Trifunović: PSG neće učestvovati na izborima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je danas da PSG neće učestvovati na predstojećim izborima za koje kako je ocenio, nisu obezbedjeni fer uslovi.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je danas da PSG neće učestvovati na predstojećim izborima za koje kako je ocenio, nisu obezbedjeni fer uslovi.

„Pokret slobodnih gradjana će izaći na izbore, ali kada za njih bude uslova za njihovo održavanje. U ovom trenutku za njihovo održavanje ne postoje ni najmanji uslovi“, rekao je Trifunović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, PSG „ne želi da učestvuje u simulaciji demokratije“.

On je rekao i da namera PSG-a nije bila da odugovlači sa odlukom, već su „hteli da budu odgovorni“ i svesni da svaka promena zahteva odredjeno vreme.

„Potpsivanjem Sporazuma sa narodom obavezali smo se na borbu. Ona nije bila ni najmanje prijatna. Znamo da smo tu borbu vodili na račun sopstvenog rejtinga i smatram da je mnogo važnije da Srbija dobije poštene izbore nego mi dva ili tri odsto“, rekao je Trifunović.

Rekao je da nakon što se i medjunarodna zajednica uključila u pregovore vlasti i opozicije i upoznala sa stanjem stvari, više „niko pod kapom nebeskom ne može da tvrdi da u Srbiji postoje slobodni izbori“.

„Ne treba da gube vreme da nama objašnjavaju zašto nisu ispunili ono na šta su se obavezali, ali to će morati da objasne toj istoj medjunarodnoj zajednici. Moraće da im objasne zašto do kraja decembra nije izabrano pet novih članova REM-a, zašto nisu usvojene izmene zakona koje sprečavaju funkcionersku kampanju“, rekao je Trifunović.

On je upitao zašto je vlast sve ono što je preduslov slobodnih izbora pokušala da trampi spuštanjem cenzusa.

Trifunović je pozvao EU da izradi nezavisni ekspertski izveštaj o stanju medija i vladavini prava u Srbiji.

„Pozivamo EU da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizrala zarobljenost države i stanje institucija“, rekao je Trifunović.

Inicijativa Ne davimo Beograd podržala odluku PSG

Inicijativa Ne davimo Beograd pozdravila je danas odluku Pokreta slobodnih gradjana da „bojkotuje lažirane izbore“ i pozvala druge političke organizacije da „podrže zajedničku odluku svih opozicionih aktera da ne pristaju na fasadnu demokratiju i ne učestvuju u legitimizaciji kriminalnog naprednjačkog režima“.

Iz inicijative su ocenili da je bojkot izbora, koji su proglasile pojedine opozicione organizacije, posledica „višegodišnje okupacije državnog aparata od strane partije na vlasti“ ali i „prvi korak u borbi za poštene izbore“.

„Glavne odlike naprednjačke vlasti su pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosudja, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja gradjana. Ova četiri ključna stuba autoritarne vlasti dovela su do toga da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore, na kojima bi gradjani slobodno i bez pritiska bili u mogućnosti da odredjuju svoju budućnost“, stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.