Potraga za pomagačima Ratka Mladića nastavljena je juče tročasovnim pretresom kuće Ljubinka Zlatića u Aranđelovcu, potvrdio je za Danas šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.



Na pitanje da li je Srbija sada bliža hapšenju Mladića, Ljajićje rekao da se to ne može meriti na taj način, ali da je činjenica da sada postoji više saznanja o Mladićevom skrivanju nego ranije. Iz policije i Tužilaštva za ratne zločine našem listu je potvrđeno da juče niko nije priveden, ali ni da zasad neće biti pokrenut krivični postupak protiv eventualnih pomagača.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) opkolile su juče Zlatićevu kuću u Aranđelovcu u Kosovskoj ulici broj 21 oko 10 sati. Tokom pretresa, saobraćaj u Kosovskoj ulici je bio blokiran, a pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice su onemogućili prilaz do kuće Zlatića.

Kako se nezvanično saznaje, cilj jučerašnje policijske akcije nije bio otkrivanje finansijera, većpotraga za ljudima koji pomažu u skrivanju i pružanju utočišta Ratku Mladiću.

Prema saznanjima našeg lista, pripadnici policije i službi bezbednosti sumnjaju da je Zlatićbio u kontaktu sa Mladićem i u skladu sa tim „izvršena je provera lokacije“. Policija je, kako se saznaje, prilikom pretresa Zlatićeve kuće oduzela rokovnike i tri mobilna telefona sa karticama. Nizom policijskih akcija, navodi naš izvor, vrši se psihološki pritisak na pomagače i na haške begunce, jer posle toga begunci obično menjaju lokacije, a tom prilikom su najranjiviji i najuočljiviji.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, kaže za Danas da je ovaj potez samo početak akcija potrage za haškim optuženicima.

– Ovo je sastavni deo Akcionog plana, a akcije potrage će biti nastavljene – rekao je Vekarić. On je dodao da je akcija izvedena po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Kako za Danas objašnjavaju očevici policijske akcije, negde pre 10 sati ujutru začula se škripa guma, a sedam-osam policijskih džipova je blokiralo prilaze Zlatićevoj kući. Ubrzo su iz džipova izašli pripadnici policije, sa crnim fantomkama na glavi, naoružani i sa ovnovima za ručno razbijanje vrata krenuli ka kući.

Najpre su se u blizini okupile komšije, a kada se vest pročula gradom, na lice mesta su došli i članovi udruženja građana Naši. Ovo udruženje je postalo poznato javnosti kada su sprečili snimanje emisije B92 „Peščanik“ u Centru za kulturu i obrazovanje u Aranđelovcu.

Više članova tog udruženja pojavilo se sa zastavama, a ubrzo su počeli da skandiraju: „Ratko, Srbine“. Ispred Zlatićeve kuće pojavili su se i članovi Srpske radikalne stranke. Nakon sat vremena od početka akcije, počeo je da se okuplja veći broj građana, a ubrzo su se pojavili i pripadnici policije iz Aranđelovca kako bi obezbedili kuću zbog moguće eskalacije sukoba.

Zlatićje penzioner u Aranđelovcu poznat po nadimku Švaba, jer je nekada radio u Nemačkoj, kažu za naš list njegove komšije. U kući živi sa ženom i sinom.

Zlatićje novinarima po okončanju akcije rekao da je s Mladićem prijatelj još od školskih dana, ali da nisu u kontaktu 15 godina. Spekuliše se da je Zlatićbivši oficir Jugoslovenske narodne armije, da se sa Mladićem upoznao u vojnoj školi u Zemunu, ali i da je bio saradnik Željka Ražnatovića Arkana u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi.

Podsetimo, jučerašnja akcija je jedna u nizu tokom proteklog meseca. Prošle nedelje pripadnici MUP-a Srbije su istovremeno pretresli četiri lokacije u Beogradu i jednu u Obrenovcu u kojima su boravili i radili članovi porodice Ratka Mladića. Nekoliko dana pre toga vojnici NATO su pretresli na Palama Karadžićevu porodičnu kuću, a članovi njegove porodice ispitani su o mogućim vezama sa Mladićem.

Takođe, policija je 10. novembra ove godine pretresala i prostorije firme „Vujić“ iz Valjeva pod sumnjom da su vlasnici te fabrike pružali finansijsku i logističku podršku Mladiću, ali i zbog poslovne saradnje sa firmom „Impakt“, čiji je vlasnik Darko Mladić. Darko Mladićje i prošle godine bio pozvan na informativni razgovor u Bezbednosno-informativnu agenciju i nakon više sati pušten je na slobodu.

 

Akcija nema veze sa izveštajem Serža Bramerca

Šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajićrekao je novinarima u Palati Srbije da policijska akcija nema veze s tim što glavni tužilac Haškog suda SeržBramerc podnosi izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije sa tim sudom. „Bramercov izveštaj je načinjen ranije i mi imamo odličnu saradnju. Smatram da će izveštaj svakako biti realan i objektivan“, naveo je Ljajić. On je istakao da potraga za preostalom dvojicom haških optuženika neće prestati i dodao da Srbija želi da što pre završi preostale obaveze, „bez obzira na stav Holandije da je hapšenje Mladića uslov za odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Evropskom unijom“. Prema njegovim rečima, Srbija ne treba nikoga da uverava u svoju spremnost da izvrši preostale obaveze prema Haškom tribunalu, „jer je 26 zemalja članica EU u to većuvereno“. J. D.

 

ZLATIĆ: Pružio bih mu utočište

Ljubinko Zlatićrekao je novinarima nakon pretresa da je policija tražila tragove o skrivanju Ratka Mladića, kao i da je odnela rokovnike i kartice mobilnih telefona. „Celu su kuću pretresli, i pomoćne prostorije… Sve je snimano. Bilo je mnogo telefona, uzeli su mobilne telefone, i adresare s telefonima“, ispričao je on. Zlatićje naglasio da „Ratko Mladićnije ovde“. „Rekao sam i ovim organima reda – da je tu, ja bih ga bolje sakrio, ne bih ga u fiokama krio. To je neozbiljno. Ja bih mu pružio utočište odmah, on je moj drugar“, istakao je Zlatić. On je dodao da bi Mladića sakrio tako da ga niko nikad ne bi pronašao, a kao glavni razlog navodi to što ga ne goni srpsko tužilaštvo, nego, kako je rekao, lažni Haški sud. „Vojnička čast se gubi na bojnom polju, kroz izdaju, ako siluje nejač, ako se iživljava na starima, a to nije radio. Zamerio se tim velikim silama“, ističe Zlatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari