Preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje: SNS uložio ubedljivo najviše novca, poznati su i troškovi ostalih stranaka 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje u Srbiji pokazuju da je vladajuća Srpska napredna stranka za izbornu kampanju izdvojila 534 miliona dinara (4,5 miliona evra), piše Radio slobodna Evropa.

Tri puta manje troškova prijavila je Socijalistička partija Srbije – 189 miliona dinara (1,6 miliona evra).

Kako izveštava RSE, koalicija opozicionih stranaka koja na izbore izlazi pod nazivom Srbija protiv nasilja prijavila je troškove od tek 9,6 miliona dinara (82.000 evra).

Građani Srbije u nedelju biraju poslanike za Skupštinu i odbornike u 65 opština, a prvi preseci o tome kako stranke troše novac za kampanju dostupni su javnosti.

Prema Zakonu o finansiranju političkih parija stranke u Srbiji su dužne da Agenciji za sprečavanje korupcije predaju izveštaje o prihodima i troškovima koji sadrže podatke finansijskim tokovima od dana raspisivanja izbora do 15 dana pre izbornog dana.

U aktuelnoj kampanji, to znači da izveštaji obuhvataju sve troškove u periodu od 1. novembra do 2. decembra 2023.

Srbija ne utvrđuje zakonski maksimum potrošnje po jednoj izbornoj listi.

Preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje: SNS uložio ubedljivo najviše novca, poznati su i troškovi ostalih stranaka 2
foto Printscreen Pink

Kolika je cena medijskog oglašavanja SNS-a?

Prema podacima iz preliminarnih finansijskih izveštaja koji su do sada objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, ubedljivo najskuplju kampanju vodi vladajuća Srpska napredna stranka.

Prema preliminarnom izveštaju koji se odnosi na period do 2. decembra potrošili su 146,2 miliona dinara (1,2 miliona evra). Dodatno su za ostale troškove koje vode kao „avansna plaćanja“ izdvojili 388 miliona dinara (3,3 miliona evra) a to se odnosi pre svega na medijsko oglašavanje.

Tako su ukupni troškovi kampanje SNS-a, vidljivi iz preliminarnog izveštaja, oko 4,5 miliona evra.

Iako se prema objavljenim podacima iz preliminarnog može zaključiti da je u prvih mesec dana kampanje, SNS najviše novca potrošio za promotivni materijal i bilborde, kada se u računicu uključe avansna plaćanja jasno je da je najviše sredstava izdvojeno za medijsko oglašavanje – 3,2 miliona evra.

To je duplo više od ukupno prijavljenih svih troškova kampanje za preostalih osam posmatranih parlamentarnih lista čiji su izveštaji dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije a koje je analizirao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Najviše novca za oglašavanje SNS je avansno platio RTV Pink – skoro 170 miliona dinara (1,4 miliona evra) i RTS-u 83 miliona dinara (710.000 evra).

Preliminarni izveštaj pokazuje da je SNS izdvojio identične iznose za reklamiranje na TV Happy i TV Prva – po 480.000 evra. Prema preliminarnom izveštaju stranka do 2. decembra, stranka nije imala troškove oglašavanja u štampanim medijima i na internetu.

Prema podacima iz objavljenog finansijskog izveštaja, aktuelnu kampanju SNS nije doniralo nijedno pravno i fizičko lice.

Preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje: SNS uložio ubedljivo najviše novca, poznati su i troškovi ostalih stranaka 3
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Koliko donacija je sakupio SPS?

Za razliku od SNS-a, ali i većine ostalih stranaka, Socijalistička partija Srbije je u ovoj kampanji prijavila značajne prihode od donacija građana. Ukupan iznos donacija fizičkih lica SPS-u iznosi preko 220.000 evra. Novac je doniralo 36 građana, gotovo svi, njih 34, isti iznos od po 6.300 evra.

SPS je u preliminarnom izveštaju o troškovima kampanje naveo da u prvih mesec dana kampanje potrošeno skoro 189 miliona dinara (1,6 miliona evra).

Najveći deo tog novca potrošen je na medijsko oglašavanje, ukupno 109 miliona dinara (932.000 evra). Gotovo polovina tih sredstava 54,4 miliona dinara (464.000 evra) isplaćena je privatnoj TV Pink, tri puta manje od SNS.

Nešto više od 12 miliona dinara (104.000 evra) koštalo je SPS oglašavanje na RTS-u a 6,7 miliona dinara (57.000 evra) reklamiranje stranke na Kurir TV-u.

Kada su u pitanju štampani mediji SPS je 75.000 evra potrošio na oglašavanje u novinama Kurir, Alo, Informer i Nedeljniku.

Preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje: SNS uložio ubedljivo najviše novca, poznati su i troškovi ostalih stranaka 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srbija protiv nasilja bez troškova za medijsko oglašavanje

Prema podacima iz preliminarnog izveštaja o troškovima kampanje, koalicija Srbija protiv nasilja, potrošila je u prvih mesec dana izborne kampanje ukupno 9,1 milion dinara (78.000 evra).

Najviše novca izdvojeno je za promotivni materijal, ukupno 59.000 evra. Za troškove organizovanja konvencija, mitinga, štandova potrošeno je nepunih 5.000 evra. Dodatnih 13.600 evra potrošeno je na zakup prostorija, overu potpisa, iznajmljivanje opreme, putne troškove…

Koalicija Srbija protiv nasilja nije prijavila troškove medijskog oglašavanja, kao ni prihode od donacija pravnih i fizičkih lica.

Izveštaji koalicija NADA, Dveri- Zavetnici, liste Dobro jutro Srbijo još nisu dostupni javnosti

Srpska radikalna stranka je kao troškove kampanje za parlamentarne izbore prijavila samo hiljadu evra i to, kako navode, novac je utrošen za overu potpisa birača u opštini Srbobran.

Tokom prvih mesec dana kampanje, Narodna stranka je potrošila ukupno 46.000 evra. Najviše novca dali su na oglašavanje.

Za potrebe izborne kampanje Stranka Vojvođanskih Mađara je do 2. decembra prijavila troškove u iznosu od oko 100.000 evra, najviše za oglašavanje na lokalnim medijima u Vojvodini.

Preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje: SNS uložio ubedljivo najviše novca, poznati su i troškovi ostalih stranaka 5
foto FoNet Ana Paunković

Preliminarni izveštaj je podnela i lista „MI – Glas iz Naroda, prof.dr Branimir Nestorović“. U izveštaju se navodi da su ukupni troškovi kampanje 526.080 dinara (4.490 evra) od čega je većina sredstava utrošena na promotivni materijal.

Lista „Srbija na zapadu – Da se struka pita“ prijavila je troškove kampanje u iznosu malo većem od 200.000 evra, od čega je 170.000 evra isplaćeno firmi Pet Vet Media za usluge marketinga.

U preliminarnom izveštaju o troškovima kampanje, Ruska stranka, koja je dobila status izborne liste nacionalne manjine, prijavila je ukupne troškove u iznosu od 162 hiljade evra. Ruska stranka je najviše novca potrošila za bilborde i oglašavanje na lokalnim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari