U 7.00 se otvaraju birališta, 6.500.666 birača ima pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

U 7.00 sati otvaraju se birališta na izborima za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i na lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

 

Prema odluci Republičke izborne komisije (RIK), svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima moći će da iskoristi 6.500.666 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandata, za 250 mesta u parlamentu.

Srbi sa Kosova moći će da glasaju na biračkim mestima u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

U Srbiji do zatvaranja biračkih mesta u 20.00 sati traje predizborna tišina, što znači da je medijima zabranjeno objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa, pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija i na javnim skupovima.

Na dan glasanja, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera kao i slikanje glasačkog listića.

Listić za glasanje je važeći ako je jedan broj zaokružen, a ostali precrtani, ako je na listiću nešto crtano ili dopisano, ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi, naziv ili deo naziva izborne liste i uopšte ako je moguće nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao.

Listić nije važeći ukoliko nije popunjen, ako su zaokružene dve liste, ako je neko zaokružen a onda sve precrtano ili ako je spisak kandidata ceo precrtan.

Da bi ostvario svoje pravo, glasač mora kod sebe da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, dok poziv na glasanje nije obavezan.

Izborna mesta zatvaraju se u 20.00 sati, a ako je zbog gužve neko u to vreme zatečen u redu ispred biračkog mesta, i njemu mora biti omogućeno da glasa.
Ove izbore posmatra, prema oceni RIK-a, „rekordan broj posmatrača, odnosno kontrolora“, odnosno 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

RIK ima rok od 96 sati po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačne rezultate glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari