Umesto blokada, u subotu protesti ispred lokalnih samouprava 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Umesto blokada puteva u subotu, plan je organizacija protesta ispred lokalnih samouprava, kaže za Danas Đorđe Miketić, iz Ekološkog ustanka.

Zahtevaće se poništavanje svih memoranduma i tajnih ugovora koje je neko poptisao u naše ime i raspuštanje radne grupe za Rio Tinto, kao i kontrola i proterivanje lokalnih zagađivača.

Prema njegovim rečima, građani koji budu protestovali ispred lokalnih samouprava ukazaće na svoje ekološke probleme i zagađivače i tražiće od lokalnih vlasti da se ti problemi reše.

U Beogradu se, kako je naveo, planira protest ispred zgrade Vlade u 14 sati. I Aleksandar Jovanović Ćuta najavio za subotu protest ispred Vlade Srbije, gde će glavni zahtev biti poništavanje svih upravnih akata koje je Srbija izdala kompaniji „Rio Tinto“.

Okupljenima će se obratiti pravnici i javne ličnosti.

Podsetimo, prošle tri subote građani su na poziv građanskih inicijativa Kreni-promeni i Ekološki ustanak blokirali puteve širom Srbije tražeci povlačenje zakona o ekproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i proterivanje kompanije Rio Tinto iz Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari