Sukob nacionalista i vlasti u Srbiji već bukti na trotoarima: Sagovornici Danasa o poseti Gabrijela Eskobara Beogradu 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Moj je utisak – samo utisak, jer jasnih stavova srpske strane kao i obično nema – da je u Briselu dogovoren ne samo „okvir“ normalizacije odnosa Srbije i Kosova, nego i mnogo toga što spada u primenu dogovorenog ali se to prećutkuje, zamagljuje, i slično – mišljenja je Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Beču i Berlinu.

U odgovoru na pitanje Danasa koji je smisao posete specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Beogradu, dva dana pre sastanka u Ohridu – da li je reč o nesigurnosti pristanka i saglasja Aleksndra Vučića na evropsko mirovno rešenje, ili o simbolici, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da je Vučić već prihvatio evropski sporazum.

– Eskobar odnosno SAD podupire evropski sporazum i svojim aktivnim angažmanom dodatno daje težinu celom procesu – kaže Sonja Biserko.

Podsetimo, nakon Miroslava Lajčaka, specijlno izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine u Beograd je došao i američki izaslanik.

– Moćni „posrednici“ imaju dovoljno Iskustva sa stranama u sporu i dobro znaju da začas sve može skliznuti u sterilno nadgornjavanje i, još jednom, u slepu ulicu. Inače ne vidim zašto bi dogovor o konkretizaciji zakazali za par nedelja nakon Brisela u jednom sporu koji traje decenijama – kaže Božinović za Danas.

Srpska strana je u delikatnijoj situaciji nego kosovska

Tih par nedelja, napominje, najviše je ostavljeno da srpska i kosovska strana pripreme svoju javnost za aranžman koji će na obe strane naići na negodovanje ekstremnih struktura.

– Srpska strana je u tom pogledu u delikatnijoj situaciji jer će jedan obavezujući sporazum države Srbije biti aminovan a da nije ispoštovana nijedna ustavom ili zakonom predviđena procedura za takve kapitalne odluke. Sva je prilika da je evropska politička istorija, ovde u Srbiji, dobila jedan antologijski primer nezakonja i samovlašca – kaže naš sagovornik.

Ovo je važno, ističe, i zbog toga što srpsku stranu ustvari srpsko društvo u celini – očekuje da prihvati nove okolnosti koje će nastati primenom Sporazuma o normalizaciji a za šta nije spremno ni politički ni psihološki.

Nationalists rally against plans for normalization of ties between Belgrade and Pristina
foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

– Da su elementarno poštovane demokratske procedure pravne države verujem da bi to stvorio makar nukleus konsenzusa šta i kako ubuduće sa Kosovom – naglašava Milovan Božinović.

Maticu srpskog društva približilo bi, dodaje, uvidu da mora početi da veruje da je izlaz iz nagomilanih problema u boljim odnosima sa albanskom većinom na Kosovu, između Beograda i Priština, da ohrabri Srbe na Kosovu da sarađuju sa kosovskim vlastima i time postanu faktor regionalnog prosperiteta.

– Zato je ulazak u normalizaciju na premisama predloga EU dobar korak ali se plašim da će nas sukob nacionalistickih partija i vlasti (ko je veći patriota i slične dokazano pogubne teme), a u medijima pa i na trotoarima već bukti, zadržati u ovom istorijskog ćorsokak u kojem tavorimo – zaključuje Božinović.

sonja biserko
foto BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Prema rečima Sonje Biserko, Vučić je već prihvatio evropsko mirovno rešenje, a vremenski okvir od nekoliko meseci diktira i tempo odnosno frekvenciju poseta američkih i evropskih predstavnika koji su zaduženi za usaglašavanje mape puta.

Rusija u ovom momentu ima oko 80 diplomata u Beogradu dok je SFRJ pre rata imala 33

– Najviše brinu ruske reakcije na izjavu ministra privrede Radeta Baste jer još nije jasno šta će biti njihova reakcija jednom kada se Srbija usaglasi sa spoljnom politikom EU. Brine i to da Rusija u ovom momentu ima oko 80 diplomata u Beogradu dok je SFRJ pre rat imala 33 – ističe naša sagovornica.

Kako kaže, i to nešto govori o karakteru njihovog prisustva u ovoj zemlji.

– Bastina izjava je probni balon koji je, nažalost, pokazao stanje svesti tzv. srpskih elita. Srbija se nalazi na raskrsnici, izbor će odlučiti njenu budućnost. Vučićev narodni pokret je moguće u funkciji jačanje vlastite pozicije pred ovim istorijskim preokretom. Bude li uspeo pripašće mu mesto u istoriji unatoč njegovoj radikalskoj anti evropskoj prošlosti. Čudi da to malo ko razume – zaključuje Sonja Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari