Stoltenberg: Makedonija u NATO nakon primene sporazuma o imenu

Ostavite komentar


  1. Прилично хитлеровска изјава. Како и доликује.

  2. On vec treci put ubacuje Makedoniju u NATO uprkod cinjenici da je makedonski narod rekao nedvosmisleno i glasno NE ! Imamo posla sa androidnim svojstvima, nesto kao hibriditet, covek-kiborg. Tako deluje.

  3. ovaj se ponaša kao da se nešto pita. zaboravlja da je on samo birokrata koji sprovodi odluke. šta ce biti ako sad vb i ostali ubede grčku da promeni stav i makedonija udje u nato pod sadašnjim imenom. da li će se stoltenberg posuti pepelom. njegov otac je bio iskusni diplomata dok ovaj juri ispred rude. sa takve pozicije mora biti obazriviji kada daje izjave

  4. Питање на македонском референдуму је гласило „Да ли сте са чланство у НАТО и ЕУ и за спровођење споразума са Грчком“. Одговор на такво питање је био јасно „НЕ“, при чему је већина гласача „гласала ногама“ (омиљени израз у западној штампи) уместо листићима. Да поновим, резултат референдума је: „Не чланству у НАТО пакту“ и било који будући потез у том смислу би представљао кршење не само воље грађана него и устава. Што се тиче евентуалног новог имена за БЈР Македонију, оно нигде није било ни поменуто а „споразум са Грчком“ није специфицифан, па се могао односити на регулисање риболова у Вардару или Дорјанском језеру, обједињавање граничних прелаза, заједничку борбу против слинавке и шапа, роминг у мобилној телефонији или било коју другу тему из домена уставних овлашћења влада две земље.

    1. @Dule***Nije tačno ! Većina izašlih na referendum u Makedoniji je glasala „NE“ onom delu pitanja koje se odnose na promenu imena države u dogovoru sa Grčkom(zna se tačno šta to podrazumeva!),a to znam isto kao i što ti „znaš“ da su glasali protiv članstva u EU i NATO-u! Osim toga ovaj referendum nema obavezujući karakter već savetodavni,a Zaev će najverovatnije preko izmena Ustava isterati svoj stav o novom imenu države i članstvima.

      1. Господине Ахтунг (не знам да ли вам је то име или надимак), Македонци су на референдуму одговарали на референдумско питање и на ЊЕГА су одговорили како су одговорили. Као што је сваком студенту права познато, у облигационим односима се ништа не подразумева, а правно ваљано је само оно што је записано, потписано и оверено. Сем тога, у Уставу БЈРМ нису предвиђене разне врсте референдума (обавезујући, необавезујући, саветодавни, забавни, шеретски итд.) већ само једна и то обавезујућа. Наравно, Заев са позиције властодршца може покушати да преко промене устава истера свој став о имену и чланствима, али такав поступак не би био ништа друго до државни удар уз суспензију важећег устава. Незгодна ствар са државним ударима је што они не стварају законито стање и његовим извршиоцима до краја живота прети опасност да им буде суђено, пошто нико не зна какав ће однос снага у свету и у земљи бити кроз 20, 30 или 40 година.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.