Subotički odbor Partije radikalne levice: “Podrška zemljoradnicima” 1Foto: J. Patarčić/Danas

Gradski odbor Partije radikalne levice Subotica saopštio je da pruža podršku zahtevima zemljoradnika.

Kako su naveli, ovi protesti su pokazatelj loše politike koja se sprovodi godinama unazad od strane sadašnje vlasti, kao i prethodnih vlada, “današnje tzv. demokratske opozicije”.

“Ona se ogleda u sistematskom uništavanju malih proizvođača u korist krupnog kapitala odnosno uvozničkog lobija. Takođe smatramo da država mora pospešivati sitnu poljoprivrednu proizvodnju i da omogućuje zadrugarski način organizacije zemljoradnika. Neophodno je i proglasiti stanje elementarne nepogode kako bi se otklonile posledice sušne sezone i sanirala nastala šteta”, navode u subotičkom odboru Partije radikalne levice.

Dodaju da su svesni da se na račun zemljoradnika čuva socijalni mir u zemlji i da se cenama otkupa poljoprivrednih proizvoda “povlađuje uvoznom lobiju, kao i nakupcima koji profitiraju nauštrb direktnih proizvođača koji su prisiljeni da prodaju svoje proizvode po nerazumno niskim cenama”.

Smatraju da sistem subvencija treba pod hitno menjati i njime omogućiti realno planiranje i plasman proizvoda, “umesto sadašnjeg minimuma koji jedva obezbeđuje osnovnu reprodukciju”.

“Direktni proizvođači su sistemski dovedeni u neodrživo stanje u kome se danas nalaze i samo sistemskim merama se mogu rešiti nagomilani problemi”, smatraju u subotičkom odboru Partije radikalne levice.

Poručuju da u načelu podržavaju zahteve poljoprivrednika, izuzimajući zahtev za skidanje zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda, a imajući u vidu složenu ekonomsko-političku situaciju u Evropi i predstojeću zimu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari