Zeleni Srbije najavljuju pokretanje procesa razdvajanja od Nove demokratske stranke Borisa Tadića, s kojom su zajedno izašli na izbore kao jedna stranka, i tvrde za Danas da će NDS morati da prikuplja potpise kako bi se registrovala kao zasebna partija. U NDS, međutim, navode za Danas da oni neće prikupljati potpise za registraciju.

„Dogovor sa strankom Borisa Tadića bio je da se oni nakon izbora odvoje od Zelenih i osnuju sopstvenu političku partiju. To je dogovor koji važi i danas. Sada čekamo da se konstituiše republički parlament, nakon čega ulazimo u proces razdvajanja. Dakle, NDS će morati da prođe kroz proces registracije, prikupljanja potpisa i svega ostalog što pravljenje jedne stranke podrazumeva“, istakao je za Danas Raja Tošić, predsednik Izvršnog odbora Zelenih Srbije.

On očekuje da će proces razdvajanja dve stranke trajati nekoliko meseci. „Najpre bi trebalo očekivati da se održe skupštine obe stranke, i Zelenih i NDS, kako bi se donele zvanične odluke, pa onda to ide u Ministarstvo pravde, koje je nadležno da donese rešenje“, naveo je Tošić.

Upitan o medijskim navodima da je među Zelenima došlo do raskola, zbog tvrdnji jednog dela članstva da ih je predsednik Ivan Karić „nasamario, iznajmljujući Tadiću stranku pod sumnjivim uslovima“, Tošić tvrdi to nije istina. „Nije nas Boris Tadić prevario, mi smo se sa njim dogovorili o svemu što se trenutno odvija“, kategoričan je Raja Tošić.

Aleksandar Senić, funkcioner NDS, u izjavi za Danas poručuje da ta stranka neće prikupljati potpise za registraciju, imajući u vidu da su već registrovani kao „Nova demokratska stranka „ Zeleni“. Na pitanje da li je bilo možda razgovora o tome da se njihovi koalicioni partneri Zeleni Srbije ujedine sa NDS, Senić odgovara da Zeleni Srbije kao stranka „ne postoje“ jer su već ujedinjeni sa njima.

Naš sagovornik je napomenuo da je u toku pisanje statuta NDS, kao i da ne postoje rokovi do kada bi taj proces trebalo da bude završen. Kako kaže, za sada nije bilo reči ni o tome ko će činiti rukovodstvo stranke.

„Trudimo se da napravimo stranku koja će zaista biti demokratska, u kojoj će se odluke donositi glasanjem svih članova, bez opcija delegatskog sistema. Nismo još pričali ni o tome ko će nam biti šef poslaničkog kluba, a kamoli o rukovodstvu partije“, zaključio je Aleksandar Senić za Danas i najavio da bi pitanje šefa poslaničke grupe NDS u Skupštini Srbije trebalo da bude rešeno u utorak.

Podsetnik

Nekoliko nedelja pre izbora 16. marta, Boris Tadić je napustio DS i započeo osnivanje Nove demokratske stranke. Pošto nije bilo dovoljno vremena da prođe kroz zvaničan proces registracije, NDS se priključila Zelenima Srbije, koji su samo promenili Statut i naziv u NDS-Zeleni, kako bi Tadićeva stranka mogla da učestvuje na izborima. Kao zastupnik NDS-Zelenih u registru političkih partija je zaveden Ivan Karić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari