Stefanović(SSP): Ukidanje viza za palestinske diplomate prst u oko Izraelu i svetu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stevanović izjavio je da je skupštinska većina na današnjoj sednici Odbora za spoljnu politiku usvojila ukidanje viza za nosioce diplomatskih pasoša za Palestinu i da je on, kao predsednik odbora, bio jedini poslanik koji je glasao protiv.

On je na Novoj S rekao da takvi sporazumi jesu tipski, da ih je vlada zaključila mnogo ranije i niko nije mogao da zna da će izbiti rat, odnosno teroristički napad Hamasa na Izarel, ali da takva odluka danas deluje „kao prst u oko ne samo Izraelu nego i celoj međunarodnoj zajednici“.

Stefanović je upitao da li neko danas može imati bilo koje proverene informacije ko će sutra sa tim pasošem slobodno uštetati u Srbiju, te dodao da nije u pitanju njegov negativan odnos prema Palestini nego objektivan odnos prema ratnom stanju koje se tamo dešava.

Stefanović je na pitanje da li su moguće sankcije prema Srbiji tema za Odbor spoljnih poslova odgovorio da su pretnje sankcijama Srbiji direktna posledica loših, amaterskih i nesposobnih poteza ove vlasti i nešto što bi moralo da se raspravlja u skupštini Srbije.

„Moramo zbog građana koji su nas birali da pokažemo da je ova vlast zaustavila evropske integracije, a suprotno su obećali građanima Srbije, da su nas doveli na korak do uvođenja sankcija Srbiji, da su nas doveli na korak do toga da se Srbiji uvedu vize i o tome govore najviši evropski zvaničnici“, rekao je Stefanović.

Istakao je da i da su istovremeno pokušavajući da sede na dve stolice u trenutku kada to ne mogu mnogo moćnije zemlje od nas, vlasti Srbiju dovele u bezizlaznu situaciju, i bezbednosnu i spoljnopolitičku i ekonomsku.

„Ako postavite Ivicu Dačića da vodi diplomatiju vi ćete imati ovakav rezultat, ako postavite Vulina na čelo BIA ili ako postavite Gašića na čelo MUP-a naravno da imate ovu katastrofu i ovaj fijasko na KiM koji je Srbe ostavio na milost i nemilost Kurtija sa jedne i kriminalcima sa druge strane“, naveo je Stefanović.

Istakao je da će kada dođu na vlast, sadašnji opozicionari morati da rasčišćavaju „brljotine ove vlasti“.

„Moraćemo spašavati Srbiju od restriktivnih mera, pretnje sankcija i uvođenja viza, moraćemo Srbiju čupati iz ralja izolacije u koju su nas naprednjaci gurnuli i ono što je najvažnije, šta je naš spoljnopolitički prioritet? Članstvo u EU u što kraćem roku, usaglašavanje naše spoljne politike sa Evropskom unijom, vođenje dijaloga sa Prištinom i zatvaranje svih otvorenih pitanja, naravno bez priznanja nezavisnosti“ zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari