Stano: EU ceni doprinos Albanije, ali o ZSO samo u sklopu dijaloga Beograda i Prištine 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Povodom nacrta teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu koji je premijer Albanije Edi Rama predao Parizu i Berlinu, porparol Evropske unije (EU) Peter Stano je danas ocenio da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu, ali da je dijalog jedina platforma gde treba da se odvija rasprava o primeni dogovora o ZSO.

„Kao što je već više puta rečeno, rasprava i izrada Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu se može odvijati samo u okviru Dijaloga uz podršku EU“, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je 7. juna predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu (Scholz) prosledio nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i da je o tome obavestio predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel) i američku stranu.

Briselski portparol je potvrdio da je postojao plan da se 5. i 6. juna u Briselu održi prva rasprava eksperata o statutu ZSO.

Sastanak je otkazan u svetlu eskalacije stanja na severu Kosova, i umesto toga, Prištinu i Beograd u tim datumima posetio evropski specijani predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak.

U međuvremenu, Stano je potvrdio spremnost EU da održi rapravu oko nacrta statuta Zajednice.

„EU kao fasilitator dijaloga spremna je da uskoro bude domaćin sesije o izradi nacrta i u kontaktira sa obe strane“, dodao je Stano.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije. Dve godine kasnije dve strane su usaglasile principe na osnovu kojih ona treba da bude formirana, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova.

Ipak, zaključeno je da oni mogu da se usaglase sa Ustavom Kosova, ali su vlasti ipak odbijale da formiraju ZSO.

Potom su dve strane krajem februara prihvatile Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, dok je u aprilu usaglašen i Aneks za njegovu primenu.

Kosovo je odbijalo da primeni tu obavezu. Međunarodna zajednica u proteklim mesecima vrši pritisak na Prištinu da ispuni ovu obavezu.

Formalna rasprava o nacrtu statuta ZSO počela je 2. maja na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premiejra Kosova Albina (Aljbin) Kurtija koji je održan u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, podsetio je RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari