Todorović Štiplija o večeri lidera sa Zapadnog Balkana: Poruke sada važnije nego prethodnih puta 1Foto: STARSPORT

Poruke koje budemo čuli posle večere lidera Zapadnog Balkana u Briselu biće značajnije nego što je to bio slučaj ranije, jer se ovog puta ovaj neformalni sastanak organizuje u kompleksnim geopolitičkim okolnostima, kaže za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans, uoči današnje večere lidera Zapadnog Balkana koju organizuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žosep Borelj.

Borelj je domaćin tradicionalne neformalne večere sa šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu, koja se organizuje dva puta godišnje a na kojoj lideri regiona razgovaraju o budućnosti i glavnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Prema nezvaničnim najavama, večeri je trebalo da prisustvuju predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Djukanović, premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, a Kosovo će predstavljati šefica diplomatije Donika Gervala.

Na dnevnom redu je promenjeno bezbednosno okruženje u Evropi u svetlu nelegalne agresije Rusije na Ukrajinu, uticaj na region u energetskom, bezbednosnom, ekonomskom i finansijskom smislu, kao i koordinacija zajedničkog odgovora na krizu zemalja Zapadnog Balkana.

Štiplija kaže da je reč o tradicionalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana koja se održavaju svake godine neposredno pred Samit EU koji se održava u junu.

– Domaći mediji su preneli da je eto predsednik Vučić pozvan na večeru, no svima koji prate rad visokog predstavnija očekivali su ovako jedan događaj. U proteklom periodu na ove večere išla premijerka Ana Brnabić – podseća Štiplija.

Kako dodaje, tu tradiciju okupljanja lidera Zapadnog Balkana na večerama pokrenula je nekadašnja Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini, a to je, prema njegovim rečima, samo jedan od načina da se poboljša saradnja regiona sa EU i usaglase evenutalno neke zajedničke pozicije, poput pozicije u Ujedinjenim nacijama ili nekim drugim međunarodnim forumima.

– Međutim, ovog puta neformalni sastanak organizuje se u kompleksnim geopolitičkim okolnostima povezanim sa ratom u Ukrajini, ali i najnovijim predlozima proizašlim iz Konferencije o budućnesti Evrope, kao što je onaj o kreiranju Evropske političke zajednice, pa će poruke koje budemo čuli biti značajnije nego što je to bio slučaj ranije – zaključuje Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari