Stojanović: Predsednik promenio mišljenje pod pritiskom EU 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od kategoričnog – neću da razgovaram sa opozicijom i lopovima već samo sa građanima – ovih dana u izjavama je stigao do toga da smatra da treba da se razgovara u institucijama i da je prva i najvažnija institucija parlament.

Sagovornici Danasa različito gledaju na to – u opoziciji ocenjuju da je reč o kupovini vremena, dok analitičari vide i druge motive.

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke, kaže za Danas da je Vučić imao prilike i obavezu da sa opozicijom razgovara u Skupštini o mnogim temama, Kosovu i Metohiji, siromaštvu itd, ali da to nije uradio.

„Drago mi je da menja stav i prestaje da se inati“, kaže Rašković Ivić.

Marinika Tepić, poslanica Kluba samostalnih poslanika, podseća da je opozicija tri godine pokušavala da razgovara u parlamentu, ali da je kontinuirano bila obespravljena i vređana od strane vladajuće većine i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

„Bojkot plenuma se nametnuo kao jedino rešenje. Da bi se situacija promenila, moraju se promeniti i okolnosti, u prvom redu generator tog parlamentarnog nasilja i iživljavanja, a to je smena Maje Gojković, koju i tražimo već jako dugo. Sve ostalo su naprednjačke pesmice za kupovinu vremena za ostanak na vlasti i dosetke na dnevnom nivou“, smatra Tepićeva.

Za političkog analitičara Bobana Stojanovića Vučićeva izjava je rezultat određenih kritika koje predsednik Srbije trpi od strane evropskih institucija zašto što opozicija bojkotuje parlament.

„Ova izjava ide u tom smeru, gde verovatno želi da pokaže međunarodnim akterima kako je on za diskusiju u parlamentu i normalnu raspravu. Ali je krajnje neprimerena izjava zato što je on kao predsednik stranke direktno odgovoran za ono u šta je poslednjih godina pretvoren parlament. Ta izjava predsednika Vučića je krajnje licemerna i neprimerena, zato što je njegova partija od parlamenta napravila „vređaonicu“, a raspravu potpuno ukinula“, ističe Stojanović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je očigledno potrebno da se oživi politička komunikacija ključnih aktera u susret mogućnosti održavanja vanrednih ili redovnih izbora.

„Previše je tenzije i zato je poruka da su pronađu kanali komunikacije koji ne podrazumevaju direktne razgovore Vučića i lidera opozicije. To nije jednostavno, ali vredi pokušati uz nužnost dobre volje sa obe strane“, zaključuje Stanković.

Arsić: Vrata su otvorena

„Predstavnici bivšeg režima mogu ako žele da se vrate razgovorima u parlamentu koji jeste institucija za tako nešto. I do sada su imali priliku i vrata su im uvek bila otvorena, ali tu priliku nisu hteli da iskoriste. Mogu da kažem da ni u jednom trenutku poslanici koji podržavaju Vladu Srbije nisu vređali, ni omalovažavali opoziciju. To što kažem da su predstavnici bivšeg režima (DS, prim nov.) devastirali Srbiju jeste politički stav, kritika, a ne uvreda“, kaže Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS, za Danas. Dodaje da je vladajuća većina u Skupštini Srbije spremna da razgovara, ali sa narodnim poslanicima, ali ne i sa onima koji nikoga ne predstavljaju poput Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari