Stamatović i Radulović prave suverenistički blok, Dveri sebe vide kao desnu kolonu 1DJB i Zdrava Srbija, foto: Jutjub

Pokret Dosta je bilo – Suverenisti Saše Radulovića i stranka Zdrava Srbija Milana Stamatovića, pokrenuli su kampanju protiv izmena Ustava pod nazivom „Soroševa promena Ustava“, saopšteno je na konferenciji za medije u Beogradu. Dveri Boška Obradovića pozdravile su odluku druge dve opozicione kolone – centra i levice – o izlasku na izbore na svim nivoima 3. aprila sledeće godine poželevši im uspeh, uz ocenu da je najmanje što se može zajednički učiniti jeste „neka vrsta džentlmenskog sporazuma o nenapadanju“.

Predsednik DJB Saša Radulović rekao je da je promena Ustava pitanje svih pitanja i da ništa nije važnije od toga da se građani informišu o posledicama te promene i da na predstojećem referendumu glasaju protiv, prenela je Beta.

Prema njegovim rečima, Suverenisti su razgovarali sa „suverenističkim strankama“ poput Srpskog pokreta Dveri, Zavetnika, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

„Bez obzira na velike političke razlike među nama, ako postignemo konsenzus o tome, možemo dobiti izbore“, poručio je Radulović.

Kako je rekao, vlast je sada ranjiva i ne može da regrutuje glasače da glasaju za promenu Ustava, jer ne mogu da im objasne šta se menja i šta će to doneti građanima.

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, istakao je da Srbija i građani treba da se oslanjaju na četiri stuba – naciju, veru, kulturu i tradiciju.

„Referendum je bitna stvar u funkcionisanju države i svi treba da odlučuju o promeni Ustava“, naglasio je Stamatović, dodajući da kampanja nije uperena ni protiv koga, već da je u pitanju odbrana nacionalnog interesa.

Suverenisti – Zdrava Srbija su pozvali građane da se prijave za „čuvanje kutija“, jer će na predstojećim izborima biti omogućeno prisustvo kontrolora u stalnom sastavu.

Podsetimo, Radulovićevo udruženje DJB je pod imenom Suverenisti nastupilo na izborima 2020. i nije prošlo cenzus od tri odsto za parlament Srbije, osvojivši 2,3 odsto glasova. Stamatović je u koaliciji sa Draganom Jovanovićem iz Topole na parlamentarnim izborima osvojio oko 1 odsto, ali je pobedio ponovo u trci za predsednika opštine Čajetina.

Stamatović i Radulović prave suverenistički blok, Dveri sebe vide kao desnu kolonu 2
Foto: FB Dveri/Screenshot

Iz Dveri Boška Obradovića, koje su bojkotovale izbore 2020. pak u osvrtu na dve opozicione kolone (oko NDB, ZZS i Ekološkog ustanka i oko SSP i NS) kažu da „džentlmentskog dogovora“ o nenapadanju nije bilo u njihovom slučaju, kada su pre dva meseca odlučili da će izaći na izbore 2022.

Sada kolege iz bojkot opozicije niko ne pita zašto krše bojkot i da li se šta promenilo u izbornim uslovima od prošle godine, saopštavaju Dveri.

Po oceni Dveri, to govori „o ogromnom licemerju u medijima i delu opozicione javnosti“, ali da bojkot treba ostaviti u prošlosti i okrenuti se pripremama za izbore.

Ujedinjenje Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke vidimo kao obnovu Demokratske stranke kakva je bila pre 2012. godine, u čemu nedostaje još samo Boris Tadić, a Zeleno-Levu koaliciju kao još prozapadniju kolonu, ocenjuju Dveri i zaključuju da nijedno nije ono što je bio Savez za Srbiju – ujedinjena opozicija bez obzira na ideološke i druge političke razlike u funkciji tehničke koalicije za smenu vlasti.

„Nadamo se da to nije bilo samo zato da bi se opet sabrala razjedinjena Demokratska stranka, eliminisale Dveri i ukinula obaveza očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije koja je proisticala iz programa Saveza“, navode Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari