Talas promena u Makedoniji zahvatiće i Srbiju

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane za Danas

Ostavite komentar


  1. Ako Zaev zaista protrese sito i proseje žito od kukolja (tj. uradi ono što Srbija nije 2000.) Makedonija ima šanse da kao multietnička zajednica, sa solidnim prirodnim resursima, napreduje u svakom pogledu (NATO je iznuđeno rešenje, bilo bi dobro da može bez njega). Ako se to desi i mi u Srbiji možemo da očekujemo makar povetarac izazvan pravim promenama što bi i nama dalo šanse da se oslobodimo vladajuće bande.

  2. Srbija je uvek bila faktor nestabilnosti u regionu jer ima ambicije prema drugima i koristi nas zivalj u susednim zemljama za te ciljeve.

  3. Istina je da srpska vlast u Srbiji radi to što mora za da AV ostane što duže na vlasti. Dok tajno deluje onako kakva je "tajna" svest Aleksandra Vučuća. No, sadašnja makedonska vlast je dobro procenila da se nesme oslanjati na Srbiju, osim da javno propagira dobre odnose, kao što istovremeno traži i nalazi oslonac na Bugarsku. Već su se dokumentovano obratili Bugarshoj crkvi da pristane da bude majka Makedonskoj crkvi. Dok su se mentalno nedokvakani Srbi radovali što je Međunarodni sud presudio u “korist” SPC, tj. može u Makedoniji da deluje Ohridska arhiepiskopoja pod Jurisdikcijom SPC. Međutim, već rekoh, ali ću ponoviti, mentalno nedovršenii Srbi tako su prinudili Makedoniju da se udaljava od Srbije a približi Bugarskoj, čiji lideri su uvek bili lukaviji od “jačeg brata” Srbina. Pa i u novoj situcaiji – Bugarska je članica NATO, ali njihovi oficiri i vojnici neće ni na vojnim vežbama NATO alijanse da pucaju u neprijteljske lutke koje liče na ruske vojnike. Srbi ne umeju da vode politiku. A ovo što su dvedesetih godina poraženi i gubitnici u ljudstvu i teritoriji, srpskim oficirima i političarim presuđeno im je u Hagu, trebalo bi da počnu da misle da ne znaju niti da ratuju. No, dok se budale u Srbiji opamete, pametni beže gde mogu da žive i rade među kultune ljude. Samo tri pametna Srbina u košarkaškoj reprezentaciji Slovenije su bila dovoljna da pobede repezantaciju Srbije, a samo jedan Srbin u napadu a drugi u odbrani u austriskoj nogometnoj reprezentaciji su bili dovoljno da pobede reprezentaciju Srbije. Mi ubrazano nestajemo. Jer je kapitalizam nemilosrdan za nesposobne. Za sada u Srbiji se snalaze samo lopovi, od najkrupnijih koji su postali bogati, i ovi koji se bave kobajagi politikom pljačkaju državu i narod pa će postati bogataši.

  4. Neće biti promena na bolje sve dok ne popijemo žestoke sankcije. Trenutno smo vrli blizu 90-tim goinama proslog veka a definitivno ćemo biti živi zakopani od 19 Decembra tj od posete Vučića Moskvi.

  5. Ova anliza nema veze sa zivotom i nije tako. Niti bivsi rezim grueskog koi je bio 11 god na vlasti je isti sa aleksandrom vucicem niti zaev pravi bogzna kakve promene i reforme.srbija je pocela pregovore sa eu pod ove vlasti a mk nije pocela ni pod prosle vlasti a izgleda da nece ni pod ove.i srbija ukupno stoi boje od mk u svakom segmentu. Nebranim nikiga ali nevidim kako srbija ugozava bosnu nikako a makedoniju tek nikako .Sbija vodi pomirlivu politiku u to mora da se prizna. I mk treba da saradzuje sa srbijim po sakom osnvu i spski i makedonsi nardi su bracki narodi i treba saradnja i politicka i sekakvoj pa ko i dabio na vlasti.i nebranimnikoga ali valst u srbije daleko je od rezima i postavlja se pitanje dal ima bolje resenje ubopozicii pa neki od opzicije nisu nikako dobra alternativa.poz .i objavite ovo.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.