Ursula fon der Lajen sa Brnabić: EK podržava napore Srbije koje čini kako bi pristupila EU 1Foto: FoNet/Vlada

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da je neophodna normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Fon der Lajen je na svom Tviteru objavila fotografiju susreta sa premijerkom sa kojom je, kako je napisala, imala dobar sastanak.

„Evropska komisija podržava napore Srbije koje čini kako bi pristupila EU. Naš novi plan će pomoći da se ubrzaju reforme, povećaju investicije EU i približiti vas jedinstvenom tržištu“, napisala je ona.

Brnabić je novinarima rekla da je u pogledu deeskalacije na severu Kosovu „lopta u dvorištu Prištine“, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Neophodno je da pre svega prestane maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji i arbitrarna hapšenja i privođenja bez ikakvih dokaza, maltretiranja i tortura nad ljudima koji su u potpunosti nevini i za koje svi imaju dokaze da su nevini od nas do Euleksa pa na kraju krajeva i Prištine“, izjavila je ona.

Brnabić se u Briselu sastala i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Ona će razgovatati i sa komesarom Evropske unije za ekonomiju Paolom Đentilonijem i potpredsednikom Evropske komisije Marekom Šefčovičem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari