Tončev: Treba da oslušnemo da li je narod nezadovoljan 1Foto: Danas

„Mirni protesti su legitiman vid iskazivanja nezadovoljstva svuda u Evropi i svetu. Logično je da kao funkcioner SPS snosim deo odgovornosti ukoliko je prosečan čovek nezadovoljan radom Vlade i naš zadatak je da to oslušnemo i korigujemo…

Kao narodni poslanik koristim svaku priliku za konstruktivne predloge po pitanju decentralizacije, građevinarstva, problema u pravosuđu, zapošljavanja i problema mladih ljudi. Čovek sam iz naroda, ne sporim da živim sigurno bolje od proseka, ali to je slično kao što sam živeo i pre dvadeset godina. Nisam se preselio na Senjak ili Dedinje, nemam jahtu i avion, jedino što imam skupo je automobil u vlasništvu firme“, kaže u razgovoru za Danas Novica Tončev, potpredsednik Socijalističke partije Srbije.

* Zašto se ignoriše sve jači glas o laganoj predaji socijalista vladajućem SNS, čime partija gubi svoj identitet?

– Uvek sam insistirao na tome da SPS mora da neguje i čuva svoj identitet. Bez toga ste politički činilac, ali samo na papiru i zato je utapanje veća pretnja na lokalu nego na republičkom nivou. Znam i vidim da mnogi naši lokalni funkcioneri i odbori vode tihu ali srčanu borbu da zadrže identitet i evo Surdulica je najbolji primer da je to moguće. Međutim, realnost na terenu je takva da je poslednjih šest godina SNS dominantna opcija u svim opštinama. Naša dužnost je da poštujemo volju naroda i da tražimo, što se kaže, svoje mesto pod suncem.

* Svi odbori u Srbiji ćute, a svesni su gušenja koje doživljavaju zbog koalicije na republičkom ali i lokalnom nivou sa naprednjacima.

– Nemaju svi socijalisti isti temperament ili isti „žar“ i energiju za politički život. Neko je srećan da celog života ima pet odsto glasova, pet odbornika i tri plaćene funkcije. Problem nastane kada se formira Vlada, odnosno republička koalicija i kada ministri zasednu u fotelje. Tada lokalne koalicije padnu u drugi plan, pa nas „krug dvojke“ tretira kao šahovske figure ili još gore one figurice što služe za igru „ne ljuti se čoveče“. Ja sam ti, bre, omogućio da budeš gospodin ministar, šta si ti uradio za moju opštinu i kako da se ne ljutim?

* I Vaš glas se pogubio, iako ste najavljivali moguću protivkandidaturu Dačiću na minulom kongresu.

– Ne bih se složio sa tom konstatacijom, jer moj glas se uvek daleko čuje. Nisam zanemeo na stranačkim organima, ni za skupštinskom govornicom, a ni u drugim prilikama. Najava navodne kandidature pred kongres je neuspeli pokušaj beogradskih „mangupa“ iz naših redova da me posvađaju sa Dačićem. Imam pojedine drugove koji se isključivo bave kombinatorikom, pa misle da će mi zadati težak udarac ako naruče tekst protiv mene. Time su napravili najveću štetu Dačiću i svojoj partiji. Napravili su mi posao, jer sam morao da obilazim lokalne odbore i molim ljude da me ne kandiduju ili da povuku već izglasane predloge, kako bi i sam poslao poruku jedinstva.

* U Srbiji raste nezadovoljstvo građana. Na mogućim vanrednim izborima SPS bi mogao da se potpuno utopi u „okean“ naprednjaka. Ima li partija i njeni organi stav kako dalje, ili će se nastaviti golo preživljavanje određene grupe ljudi iz vrha SPS?

– Mi na kongresu (u decembru, prim nov.) nismo izabrali potpredsednike stranke i ostale statutarne organe, pa zato mogu da iznesem isključivo lični stav. Uvek sam raspoložen za vanredne izbore i socijalisti u Surdulici nikada nisu imali problem da svoje rezultate stave na proveru. Što se tiče koalicija, zalažem se koaliciju SPS – Jedinstvena Srbija, koja bi bila pojačanja lokalnim grupama građana i sindikatima. Kao cilj moramo da postavimo rezultat od 15 odsto i u kampanji da pokažemo nekadašnju borbenu gotovost.

* Sa terena stižu informacije o političkoj dezorijentisanosti nekada jakih odbora SPS u Nišu, Kragujevcu, Subotici, Vranju, Novom Sadu. Kako Vi na to gledate?

– Brine me atmosfera u nekim lokalnim odborima, zato sam alarmirao i predsednika Dačića. Razlog je jednostavan – naši glasači ne prihvataju baš uvek nametnuta kadrovska nameštenja iz Beograda. Dezintegracija i lomovi se mogu rešiti samo ukoliko na čelo odbora dođe čovek domaćin, koji zna šta je rezultat i kome veruju svoje komšije.

* Građani na lokalu čini se da sve manje veruju socijalistima, a nekada su mnoge opštine širom Srbije bile vaše sigurno uporište SPS, dok danas to nije slučaj, ni u Vranju, Nišu, Požarevcu…

– Naši lokalni rezultati su uglavnom zbir različitih okolnosti. Negde imamo disciplinovano i lojalno članstvo, a negde se ljudi, kada glasaju, kratkoročno rukovode ličnim interesima. Bez jake podrške iz centrale stranke ozbiljniji rezultat ne može da se napravi. Izgubili smo uticaj u mnogim opštinama zato što su moji drugovi ustanovili pravilo da ne treba ljutiti naprednjake, po cenu da ostanemo ispod cenzusa. Verni socijalista sve to vidi, pa procenjuje da mu je i efektnije i sigurnije da se deklariše kao glasač SNS.

Domaćinski smo sačuvali budžet

* Kako objašnjavate činjenicu da je Surdulica jedna od retkih opština koja nema problema sa dugovima i tekućom likvidnošću budžeta?

– To je rezultat više faktora. Prvo, moji saradnici prave dobre i realne projekcije budžeta, a drugo mi se kao lokalna samouprava prema svakom dinaru iz opštinske kace odnosimo domaćinski. Kada građani vide da novac ulažemo u infrastrukturu i stvaramo uslove za bolji život, onda i oni redovno plaćaju fiskalne obaveze. Izbalansirali smo prihode i rashode, imamo stabilne izvorne prihode, redovna transferna sredstva iz budžeta Srbije, a nedostatak novca nadomestimo preko projekata prekogranične saradnje koje finansira Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari