Stevan Vlajić: Preuzimanjem su nastale i druge stranke 1Foto: Vojin Radovanović

„Kako je neko Vučićev projekat, a poziva na zeleno jedinstvo koje vodi maksimizaciji rezultata i većoj izlaznosti?! Molim za iole logičan, smislen odgovor“, navodi Stevan Vlajić, predsednik Saveza 90/Zelenih Srbije, u objavi na privatnom Fejsbuk profilu, kojom, između ostalog, reaguje na istraživački tekst portala BIRN o tome kako je nastala i registrovana stranka čiji je lider postao pre desetak dana.

U tekstu BIRN-a koji je preneo i Danas, navodi se, na osnovu odgovora Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da postoje dva rešenja u Registru političkih organizacija, o tome koja se stranka preimenovala u Savez 90 Zelenih Srbije, koji pod tim imenom nastupa od prošlog leta, i koji je u Negotinu na lokalnim izborima prošao cenzus. Pod brojem 88, prema nalazima tog istraživanja, vodila se i stranka Aktivna Srbija Dušana Janjića, i Nova socijaldemokratija, ali i Konzervativna stranka Dejana Novakovića.

Vlajić, koji je politikolog iz Mladenovca, i osnivač pokreta u Mladenovcu Samo jako, te deo kampanje Belog Preletačevića (Luka Maksimović na predsedničkim izborima 2017) na Fejsbuku je između ostalog napisao sledeće.

“BIRN kao medij izuzetno poštujem i verni sam čitalac istog. Napravili su po meni predugačak tekst koji govori o genezi jedne političke organizacije u kome ima dosta istina, ali je kontekst prilično promašen i postavljene su teze kao da se radi o kriminalnoj organizaciji, a ne političkoj, u samom povoju. Sapunica po imenu “Šio mi ga Đura Vlaškalić” (prethodni predsednik Saveza, primedba novinara), (molim prevod na španski) pokazuje da je Savez nastao promenom imena Konzervativne stranke, gde mi možemo da govorimo o Đurinim motivima, da li su “časni” ili ne, ali sve ostalo je zakonito. Ni meni se ovakav način geneze ne dopada, ali tako su nastale i danas (po mišljenju mnogih) najrelevantnije opcije – Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, SDS, itd, a mnogi menjaju politiku i organizacije u skladu sa političkim momentom. Ovo ne kažem maliciozno, nego znam koliko je danas mukotrpno i skupo u Srbiji osnovati novu političku organizaciju, ali ne pada mi na pamet da degradiram lidere i članove tih partija samo zato što su tako nastale, jer je to bila stvar nužde.

Pored toga, žao mi je što nisam pozvan da i ja dam izjavu, jer bi onda taj tekst bio zaokružen i znatno profesionalniji, ali svakako nemam razloga da se “perem” i bavim nečim sa čim nemam veze – ni hronološki, ni materijalno, ni organizaciono”, napisao je Vlajić u vrlo opširnom tekstu na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari