Ugljanin: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici najznačajniji događaj u istoriji Bošnjaka i BiH 1SDA

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, u UN, najznačajniji je događaj u istotiji Bošnjaka i Bosne i Hercehovine, ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Naglasio je da je „ceo svet poklonio pažnju toj državi i izrazio poštovanje žrtvama tog genocida, osim države u kojoj mi živimo“.

Za njega je zastrašujuće i zabrinjava ga „činjenica da, čak, i onih 19 država, koje su glasale protiv usvajanja Rezolucije, osim Srbije, potvrđuju da se genocid desio“.

– Genocid se ne dokazuje u UN, on je dokazan presudama međunarodnih sudova i našim očima. Očigledno se ne dokazuje – poručio je Ugljanin i dodao „da je sramota još veća, što predstavnici Srbije, jedini u svetu negiraju genocid, Bošnjake i BiH i veličaju ratne zločince, čime se direktno preti Bošnjacima Sandžaka“.

Podsetio je da je njegova partija jedina bošnjačka stranka, koja se javno oglasila i pozvala na usvajanje tog dokumenta, a one koje su u koaliciji sa SNS „to nisu smele da urade, čime su poraženi“.

Predsednik SDA Sandžaka pozvao je sve stranke i grupe građana, koji se predstavljaju kao zaštitnici Bošnjaka „da se jasno opredele i obaveste građane jesu li za mir i očuvanje BiH i opstanak bošnjačkog naroda, da li se svrstavaju na tu stranu ili onu koja negira BiH, Bošnjake i genocid“.

– Nakon genocida u Srebrenici i činjenice da rukovodstvo Srbije Republiku Srpsku stavlja u katastar svojih država, dva naroda su mnogo daleko, to su dva kraja sveta. Sa onima koji negiraju genocid mi nemamo ništa, sa njima nema razgovora i druženja. Moramo samo da se trpimo jer ovde živimo – zaključio je Ugljanin današnje obraćanje novinarima.

Poslanici SDA Sandžaka, u prethodnom periodu, više puta su pokušavali da u Skupštini Srbije pokrenu raspravu i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari