U Čačku i Gornjem Milanovcu održani protesti protiv nasilja 1Arhiva Foto: Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U Čačku i Gornjem Milanovcu večeras su održani protesti protiv nasilja koji su bili posvećeni „odbrani“ planine Kablar kod Čačka od izgradnje staklenog vidikovca i „odbrani“ gornjomilanovačkog sedmičnika „Takovske novine“ koje su novčano kažnjene zbog uvrede časti i ugleda predsednika opštine Gornji Milanovac.

Na 16. protestu „Čačak protiv nasilja“ govorio je građanski aktivista Vladimir Milivojević, jedan od trojice uhapšenih aktivista koji su 4. oktobra protestovali protiv početka izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru, kome je prisutvovala predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

Milivojević je rekao da mu je mnogo značila podrška građana koji su protestovali ispred zgrade policije u Čačku u vreme dok je njemu i građanskim i ekološkim aktivistima Milošu Kuvekaloviću i Draganu Simoviću bilo određeno policijsko zadržavanje.

Prema njegovoj oceni, taj višečasovni protest građana je doprineo da trojica aktivista budu pušteni posle osam sati zadržavanja u policiji, iako je, prema njegovoj pretpostavci, bilo planirano da oni budu zadržani duže.

Milivojević je rekao da su čačanski policajci bili korektni prema njima.

On se založio da oni koji su poslednjih 11 godina bili na vlasti moraju da odgovaraju za svoje postupke.

„Ako ne bude bilo nikakve odgovornosti i kada ih budemo smenili šetaćemo sledećiih 20 godina“, rekao je Milivojević.

Protestu protiv nasilja u Čačku prisustvovalo je desetak građana, a protest je organizovao čačanski građanski aktivista i pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević.

Na 18. protestu „Gornji Milanovac protiv nasilja“, na kome je bilio okupljeno nekoliko desetina građana, podržan je lokalni sedmičnik „Takovske novine“, koje su osuđene na novčanu kaznu zbog uvrede časti i ugleda predsednika Opštine Dejana Kovačevića.

Viši sud u Beogradu je 4. septembra doneo prvostepenu presudu da „Takovske novine“ i njihov glavni i odgovorni urednik Nebojša Savić isplate Kovačeviću 100.000 dinara zbog povrede časti i ugleda, umesto milion dinara, koliko je on u tužbi tražio.

Kovačević je 28. januara 2021. tužio „Takovske novine“ i Savića kao urednika, zbog objavljenog saopštenja Udruženja građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“ (PSOGM), pod naslovom „Obelodanjena mahinacija Kovačevića“.

Urednik „Takovskih novina“ Nebojša Savić najavio je da će se žaliti na presudu.

Protest protiv nasilja u Gornjem Milanovcu organizuje Udruženje za imlpementaciju narodnog aktivizma i toleranicue „UZINAT“ koje je 17. septembra formirala gupa građana koja je od početka podržavala proteste protiv nasilja u Beogradu i Gornjem Milanovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari