Starović: Fokus izveštaja EK će biti na sankcijama Rusiji, a ne na reformama koje smo sproveli 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da bi novi, godišnji, izveštaj Evropske komisije s procenama o napretku Srbije u procesu pristupanja EU trebalo da predstavlja neku vrstu ogledala, gde bi se pribeležilo šta je Beograd u prethodih godinu dana uradio na planu reformi na koje se obavezala, ali da misli „da to danas neće biti slučaj“.

„Bojim se da će on mnogo veći fokus staviti na nešto što suštinski posmatrano, pa i formalno, nije deo naših obaveza iz pristupnog procesa, barem ne na taj način, a to je ta želja EU i njenih ključnih država članica da se Srbija u potpunosti uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno da pristupi režimu sankcija protiv Rusije“, rekao je Starović za Radio-televiziju Srbije.

Ocenio je da će ceo izveštaj biti „obeležen tim tonovima“, što, po njegovim rečima, predstavlja „određenu distorziju u odnosu na ono što bi trebalo da bude njegova suština“.

„Mi smo mnogo toga učinili na planu unutrašnjih reformi u prethodnih godinu dana. Ljudi zaboravljaju da smo mi sproveli i ustavne promene. Ako to nisu one suštinske reforme koje nas vode ka punopravnom članstvu u EU, onda ne znam šta bi te suštinske reforme mogle biti“, naveo je državni sekretar.

Starović je dodao da Srbija za sada ne može da se priključi sankcijama Rusiji zbog „puno političkih razloga“, odnosno političke i ekonomske bezbednosti, i podsetio da su se zemlje iz okoline u potpunosti priključile sankcijama, ali da to „nije valorizovano od strane Brisela“.
Deo izveštaja biće posvećen procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, gde se navodi da „nema konkretnog napretka u sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu“ i gde se obe strane angažuju po tom pitanju, a Starović ističe da mu se ta formulacija „nimalo ne sviđa“, uz ocenu da je „licemerna“.

„Tako nešto govoriti u godini kada mi imamo jasno prikazan obrazac jednostranog delovanja Prištine, jednostranih mera koje po pravilu idu na štetu Srba koji žive na prostoru naše južne pokrajine, koja se po pravilu sprovode uz pretnju primene nasilja je krajnje i apsolutno neprimereno“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari