Trendafilova: Specijalni sud nije monoetnički, bavi se individualnom odgovornošću 1Foto: Kosovo online

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova (SVK) Ekaterina Trendafilova kategorički je danas u Severnoj Mitrovici negirala tvrdnju da je Specijalni sud u Hagu monoetnički, a na pitanje da li će se suditi i za srpske zločine nad albanskim stanovništvom nije mogla da odgovori.

„Očigledno ne objašnjavamo zakon kako treba, to bi mogla da bude i naša greška, Sud nije monoetnički, niti na bilo koji način istražuje ili goni bilo koga drugog, bilo koju etničku grupu, već se bavi samo pojedincima i individualnom krivičnom odgovornošću i to je sve“, rekla je Trendafilova, prenosi Kosovo onlajn.

Ona i sekretar SVK Fidelma Donlon, uz asistenciju koordinatora za kontakt Majkla Dojla, obratile su se danas u Severnoj Mitrovici civilnom društvu i novinarima i odgovarali na pitanja u vezi osnivanja, mandata i jurisdikcije suda.

Odgovarajući na pitanje zašto se u optužnicama ne pominje „žuta kuća“, Trendafilova je rekla je to bila odluka tužioca, ali se kao pravnik i sudija osvrnula na izveštaj Dika Martija.

„Izneo je izvesne događaje dok je istraživao zadatak koji mu je poverila Evropska unija, o čemu je odlučio Specijalni tužilac. Pridržavamo se onoga što nam tužilaštvo predstavi, ne možemo da odlučimo šta će biti istraživano“, izjavila je Trendafilova.

Istakla je da je ekipa sudije za prethodni postupak Nikole Gijua neumorno radila kako bi dva predmeta bila dovedena do suđenja u postupku protiv Saljiha Mustafe, Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija, kao i da su predmeti protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija i dalje u predkrivičnom postupku, kao i predmet protiv Pjetra Šalje.

Naglasila je da su se sudije u pripremnim ročištima pozabavile učešćem žrtava i da su odredile datum za početak pretresa, sa uvodnim izlaganjem tužioca, što će biti propraćeno uvodnim izlaganjem predstavnika žrtava 15. septembra.

Donlon je navela da je tokom prošle godine, uprkos pandemiji, došlo do značajnog napretka, što se najbolje vidi po tome da je obrađeno 3.000 podnesaka odbrane, tužilaštva, pravnih zastupnika i raznih veća.

Govoreći o zaštiti svedoka Donlon je rekla da pri Sekretarijatu postoji posebna jedinica koja nudi niz usluga zaštite i podrške.

„To je prioritet od osnivanja suda, umesto da se upuštam u brojeve, zadovoljna sam posvećenošću i ljudima koji su uključeni u pružanju usluge fizičke i materijalne sigurnosti. Postoje i druge mogućnosti, odnosno niz mera koje naše sudije mogu da nalože kako bi se zaštitile osobe, na primer korišćenjem pseudonima umesto imena ili alternativnim nalaganjem svedočenja preko video linka prikrivanjem glasa“, rekla je Donlon.

Trendafilova je dodala da i sedište suda u Hagu pruža značajnu zaštitu i da je to jedna od mera za osetljive postupke, jer će biti držani van zemlje, kao i arhive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari