Udruženje "Jedan od pet miliona": Vučić želi državu u kojoj će imati mesta samo za one koji misle kao on 1Foto: BETAPHOTO EMIL VAS

Udruženje „Jedan od pet miliona“ ukazalo je danas na porast stepena nasilja prema političkim neistomišljenicima u Srbiji i pozvalo predsednika Aleksandra Vučića da prestane da raspiruje mržnju i deli narod, kao i da zaustavi talas rastućeg nasilja nad građanima koji slobodno misle.

„Da živimo u državi gde je nasilje i zastrašivanje neistomišljenika postalo normalno, pokazuje i niz događaja iz prethodnih nedelja, gde univerzitetski profesori privode, studente tuku i napadaju zbog nošenja majica sa civilizacijskom porukom posvećenu antifašizmu, a maloletnim licima se crta meta čime se krši Međunarodna konvencija o zaštiti dece“, navelo je to udruženje.

Udruženje je ocenilo da je Vučić protivustavno preuzeo sve poluge vlasti i pozvalo ga da omogući pripadnicima policije, tužilaštvu, novinarima, advokatima, lekarima, profesorima, građanskim aktivistima i članovima opozicionih stranaka i pokreta da rade svoj posao bez diskriminacije, crtanja mete i zastrašivanja zbog iznošenja drugačijih stavova.

„U Novom Sadu su zbog aktivizma pretučeni studenti Dejan Bagarić, Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, u Nišu je izboden student Uroš Janjić zbog antifašističke majice koju je odbio da skine. Na informativnom razgovoru priveden je sociolog Jovo Bakić koji je u nedeljniku ‘NIN’ iskazao svoj politički stav, a profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjena Radonjića nakon gostovanja u Utisku nedelje Vucić je diskreditovao u jutarnjem programu televizije Pink. Na posletku, juče ujutru u šest časova je priveden opozicioni političar Nikola Jovanović u svom domu“, navelo je udruženje.

Oni su podsetili i na to da je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović podneo prijavu protiv novinara portala Žig info Milana Jovanovića, iako je upravo on optužen da je naložio spaljivanje njegove kuće, dok je poslanik vladajuće SNS Vladimir Đukanović objavio privatne podatke jednog učenika osmog razreda zbog toga što je učestvovao u protestima ispred Ministarstva prosvete.

„Ništa manji primer pritiska bio je i pokušaj zastrašivanja novinara N1 od strane zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je javno objavio da je imao pristup internim imejlovima ove televizijske kuće, nevešto se pravdajući da je prepisku dobio od strane prijatelja. Bitno je pomenuti i slučaj paljena automobila uglednom aleksinačkom stomatologu i novinaru Dušanu Ostojiću koji se protivio seči drveća i daljem širenju ekocida koje lokalni funkcioneri SNS-a praktikuju širom države poslednjih meseci“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari