U senci predsedničkih izbora 1Foto: Fonet / Dragan Antonić

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin svoju političku aktivnost, u poslednjih dvadesetak dana, obeležio je potezima koji nisu u skladu sa državnom politikom i za sada, samo se nagađa šta stoji iza toga.

Ugljanin je prvo bio na čelu delegacije BNV i SDA, koju je ugostio predsednik Kosova Hašim Tači, a potom, mu uputio pismo u kojem je „izrazio radost zbog vidljivih rezultata koje je postigao u izgradnji demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom”.U istom svojstvu Ugljanin je podržao i reviziju tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Politička javnost u Srbiji ovakvu Ugljaninovu komunikaciju sa Tačijem ocenila je kao „novo guranje prsta u oko državi“. Bošnjačke partije se nisu mnogo oglašavale ovim povodom. Lideri dve velike bošnjačke partije SDP i BDZS ocenili su to kao „politički nelogičan potez“ i da „Bošnjaci ne treba da se mešaju u srpsko-albanski konflikt“.

Na drugoj strani, trebalo bi da dođe do realizacije politički logičnog poteza i da dve najveće bošnjačke partije, SDP i SDA i u ovom gradu konkretizuju potpisanu Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Prvi korak je učinjen u Sjenici, tako što su se tankoj vladajućoj koaliciji SDA-SPS priključili predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP).Šta se sve događalo na zasedanju tamošnjeg lokalnog parlamenta, ostalo je nepoznato jer je medijima zabranjeno praćenje skupštinskog zasedanja „zbog obimnog dnevnog reda“. Neće biti mnogo problema ni u Tutinu, gde dvadeset jednu godinu apsolutnu vlast drži SDA. Pregovori za formiranje lokalne vlasti u Tutinu i Novom Pazaru, tvrdi Danasov izvor su u toku i „najverovatnije biće realizovani u paketu“. Kada je podela vlasti u Novom Pazaru, gde vladajuću koaliciju predvodi SDP, zna se koje funkcije će pripasti SDA, ali izgleda da je zapelo kod dokumenta koji se odnosi na bezbednost grada. To bi trebalo da usvoji gradski parlament, ali je za SDP „neprihvatljiv i rigidan, jer vrvi od mnogobrojnh zabrana u gradu“.

Sve ovo je u senci predsedničkih izbora. SDPS, čija je kolektivna članica SDP, odmah se izjasnila da će podržati aktuelnog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Svoju podršku predsedničkom kandidatu Vučiću najavile su i Sandžačka narodna partija (SNP) Mirsada Đerleka i Bošnjačka narodna stranka (BNS) Muja Mukovića.

– Za razliku od drugih kandidata, Vučić jedini ima snage i kapaciteta da sprovede reforme u Srbiji, što je pokazao vršeći funkciju premijera, ocenio je Đerlek, dodajući da „s obzirom da u Sandžaku imamo nagomilane probleme, ne postoji bolji i ozbiljniji kandidat od njega i zato će SNP svim svojim kapacitetima podržati Vučića za predsednika Srbije“.

SDA Sandžaka nije se izjasnila koga će podržati na predsedničkim izborima, a Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) svoju odluku saopštiće sutra nakon sastanka rukovodstva. To je najavio lider BDZS i narodni poslanik Muamer Zukorlić. Sutra će se znati da li će ova partija podržati svog koalicionog partnera sa republičkog nivoa ili će Zukorlić, još jednom, ući u trku za predsednika Srbije. Predsedništvo BDZS suštinski će odlučivati između dve varijante. “Prevashodno imamo na umu zastupanje programa i ključnih načela za koja se zalažemo vezanih za Bošnjake u Sandžaku, ali i za druge građane koji su nas podržali na prethodnim izborima. Prva varijanta podrazumeva dogovor sa Vučićem, ukoliko prihvati da bude zastupnik tih načela BDZ. U drugom slućaju velika verovatnoća ke da ću se ja kandidovati”, pojasnio je Zukorlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari