"Staljin je bio u pravu"

* Da progovori Rusija Solženjicina, Brodskog ili Pasternaka o zlodelima režima u Beogradu devedesetih godina prošlog veka, da jezikom Dostojevskog progovori o Jasenovcu i Srebrenici
Autorski tekst bivšeg ministra spoljnih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore za Danas

Ostavite komentar


  1. Njet svemu što liči na staljinizam jeste u našem interesu, Vuk je tu potpuno u pravu. Inače, najveća nada da se ludila oslobodimo je upravo dogovor Amerike i Rusije. Nakon toga okopniće ovo staljinofilstvo u Srbiji, a nakon toga Srbija će ubrzano put EU i NATO.

  2. Ovaj je totalno prolupao !!!
    "devedesete godine", a gde jo on tada u tim "devedesetim godinama" bio ili nesto pre tih godina i sta je pa on uradio za tu nasu jadnu , mali Srbiju?
    Obican golub prevrtac, uvek bio i uvek ce ostati !!!
    Sramota jedna od coveka ! Ako nema o necem drugom da pise ne mora ni o politici ! Jer je tu jedno najobicnije "duplo golo" !!!

  3. Тако је Вуче, сваку твоју реч бих потписао. Знам да ће хорде сад кренути на тебе, али њихов је проблем што су слепи код очију…

  4. Jedino u bivsoj SFRJ pokusava da se nametne taj smesni termin staljinizam.To se u celom svetu zove KOMUNIZAM postovani bivsi clanovi SKJ.
    p.s. izgleda da jos jedino bivsi drustveno politicki radnici iz Borbe citaju Danas jer valjda jos jedino njih zanima u sta ove sezone veruje ovaj lik

  5. Staljinofiliju u Srbiji može okopniti samo čišćenje Srbije od zločinačkih službi bezbednosti i njihovih pipaka u pravosuđu, ministarstvima, vojsci, crkvi, ustanovama. Dok ona postoji Srbija će biti ponižena.

  6. Vuk je napisao istinu u tekstu … jedini je piliticar koji kaze istinu … da bi Srbija krenula napred mora da se otvore tajna dosijeja i izvrsi lustracija…vecina u vladi je komunisticki – staljinisticki nastrojeni i celo vreme pokusavaju da Srbiju zadrze u bedi kako bi oni nesmetano vladali i bogatili se na racun naroda … cujemo isti recnik kao 90 isto se izmisljaju preko medija neprijatelji … ceo svet ide napred , samo se Srbija vratila u 90… BRAVO VUCE … ima nas koji znamo da ste napisali istinu , ima ce nas sve vise i vise …

  7. Ubodeš ti prijatelju ponešto, ali ne postoji nikakva veza između onoga što govoriš i što si govorio i onoga štočiniš i što si činio. Jezičina, kao i uvek odlična, a kičma, ne postoji!

  8. Kad bi Vučić posle izbora u aprilu umesto najgoreg ministra spoljnih poslova kojeg smo imali (Dačića) postavio najboljeg u našoj novijoj istoriji – Vuka Draškovića, bio bih siguran da i za nas ima nade i da se mi napokon u bliskoj budućnosti možemo odvezati od promašenih politika devedesetih i krenuti, hrabro i odlučno, putem evroatlantskih integracija.

  9. Šta reći nego, da je tekst briljantan kao i sve što je izašlo ispod pera ovog čoveka,

  10. Na žalost je u pravu. Potpuno. Opet vidi i više i dalje od drugih. I opet ga ovde narod neće hteti da čuje i razume. Jedina nam je nada da sadašnji premijer dobro porazmisli kuda će sa ministrima poput onog koji bi da nam donese Donbas ovde. Da sam na njegovom mestu – Vuk Drašković za šefa diplomatije! Odmah! Jer to je interes svih u Srbiji koji misle dobro ovoj zemlji. To bi morali pozdraviti i širom bivših jugoslovenskih republika, jer nam ekstremisti dobra neće doneti ni u Zagrebu, ni u Beogradu, ni u Sarajevu, ni u Banja Luci, niti gde drugde.

  11. У праву си, Вуче! Ти си на последњој одбрани Србије од колективног самоубиства! Само, овај те народ не разуме и плашим се да те никада неће разумети! Нема нам спаса, изумрећемо због сопствене глупости.

  12. Jedva cekam da Draskovic odradi aranzman sa Amerikancima da ne moram da gledam vise kako izigrava promoterku albanske "republjik kosova" ili da citam ove pamflete i izlizane "komentare" njegovih botova,"samo vuk govori istinu““, "sve potpisujem sta je vuk rekao", "vuk vizionar", "da smo vise slusali vuka sada bi imali bazu na marsu i bili najbogatiji na planeti" bla, bla, bla…

  13. Drašković već dugo upozorava da ovo što se u Srbiji promoviše kao Rusija ustvari nije carska, evropska Rusija. I tu je potpuno u pravu. Najčešće se današnji rusofili u Srbiji dive istovremeno Romanovima i Staljinu. Namerno iz toga divljenja isključuju Lenjina da se ne bi videlo njihovo iskreno oduševljenje svetskom revolucijom. To su oni koji misle da je SPC samo deo Ruske crkve, da je Srbija ruska gubernija i da nam je Putin predsednik i lider. To su oni koji idu u crkvu a obožavaju Staljina koji je rušio crkve po Rusiji. To su oni koji bi da izbije rat u kome bi Rusija pobedila sve ostale i Srbiji dala sve što je nekada bilo naše a i više od toga. Ali kada istaknete da je Rusija Petra Velikog bila evropska carevina, oslonjena na Nemačku, da su Tolstoj i Dostojevski koliko slovenski toliko i evropski pisci, da je Čajkovski evropski kompozitor a da Rusija zvona i crnih očiju je Rusija romansi koje se slušaju i u Parizu, ali ne i u azijskim zemljama onda ste budala u očima tih i takvih srpskih rusofila. Vuk je kao i tokom 90ih glas vapijućeg u pustinji. Većina je ovde zaljubljena u propast.

  14. Biti "rusofil" u Srbiji znaci potcenjivati i Istok i Zapad i (u odbranu sopstvene lenjosti) verovati da je sve na ovome svetu izmisljeno, stvoreno i dato zbog nas Srba… iPhone postoji zbog Srba, ali i ruske bojeve glave postoje zbog Srba. Putin i Obama se mrze zbog nas Srba. Ako neko slucajno bilo sta zazeli da uradi na ovoj planeti, a da je to u njegovom interesu i nije obuhvatilo nas interes, Taj neko je Apsolutno Zlo. Sve postoji da bi nas pitalo na koji nacin nam moze udovoljiti i kako se nasem srednjevekovno-palanacko-paganskom nacinu misljenja moze upodobiti. Grozno.

  15. Mene vise interesuje ko je organizovao nekakvu dobrovoljacku gardu i slao dobrovoljce da ratuju po Hrvatskoj. Koliko je mladih ljudi poginulo tamo ili ostalo osakaceno. Je li neko odgovarao zbog toga.

  16. TO JE MISLJENJE JEDNOG IZGUBLJENOG POLITICARA KOJI GLE UKLAPA SE KAO CEDA JOVANOVIC U SVAKU POLITIKU KAD MU NESTANE PARA.

  17. Потпуна транзиција биће отварањем архиве коју и чувају неуласком у НАТО и ЕУ. Отуда и стварање антиеу климе. Вук увек гледа реално и указује на право стање

  18. Отворити архиву да падну маске русофилима

  19. I sve nam ovo govori Vuk koji je u koaliciji sa tim istim političarima iz devedestih, a Dana u nadzornom odboru NIS-a.

  20. Крушевац на Цвети 1990. године; хала спортова. Вук Драшковић: ““““…морамо и трећи пут на Косово““““ Кад ћемо Вуче? Ја још чекам.

  21. vuk je uvek u pravu,,,ali sta vredi kada to narod ne razume,,,zato ce jos dugo lose da zivi,,,,

  22. Nije ,rijaliti vise samo na nacionalnoj frekvenciji, "Farma" je i skupstini, vladi,stampi, anfiteatrima fakulteta, na svecanim nacionalnim akademijama… Sve to ne bi bilo toliko opasno, da glavni reziseri nisu protagonisti antievropske Srbije. Njima je Rusija samo instrument u teznji da zadrze postojeci sistem u kojem oni decenijama svoj ugled i materijalno bogatstvo sticu na nesreci, bedi i porazima svog naroda. Za njih je sistem EU, kao toplota ledu, kao sto kaze Draskovic. Kao pecurke posle kise u institucijama nicu njihovi kadrovi i to bas na osetljiva mesta sa kojih se ometa evropsko kretanje Srbije.Mediji, posebno stampani puni su tekstova o regionu i EU, ciji sadrzaj iritira citaoce i podstice kod njih prezir i mrznju prema susedima i zapadu. Neki ministri svakodnevno sire iste vibracije, ugrozavajuci regionalnu saradnju koja je osnovni preduslov za integraciju Balkana u EU. Sa druge proevropske srane vlada muk. Po neko saopstenje LDP, LSV i Draskoviceva kolumna. Kao nikada do sada, Srbiji je potrebno ujedinjenje proevropskih snaga. Ono ne mora biti u vidu politicke koalicije, vec pokreta koji ce krenuti u kampanju otreznjenja naroda, sa jasnim porukama o potrebi evroatlanskih integracija i posledicama eventualnog odustajanja Srbije od EU.

  23. Sećam se kada je u jednom dijalogu kojeg je prenosila neka radio stanica, skoro uvek započinjao rečenicu sa "Dragi Demaći". Sve računajući da će okorelog iredentistu (tako se to tada zvalo), koji se ćitav život borio i robijao za ideju "Kosova Republjik", odobrovoljiti i omekšati pa će taj lik da utiče da Rugova da odustane od svojih zahteva. Demaći je svoju upornu i podmuklu političku aktivnost uvijao u oblandu navodne borbe za demokratiju iako se zna da su Šiptari za vreme J.Broza imali sva demokratske prava, pa čak i veća nego Kosovski Srbi. A pravi cilj je bio odvajanje od Srbije i proglašenje nezavisnosti, što se na kraju i desilo. Toliko o Vukovim "vizionarskim" sposobnostima. I neobjašnjivo je da Vuk kao borac za demokratiju i ljudska prava danas daje političku podršku novom diktatoru ništa manjem od Miloševića , koji se ispilio iz zmijskog gnezda zvanog SRS. A morao bi da zna otkud pojava Staljinizma u Srbiji. Mi samo kao narod poraženi i najveći smo gubitnici ratova iz devedesetih u kojim Srbija naravno -" nije učestvovala" U takvoj društvenoj klimi – setimo se Nemačke i Carske Rusije posle I SR. – najlakše se zapate ekstremne i pogubne političke ideologije, kao što je Nacizam ili Boljševizam. Pitanje svih pitanja na koje Vuk treba da odgovori glasi : da li je on za odricanje od 15 posto teriorije države Srbije, zarad puta u nekakvu zajednicu evropskih naroda, koja se zove EU, a kojoj je perspektiva poprilično maglovita i nejasna . ja NISAM! Pa makar po cenu uvođenja Staljinizma u Srbiju!

  24. Hoce li ikada u komentarima o Josifu Vasarionovicu da se pojavi cinjenica da je covek bio Gruzijac. Dakle ne Rus

  25. Ko se uopste usudjuje da objavljuje ove izdajnicke, idiotske ,nacisticke i antisrpske tekstove?Fala Bogu da ovakvi idioti odumiru.Zivjela Srbija sa bratskom nam Rusijom.

  26. Za mene , nasuprot Vuku , Rusija počinje sa Petrom Velikim , nastavlja sa Katarinom Velikom (bila je Nemica) prosvetiteljima i Evropejcima, Tolstojem Dostojevskim , Puškinom, Čehovim …, ne samo Solženjicinom, Paternakom, Brodskim…i nikako je ne mogi izjednačiti sa Staljinom i staljinizmom. Rusi su velika nacija koja je vodjena genijima i ludacima kroz istorijska iskušenja i ne može se poistovetiti sa sistemom. To bi Tako pojednostavljeno , Vuče, bilo isto kao da neko srpski narod poistoveti sa režimom S.Miloševića , ili zločinima Ratka Mladića… Po tvojim aršinima i to bi bilo moguće! O tome nisi razmišljao… A tvoja Evropa … šta o njoj reći? Ovo sada je Evropa birokrata, sitnih šićardžija iz bivšeg ist.lagera, američkih slugeranja , bez vizije , ali sa neokrnjenim animozitetom i prema Rusiji i prema Srbiji. Zapamti , uzroci svih ratova u prošlosti leže u pohlepi i medjukonfesionalnoj mržnji i dok je sveta i veka to se neće promeniti. Toj Evropi Sloveni su dobri samo dok slušaju i dok se mogu upotrebiti protiv Rusije…
    Što bi rekao srpski seljak, duševan si čovek, al““ se u politiku ne razumeš…

  27. Kremlj zna da su oni lažni rusofili. Rusofil je ipak složenija kategorija, Mirko Marjanović je bar znao tekst pesme ,,Tri tenkista tri vesela druga““““, Dačić misli da je kod Dostojevskog jeo najbolji burek. Ne znam zašto ali Rusiju očigledno ne zanima preterano ta ekipa koja urušava jedinu državu saveznika (Užice) iz perioda 1941. Za imidž ih tek ne tangira. Ako naiđe nešto cash-a, neka politička prilika za sitno kusuranje onda im je ok, Rusima, ok. Tek jedno im se ne može prigovoriti. Da su oni to zakuvali. Oni su to samo ugostili, ogostili. Da li su svesni da mogu da nam presude? Možda. Da li ih to deli od Londona koji im je deset puta veća duhovna majka od Atosa (a i tamo se ponašaju kao Englezi)? Ni najmanje. Ipak problem jeste u nama. I nešto neće da se samoosvesti i promeni. No gde neće politička volja, gde je sokratovska zaostavština helenske protopravoslavnosti data kroz učenje o samokontroli (dvadesetak vekova pre Kanta) zatrta, čamotinja i bahatost polako ali nezaustavljivo ipak urade svoje. Pored svega toga treba ipak pozdraviti Vukov apel ali dok ga ne proguraju na rutube…Možda da ipak sami raspustimo državne agencije, izbacimo stranke iz preostalih u.o.

  28. Moderna, uređena Srbija na Zapadu naš je interes. Vuk je u pravu i ovoga puta. Stvarno poštovanje za legendu opozicije u Srbiji i najzaslužnijeg za demokratske procese ovde.

  29. Šta vredi Vuče kad su ovde od Dostojevskog, Solženjicina, Brodskog, Pasternaka i Tolstoja cenjeniji Staljin i Putin? Zato smo i ovde gde jesmo, zato nam i jeste ovako kako nam je. Narod gladan, bolnice bez lekova, fabrike bez radnika. Kad bi tebe malo više hteli da čuju ili makar krenu da guraju u pravcu koji predlažeš, za kratko vreme ova lepa zemlja bi bila pristojna i relativno bogata.

  30. Nije se Vuk Draskovic odrekao 15% drzave, i nije Vuk Draskovic odlucio da po treci put ne podje na Kosovo. Drazve i Kosova se odrekla Sluzba bezbednosti, i narod koji je ubedjen da je crno belo a belo crno. Svaki glas koji je 9 decembra 1990te otisao Slobodanu Milosevicu je glas odricanja od Kosova. Nije se Milos Obrenovic odrekao Srbije tako sto je ljubio skute Turskim vezirima niti se Nikola Pasic odrekao Bosne 1908 jer nije napao Austriju. Ovo samo u Srbiji moze, Srbiji gde Sluzba ispira mozak da se neko sa 1% podrske napada zbog "odricanja" od Kosova, da se napada neka izdavacka kuca jer je stavila isprekidane linije oko Kosova. Ovo je neverovatno da narod moze da trpi ovu mentalnu torturu. zato Srbiji ovako i ide, i na zalost jos dugo ce jos ici.

  31. Ti si Ostape Benderu obican Udbaski jurisnik po internet forumima. Uzeo si Vukov argument da Rusija Petra Velikog i Nemice Jekaterine ovo ne bi dozvolila. I sad to izvrces da njega time kao ponizis. Mislim strasno. Tu ide novac srpskih poreznika, da se ovakvi agenti i provokatori placaju za ovakve nebulozne i lazne poruke. Najvece Srbo-ubice ste takvi kao vi Ostape Benderu, a verovatno neki drug Mrki, subnorovac iz Uzica ili tako negde.

  32. Nismo mali,nismo Mali,ali smo propali pa smo sad vazali.Samo našu krunu na državnoj zastavi,neko da pojasni?!

  33. Svakoj velikoj sili trebaju i oni koji če raditi u njenom intersu za džabe. Neki to rade da bi opstali na vlasti, ili je lakše sovojili . neki su ovde (Dačić, toma, Dveri) neki preko Drine (Dodik). I Vuk D. je u pravu. Najvećim delom, mada, namerno ili slučajno, zaboravlja ulogu SPC u tom širenju metafizičkog putinofilstva.
    edjutim, Vuče, politika nije samo teorijska, idejana iliideološka pojava, već je i praktična delatnost. Lepo je biti kritičar svih tih šičardžija, ali šta radi tvoja stranka, ako se ta grupa još tako zove, u tom društvu? Gde se vidi SPO u Skupšitni, osim u upravnim odborima i na drugim doboro plaćenim sinekurama. Nije li Danica D. u Upravnom odboru NIS? Nije li zbog nje menjan statut?

  34. Staljinizam je davno svršeno vreme ovo što se danas dešava u našoj zemlji je fušizam ili ķičizam svib vrednosti i svog znanja svedenog na njegovo površno dodirivanje. Naravno da NATO bombe ne možemo da zabiravimo ni Srbija ni BiH ni Hrvatska jer su one tu padale. Crna Gora je bila posmatrac kao i sada. Ali to ne znači da u Srbiji narod ne gleda u buducnost i ne zeli najpozitivnije rešenje za svoju zemlju. Sve je kratkog veka što nije istina. Ali trebamo istrajati i trebamo da prepoznamo ljude koji vrede jer ih Srbija itekako ima. Ako smo dosegli vrhove i ugled u sportu u nauci u književnosti zar mislite da nemamo kapaciteta za pravu politiku i diplomatiju. Na greskama se uči a mi smo kažnjeni za greške u prethodnom vremenu ovim zaostajanjem za svima u regionu.

  35. Samo tako Vuce, svaka cast da te Jos uvek neko pita za nesto. I tebe I tu izopacenu zenetinu treba da proguta proslost. Mada I tamo ste smetali.

  36. Gospodin Draskovic pominje "ubice iz ratnih i posleratnih eskadrona smrti", a stvorio je jedan takav eskadron svojevremeno. Pominje "ratne huskace" a bio je jedan od njih. Pominje "svestenike koji ubice kite vencima" a sa tim svestenicima, i dan- danas vencima kiti Drazu Mihajlovica.
    Covek je takav i tu se nista ne moze, ali mu se ne mora nuditi platforma, gospodine urednice.

  37. U redu, ima raznih komentara na sasvim korektan tekst. I logično kao što Vuk ima pravo na svoj stav imaju i komentatori. Ali, najčudniji su mi komentatori koji takoreći imaju za cilj samo da zabrane Vuku i njemu sličnima da misle, govore, pišu. Tako oni ne kažu ništa osim što komentarišu i to netačno Vukovu prošlost iz 90ih ili ranije. Njima nema argumenta koji bi pobio Vukove argumente, osim prebacivanja što je Dana tamo gde je i što je SPO tamo gde je. Jer otkud Vuku onda pravo da kritikuje?! Pa to je isto kao da se svakom gradjaninu Srbije koji plaća poreze i račune kaže a što se buniš protiv vlasti i države kad im plaćaš da budu na vlasti. Neinteligentno i ustvari komunističko etiketiranje kao model političke komunikacije još uvek gospodare mislima mnogih Srba. I kao 90ih i dalje im je najbitniji i najopasniji protivnik baš ovakav Drašković.

  38. Zbog ivakvih prevrtljivaca i koristoljubaca kao sto je Vuk,sve vise opada podrska putu ka EU!Ceda,Canak i on su hodajuce antireklame za zapad!Sve dok takvi ljudi "brane" normalnu Srbiju,crno nam se pise!Sta taj Vuk trazi u koaliciji sa Vucicem kada ne podrzava trenutno stanje!?Isti je on kao i Vucic,samo sto mu je udobnije da kao politicki nebitan faktor deli lekcije!Licno je on delio Srbiju na cetnike i partizane,a sada se setio liberalizma i pacifizma!

  39. Ne mogu da verujem da Vi kao jedna ozbiljna dnevna novina dopustate slobodne misli mozda najveceg izdajnika srpskog naroda !!!!

  40. Alo ljudi kakvi dosijei, službe…To sve u penziji ili pomrlo a život nam određuju novi lopovi . Kakva korist od prežvakavanja bogatog, a politički nesposobnog Draškovića

  41. pa to tacno da 3 neutralna obzervera analiziraju ovakve komentare lako bi se zakljucilo od 50-tak ovde koje pise Sluzba. Ima ih sigurno 20. E sad od tih 20 je mozda 10 naivnih i postenih ljudi koji su se upecali na te argumente jer im deluju tako,….lako za razumeti…..ali sigurno ima njih 10 kojima je cilj da to pisu, i da unose zabunu. Eto i nek je pola od toga, 5 njih dolaze ovde da to pisu. I to uvek, kada Vuk da neku izjavu. ….Mada me uvek utesi da koliko je njih toliko je veoma inteligentnih komentara. Recimo ovaj Aleksandar dole….svaka mu cast. ………Ali ovaj zadnji se javlja i kaze ma kakva sluzba, sve pomrlo, penzionisalo se…hahaha……Djavolov najveci uspeh je da ubedi naivce da ne postoji.

  42. Тако је Вуче, отворити тајна досијеа ДБ, вратити Србију њеним предкомунистичким темељима, васпоставити поново Краљевину! Тој и таквој, јединој правој Краљевини Србији место је, у НАТО-у и Европској унији!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.