Tutin između lokalnih izbora i prekomponovanja vlasti 1Foto: Opština Tutin

U pokušajima da se ponovo prekomponuje lokalna vlast u Tutinu i spremno dočekaju najavljeni lokalni izbori, 2.juna, pojavile su se informacije da se dvojica bivših visokih funkcionera SDA Sandžaka, Esad Džudžo i Bajro Gegić, vraćaju u tu partiju.

Esad Džudžo, bivši visoki funkcioner te stranke i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), demantovao je spekulacije da se vraća u redove SDA.

Za Danas je rekao da mu „ne pada napamet i nema govora“ da se vrati u stranku, iz koje je isključen krajem 2019. godine zbog ne slaganja sa vođenjem stranačke politike i „izneverenih izvornih programskih ciljeva partije“.

Potvrdio je da je razgovarao sa predsednicom tutinskog odbora SDA i narodnom poslanicom Selmom Kučević i da su samo razgovarali „da se stranka vrati izvornim principima“. Na tome je sve završeno.

Nakon isključenja iz SDA Sandžaka, Džudžo je obnovio rad svoje partije, Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS), koja je bila aktivna u predizbornoj kampanji za izbor BNV. Njena lista nije prešla cenzus i od tada nema informacija o delovanju te političke opcije.

Iste spekulacije prate i aktuelnog predsednika opštine Tutin i čelnika odborničke grupe „Tutin na prvom mestu“, Bajra Gegić, koji je iz SDA isključen kad i Džudžo i uz isto obrazloženje.

Danasov izvor tvrdi da je i Gegić razgovarao sa predsednicom SDA za Tutin „o mogućnostima i načinima saradnje, prevazilaženju problema u funkcionisanju lokalne samouprave“, ali do konkretnih dogovora nije došlo „jer je Gegić pokazao prevelike apetite, koji nisu u skladu sa rejtingom njegove Grupe građana „Tutin na prvom mestu“. Razgovori su vođeni u jednom tutinskom restoranu i postoje fotografije sa tog susreta, koje objavljuju lokalni portali.

Informacija o povratku dvojice tutinskih političara u redove partije koja je, do pre tri meseca, skoro tri decenije vladala u toj opštini, plasirana je kada je sve glasnije počelo da se govori o novom prekomponovanju lokalne vlasti, u kojoj bi SDA Sandžaka, opet, imala vodeću ulogu., a kao čovek od akcije označen je Gegić.

Politički akteri ne odustaju od namere da formiraju novu vlast, ali se talasanje malo primirilo od kako je najavljeno raspisivanje lokalnih izbora za 2.jun. Više se i ne zna kako izgleda skupštinska većina u toj opštini.

Poslednji pokušaj SDA da se sa svojih 17 odbornika i odbornicima iz Stranke pravde i pomirenja (SPP), vrati na vlast, sprečen je kad je sve već bilo utanačeno i dogovoreno zasedanje opštinskog parlamenta.

Sadašnja vlast formirana je u januaru ove godine, od odbornika GG „Tutin na prvom mestu“, Sandžačke demokratske partije (SDP), SNS i odbornika SPP, podeljenih u dve frakcije, a do tada vladajuća partija ostala je u opoziciji.

SPP je odmah počela da disciplinuje svoje odbornike isključivanjem njihovih frakcijskih šefova iz stranke, pa je i tu nastala pometnja. Iz partije su isključeni visoki funkcioneri Ljutbija Balkan i Zaim Redžepović. Redžepovićeva grupa je ostala u skupštinskoj većini, a Balkanova se raspala, dva odbornika su ostala u većini, a tri su se vratila pod partijsko okrilje.

U prebrojavanjima i „prekomponovanjima“ teško može da se utvrdi ko je stvarno u skupštinskoj većini i da li je ima. Aktuelnoj vlasti vreme prolazi u pokušajima stvaranja nove i „miniranju“ tih namera, a nikako da saopšti šta je zatekla nakon smene stare vlasti, iako su se „zaklinjali“ da im je namera „da razotkriju sve malverzacije i zaustave dalju devastaciju opštine“.

Godinama se zna da je tutinska opština u velikim dugovima, da je najzaduženija u Srbiji, da joj je račun često mesecima u blokadi. O tome lokalni vladari direktno ne govore, već su to zvanične informacije nadležnih državnih organa. Sasvim slučajno saznalo se da je sadašnji dug 641 milion dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari