Ugljanin: Intenzivni razgovori o radu BNV 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da su u toku intenzivni razgovori predstavnika lista koje su učestvovale na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i predsednika sandžačkih, bošnjačkih stranka.

On je na konferenciji za novinare kazao da se razgovara o „ujedinjavanju izbornih rezultata u interesu građana Sandžaka“, obezbeđivanju stabilnih skupštinskih većina u lokalnim samoupravama Sandžaka i formiranju sandžačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

„Prvi korak u dogovoru za BNV je da se napravi programska koalicija, odnosno, hoće li liste da podrže program Vijeća ili će u samom startu da ruše Vijeće i da prave vladajuću koaliciju“, rekao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, kad se postigne programsko jedinstvo, nije važno ko će biti predsednik Vijeća, a ko članovi.

„Svi će imati obavezu da zajedno rade u interesu bošnjačke nacionalne politike“, rekao je Ugljanin.

Istakao je da BNV ima jasne ciljeve i program star 31 godinu, te da se u radu tog organa mora napraviti oštra crta između partijske i politike BNV.

„Niko osim BNV nema interes, legitimitet i pravo da sa državnim organima i EU vodi razgovore u ime svih Bošnjaka“, rekao je on.

Kazao je da nijedna stranka pojedinačno nema legitimitet da sama nastupa u rešavanju nerešenih bošnjačkih pitanja.

Najavio je za petak ili subotu nastavak razgovora „o konkretnim stvarima“ sa predsednicima Sandžačke demokratske partije Nihadom Hasanovićem i Stranke pravde i pomirenja Usameom Zukorlićem.

„Tražimo rešenje kako da te dve političke stranke sačuvaju kontinuitet političke ideje BNV u interesu bošnjačkog naroda, a da zadrže stranačke i koalicione pozicije u Beogradu, u Vladi, Skupštini Srbije i državnim institucijama“, naveo je Ugljanin.

On je povodom saopštenja Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković da nije u zakonskom roku uputio izvinjenje pripadnicima LGBT populacije zbog izjave tokom predizborne kampanje, rekao da „nije čuo to što mu je uputila“.

Oceno je da bi bilo bolje da se (Poverenica) bavi pametnijim poslovima, položajem i tretmanom Bošnjaka u Sandžaku gde važe posebni zakoni, nego tim pitanjima“

„Ja nisam spreman da razgovaram na tu temu, ona ne pripada programu stranke, to su gluposti kojima se drugi bave, ja sa tim nemam ništa“, izjavio je Ugljanin.

U predizbornom obraćanju je izjavio da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na normalnu stoku, čime je, prema mišljenju Poverenice, prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari