni grad republičkoj vlasti, a lokalni čelnici tvrde da zbog toga trpe bahat odnos Beograda. Podsećaju na nepotrebno preseljenje Uprave za agrarna plaćanja u prestonicu, dugovanja od oko četiri miliona evra koje Republika ne plaća, navijanje svim silama da japanska korporacija „Jazaki“ dođe u Kruševac i slično. Uprkos tome, Šabac često posećuju strane diplomate, Evropska unija ovde je uložila 20 miliona evra, ima najveću industrijsku zonu i proglašena od NALED-a za jednu od najboljih destinacija za investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari