Umesto aplauza dajte pozitivnu odluku ili neka nam se jasno kaže „ne želimo vas u Evropskoj uniji“. Onda ćemo znati kako dalje da se ponašamo. Mi ne možemo da igramo igru pokretnih ciljeva – poručio je juče Ivica Dačić, premijer Srbije u Beču, na Evropskom forumu Vahau, javlja Fonet.


Skupu pod nazivom „Iza krize – obrisi nove Evrope“, koji je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Austrije, prisustvovao je i kosovski premijer Hašim Tači. Dačić je naglasio da je Srbija „iskreno i pošteno pristupila pregovaračkom procesu“ i da je „sve što je dogovoreno realizovano“.

– Ako mi još treba da ubeđujemo Brisel da nastavljamo evropskim putem, onda moram da pitam: Ako sada ne dobijemo datum, kada ćemo? Šta još treba da uradimo da bismo dobili pozitivnu odluku? Mi nemamo vremena da čekamo da se završe izbori u nekoj zemlji da bismo dobili datum za početak pregovora. Zaista smo postigli istorijski sporazum sa Prištinom. Ispunili smo naš deo, na vama je sada da ispunite ono što ste obećali – naglasio je Dačić.

On je rekao da zvanični Beograd „ne traži nikakve povoljnosti, samo da imamo isti tretman kao i drugi“:

Dačić je ukazao na „apsolutnu neophodnost“ politike proširenja EU na države Zapadnog Balkana i upozorio da ne sme da dođe do usporenja ili zaustavljanja posle prijema Hrvatske.

Hašim Tači je ocenio je da je dogovorena razmena oficira za vezu istorijsko dostignuće, koje Beograd i Priština nisu imale priliku ranije da postignu i pružio uveravanja da će kosovska vlast učiniti sve da vrati raseljena lica i njihovu imovinu. Kako javljaju agencije, Priština je na ovom skupu predstavljena „asimetrično“ – u programu sednice pored funkcije kosovskog premijera nalazi se zvezdica, a na dnu fusnota koja objašnjava da se time ne prejudicira status Kosova.

Na plenarnoj sednici foruma učestvovali su i ministri spoljnih poslova Austrije, Rumunije i Makedonije Mihael Špindeleger, Titus Korlatean i Nikola Poposki.

Moralna obaveza i nagrade

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger najavio je juče da će Beč svom snagom podržati da Srbija dobije datum na sledećem Savetu EU, koji ima „moralnu obavezu“ da donese takvu odluku. Špindeleger je naglasio da je potrebno da se jasno kaže hvala premijerima Srbije Ivici Dačiću i Kosova Hašimu Tačiju na postignutom kompromisu, dodajući da su oni „iskoristili istorijsku šansu i da to zahteva priznanje međunarodnom nagradom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari