Ugljanin: U sistem MUP uvrstiti bosanski jezik 1

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin uputio je danas zahtev ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu da se u sistem za unošenje podataka građana prilikom izdavanja ličnih dokumenata uvrsti i bosanski jezik.

On je na konferenciji za novinare rekao da trenutno softverski sistem za unos podataka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prepoznaje srpski sve manjinske jezike, osim bosanskog i latiničnog pisma.

“Dakle, sam obrazac ne prihvata bosanski jezik, iako u članu 9. Zakona o ličnoj karti piše da se obrazac ovog dokumenta štampa i na jeziku i pismu nacionalne manjine. Ubacivanjem bosanskog jezika i latiničnog pisma u sistem biće omogućeno Bošnjacima zakonsko pravo za izdavanje ličnih dokumenata na maternjem jeziku”, poručio je Ugljanin.

Predsednik SDA Sandžaka je pozvao Bošnjake da zahtevaju izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom jeziku i da insistiraju na ostvarivanju svojih prava.

“Tako ćemo sačuvati svoj identitet i ostvariti prava. Ovo pravo nam je garantovano Ustavom, Zakonom o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma i Dejtonskim sporazumom”, naveo je Ugljanin.

Sličan zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova pre nekoliko dana uputilo je i Bošnjačko nacionalno vijeće napominjući da je bosanski jezik u službenoj upotrebi u Novom Pazaru i nekoliko opština jugozapadne Srbije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari