Tončev: Dugovi SPS 4,5 miliona evra 1

Socijalistička partija Srbije neće bankrotirati, iako naši dugovi u ovom trenutku procenjeni grubo iznose oko 4,5 miliona evra.

– Socijalistička partija Srbije neće bankrotirati, iako naši dugovi u ovom trenutku procenjeni grubo iznose oko 4,5 miliona evra. To nije konačna cifra, jer se još svode računi, a neredi u finansijama su toliki da fakture stižu iz cele Srbije, a da niko ne zna šta sve i kome stranka treba da plati. Moj predlog je da se kreditno zadužimo i da stranačka imovina bude jemstvo kod banaka. Osim toga i članovi Predsedništva mogli bi svoje stanove da stave pod hipoteku i to bi Dačiću bila idealna prilika da nas sve testira privrženost funkcionera partiji i njihovu brigu za budućnost SPS, kaže u razgovoru za Danas Novica Tončev, član Predsedništva Socijalističke partije Srbije.

*Ko je kriv za tolike dugove ?

– To je posledica nedomaćinskog poslovanja i javašluka. Voleo bi da mi kao članu Predsedništva SPS, neko u stranci detaljno pokaže strukturu duga i da vidimo ko je za to odgovoran. Ovako se dešava da za neke dugove saznamo prvi put kada poverioci blokiraju račun. A kada se blokira centralni račun stranke u Beogradu, automatski se blokiraju računu opštinskih i gradskih odbora po Srbiji. I mi koji te dugove nismo pravili na teretnu osetimo udarac. Sve do dinara nam pokupe sa računa.

*Zar ipak bankrot ne kuca na vaša vrata?

– Tu opciju za sada isključujem. Do sada se nije dešavalo da jedna parlamentarna stranka ode u bankrot. SPS raspolaže pozamašnim nekretninama u katastru, a uz to smo i parlamentarna partija. Svakog meseca iz republičkog budžeta nam legne na račun oko 8,6 miliona dinara. Imamo fiksne mesečne prihode iz budžeta AP Vojvodina, budžeta grada Beograda i drugih lokalnih samouprava, tamo gde imamo odbornike.

*Nenad Borovčanin predlaže da socijalisti raspadaju imovinu koju poseduju?

– Svakog dana slušam da je rasprodaja imovine rešenje problema i sa tim se ne slažem. Mi možemo jednom da prodamo zgrade, ali šta onda da prodamo za četiri godine? Najlakše je rasprodati sve i staviti katanac.

*Kako je moguće da dugujete toliko, da su vam isključeni čak i telefoni, imate 80 nekretnina u vlasništvu?

– Sve te zgrade smo nasledili zbog toga što je SPS pravni sledbenik Saveza komunista. Ali nismo uspeli da nasledimo Titovu partijsku disciplinu i organizaciju, pa sada krčmimo to što je ostalo.

*Ko su ulizice koje su okružile Dačića?

– Mislim na dve grupe ljudi. U jednoj grupi su neki ušuškani stručnjaci koji se ne vide u javnosti, a nalaze se u Dačićevom okruženju. A u drugoj grupi su pojedini istaknuti stranački funkcioneri koji bi mogli da heklaju i rešavaju ukrštene reči da im nije Dačića. Jedni me zovu da kritikuju čim dam neku izjavu medijima, a drugi me napadaju kada predložim da založe svoj stan za partiju. Ne vode ni jedan lokalni odbor SPS-a, nemaju nikakvu odgovornost, niti na izbore izlaze sa svojim imenom. Opstaju zahvaljujući šlihtanju i u tome se takmiče međusobno, a stranku guraju u propast.

*Pored vas i Ružića sve je više onih koji dižu glas protiv politike SPS?

– Stvara se pogrešna slika da u vrhu SPS postoje zaverenici koji hoće da smene Dačića. Mene mnogi svrstavaju u tu grupu, ali to jednostavno nije tačno. Ako mene pitate nije uopšte rešenje u smeni predsednika stranke, nego u profilisanju naše politike. Svakog dana razgovaram sa ljudima na teretnu i mnogim drugovima u SPS nije jasno šta je danas politika SPS. Onda im ja slikovito objasnim da je politika SPS to kada Dačić u Surdulicu dođe zadnji dan kampanje, po mrklom mraku i to sat vremena pred izbornu tišinu, da ga ujutru ne bi medijski uništili. I u takvim uslovima SPS najbolji rezultat opet ostvari u Surdulici, praktično bez javne podrške iz centrale. E, takve stvari moramo da menjamo da nas glasači ne bi kaznili, inače završićemo gore nego DS. Trebalo bi da se odlučimo da li smo ozbiljna politička stranka ili nismo.

*Sami ste se nedavno žalili da Dačić neće da vam se javi ni na telefon?

– Za mene je uvek dostupan, ali mnogi lokalni socijalisti mi se žale da više ne mogu da dođu do njega.

*Hoćete li konačno postati potpredsednik stranke?

Imam Dačićevu garanciju, a ostalo je samo još da Glavni odbor verifikuje moje izbor na potpredsedničku funkciju. Meni niko ništa ne poklanja blanko i ne planiram da se šlihtam da bi došao do funkcije.

*Ne čini li vam se da Dačić i pojedinci iz SPS sada više podilaze Vučiću nego ranije?

– Neki drugovi se mnogo plaše Vučića, a neki kao da su lepkom zalepljeni za fotelju. Mnogi su zaboravili da su na funkciju došli sa kvote SPS. Kao da se stide partije koja ih je delegirala u Vladu, Skupštinu i javna preduzeća.

*Iako je SPS ušao u vlast razmirice u vladajućoj koaliciji se nisu baš stišale?

– Razmirice su postale normalna pojava zato što SPS i SNS dele skoro isto glasačko telo. Sada kada smo ušli u Vladu za SNS nismo više bednici, ali sigurno ćemo to opet biti zato što nam se bliže predsednički izbori. To je cena visoke politike, zato sam ja fokusiran na Surdulicu.

*Da li će SPS kandidovati Dačića za predsednika Srbije?

– Mi nemamo boljeg kandidata od Dačića, a videćemo na proleće da li će on to želeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari