Teško je donositi ocene sve dok ne bude zvanično objavljeno kakva će politika biti vođena nakon rekonstrukcije Vlade, naročito kada je reč o ekonomskim i finansijskim merama.

Da li će Vlada uspeti da napravi zaokret u ekonomskoj i finansijskoj politici ne zavisi, recimo, od toga da li je ministar finansija stručnjak koji je radio u inostranstvu a ima srpski pasoš, već da li su lideri vladajućih stranaka spremni da povuku poteze koji su delimično suprotni interesima svoje stranačke i biračke baze – kaže za Danas nemački analitičar za Zapadni Balkan Bodo Veber, ocenjujući najave srpskih zvaničnika da će ljudi iz inostranstva postati deo državne administracije. Naš sagovornik navodi da su rekonstrukcijom Vlade stručnjaci za evropske integracije ostali van kabineta premijera Ivice Dačića, pa je „očigledno da su nastali problemi koji se odnose na pronalaženje odgovarajuće nestranačke ličnosti“ koja bi vodila tim Srbije u predstojećim pregovorima o članstvu u EU.

– Ipak, ne očekujem neke posledice zbog odlaganja izbora glavnog pregovarača sa EU. Zakašnjenje bi bilo veće da su raspisani izbori – smatra Veber.

Komentarišući trenutnu fazu primene Briselskog sporazuma, on navodi da se čini da je na delu već dobro poznata igra u kojoj posle dobijanja zelenog svetla iz Brisela, Beograd i Priština pokušavaju da pomere granice dogovorenog.

– Verujem da će tih igara biti manje čim prođe sezona odmora u Briselu. Isto tako, verujem da će lokalni izbori na Kosovu proći bez potpunog bojkota Srba, kao i bez samo jedne „jedinstvene“ srpske liste. Ipak, treba podsetiti odgovorne u Beogradu da upravo zbog takvog iskustva sa igrama u vezi sa sprovođenjem potpisanih sporazuma predstavnici Hrišćansko-demokratske unije u junu zamalo nisu sprečili Angelu Merkel da EU da zeleno svetlo za početak pregovora . Izjave srpskih zvaničnika poput one Aleksandra Vulina o „kosovskom Dodiku“ mogu direktno da utiču na formiranje mišljenja parlamentaraca ovde u Berlinu – tvrdi Bodo Veber. Ocenjujući izjavu Aleksandra Vučića da ima Maršalov plan za Srbiju, Veber kaže da treba sačekati da taj plan bude osmišljen, ali da je „istorijska analogija svakako traljava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari