Subotić: Vlast će koristiti Klaster četiri za delegitimizaciju ekoloških protesta 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

„Sa stanovišta vlasti u Srbiji, već smo videli da se otvaranje novih poglavlja u okviru Klastera četiri za pristupanje EU, koja se tiču zaštite životne sredine, upotrebljava kao argument da se delegitimizuju trenutni ekološki protesti, ali i šire – njima će to biti odličan PR, odnosno način da steknu eksterni legitimitet kojim mogu da jačaju svoju internu poziciju“, kaže za portal Danasa Strahinja Subotić, programski menadžer i viši istraživač Centra za evropske politike.

Subotić ovako komentariše vest da je Srbija danas otvorila Klaster četiri u pregovorima o pristupanju EU.

„Ukoliko smo u cipelama zvaničnika Srbije ovo je definitivno jedan ogroman iskorak, imajući u vidu da smo dve godine imali jednu vrstu stagnacije gde nije dolazilo do nikakvih otvaranja poglavlja i sticao se utisak pasivnosti“, navodi Subotić.

On podseća da je Srbija, ukoliko bi se posmatrala stara metodologija korišćenu u pregovorima prema kojoj su oblasti podeljene na poglavlja, do sada otvorila 22 od 35 poglavlja, jer Klaster četiri po novoj metodologiji, obuhvata četiri poglavlja. Takođe spreman je i Klaster tri.

Sa druge strane, sa stanovišta Evropske unije, kako objašnjava Subotić, „njima su ruke bile vezane“ odnosno morali su da otvore nova poglavlja jer Srbija zaista jeste imala veliki broj inicijativa vezanih za ovaj klaster u prethodnom periodu.

„Srbija je predala sve pregovaračke pozicije počevši od 2018. pa 2020, 2021. godine. Usvojila je veliki broj zakona – Zakon o klimatskim promenama, Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, brojne akcione planove i strategije. To je nešto što je Srbija evidentno uradila. Ono što je građanima jako značajno da znaju, i to EU mora snažnije da potencira, jeste da otvaranje klastera ne podrazumeva da je posao gotov, već je ovo podsticaj da se snažnije upustimo u reforme“, navodi Subotić.

On dodaje da bi EU morala da insistira na implementaciji kao i da, sa komunikacijskog aspekta predstoji zadatak da EU objasni građanima Srbije da njihova namera nije bila da se vlastima priži eksterni legitimitet već samo „vetar u leđa“ za sprovođenje reformi.

Subotić podseća i da se „stvari komplikuju“ time što Srbiji predstoje parlamentarni i predsednički izbori i ne očekuje se da će biti odrađeno mnogo posla u ovoj oblasti dok se izbori ne završe.

„EU je takođe svesna toga. Da se otvaranje klastera nije desilo sada, vlasti bi imale izgovor da se u narednom periodu još jače okrenu Rusiji i Kini, tako da je ovo značajno i sa geopolitičkog aspekta“, naveo je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari