Tači sa predstavnicima parlamentarnih partija, bez Srpske liste 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova, Hašim Tači održao je konsultativni sastanak sa predstavnicima parlamentarnih partija radi određivanja datuma održavanja prve sednice šestog saziva Skupštine Kosova, prenosi Anadolija.

Pozivu na sastanak, kako prenosi Anadolija nisu se odazvali Pokret “Samoopredeljenje”, koalicija LAA (Demokratski savez Kosova-Alijansa za budućnost Kosova-Inicijativa za Kosovo) i Srpska lista.

Predstavnici albanskih partija su ranije izjavili da ove konsultacije smatraju nepotrebnim, kao i da one predstavljaju kupovinu vremena koalicije PAN (Demokratska partija Kosova-Alijansa za budućnost Kosova- Inicijativa za Kosovo) koja nema potrebnu većinu za formiranje vladajuće koalicije.

Tači je na sastanku poželeo da se nastavi i na dalje duh zrelosti, saradnje i sveobuhvatnosti, koje je pratio prevremene parlamentarne izbore, održane 11. juna.

“Veliki deo političke klase na Kosovu stalno pokazuje da zna da nacionalni interes stavi ispred ličnih, grupnih i partijskih interesa. To treba i da ostane načelo delovanja svih političkih partija”, kazao je Tači. On je pozvao sve političke partije da koordinišu svoje poslanike kako bi bili na raspolaganju za održavanje konstituivne sednica Skupštine Kosova na kojoj će bili verifikovani mandati poslanika, i izabrani predsednik i rukovodstvo Skupštine, čime bi se otvorio put formiranju nove Vlade.

“Ta Vlada će biti Vlada stabilnosti, multietničnosti i evroatlanske orijentacije, koja će se angažovati da realizuje aspiracije građana za što brže učlanjenje u Evropsku uniju i NATO, te očuvanje doživotnog prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama”, kazao je Tači.

Predstavnici političkih partija su izrazili spremnost da se zakaže konstitutivna sednica Skupštine u zakonskom roku.

Prema Ustavu Kosova, predsednik ima obavezu da u roku od 30 dana od potvrde rezultata izbora, zakaže konstitutivnu sednicu Skupštine, a to je 7. avgust. Prema konačnim rezultatima koalicija PAN će imati 39 od 120 poslanika Skupštine Kosova, “Samoopredeljenje” će imati 32 poslanika, koalicija LAA 29, Srpska lista devet. Po dva poslanika imaće koalicija VAKAT i Turska demokratska partija Kosova, a jednog poslanika Jedinstva goranska partija, Aškalijska partija za integraciju, Demokratska partija kosovskih Aškalija, Samostalna liberalna stranka, Liberalna partija Egipćana, Nova demokratska stranka i Ujedinjena romska partija Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari