U Rimu 3. aprila sastanak šefova diplomatije Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

U Rimu će 3. aprila biti održan sastanak šefova diplomatije zemalja zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i narednim predsednikom Saveta Evrope Tobijasom Bilstromom iz Švedske, obajvio je Kljan Kosova.

Na inicijativu potpredsednika italijanske vlade Antonija Tajanija, poslat je poziv ministrima spoljnih poslova Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Taj sastanak na visokom nivou je inicijativa koju je Italija preduzela da obnovi svoju primarnu ulogu na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj podsticanje dijaloga i regionalne saradnje i ponovno pokretanje evropskih integracija zemalja u regionu.

Dnevni red skupa u Rimu podeljen je na dva dela i počeće razgovorima o „Procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i budućem putu“, a zatim sledi debata o izveštaju „EU i Zapadni Balkan: povećanje saradnje“.

Paralelno će biti održana dva radna stola o klimatskim pitanjima, očuvanju kulturnog nasleđa i tehnološkim inovacijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari