Ustaše i četnici se najbolje mogu razumjeti u onome što je najgore za Hrvate i Srbe

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, povodom godišnjice Oluje za Danas

Ostavite komentar


  1. И даље се историјском неистином наставља изједначавање усташа и четника – југословенске војске у отаџбини. На томе је Јосип Броз Тито градио „братство и јединство“. Сада пошто нема лажног Брозовог братства и јединства, нема потребе да се крију историјске чињенице које потврђују немачки, италијански, британски, амерички и архиви Независне државе Хрватске који говоре да су усташе били злочинци и сарадници фашиста и нациста, а четници први у окупираној Европи који су почели борбу против фашиста и нациста.

    1. Ne postoji nijedan zvaničan stav zemlje čije arhive pominjete u kojoj četnici nisu kolaboracionisti i to uz maksimalan napor da se politički stvar „omekša“, ipak KOLABORACIONISTI. Ako ste, kojim slučajem, funkcionalno pismeni, posetite Britaniku ili sajt njujorškog Muzeja holokausta (da ne pričamo o zapadnim istoričarima). A ja vam dodajem prema 95% srpskih istoričara, ne postoji nijedna jedenica JVuO koja je operisala na teritoriji NDH a da nije imala potpisane ugovore sa ustašama o zajedničkoj borbi protiv partizana. Te jedinice su, naravno, bile pod komandom generala Mihailovića i srpskog dela Jugoslovenske vlade iz Londona. Za to im je NDH uzvratila platama, penzijama, socijalnim osiguranjem i smeštajem u ustaškim kasarnama. Imajte u vidu, ako želite da mi odgovorite, manje je od 5% srpskih istoričara, plaćenika, koji će ovo demantovati. Naš je ozbiljan problem što elita „gura“ tih 5% a onih 95% se skoro i ne čuju. Uzgred, prve pare iz Pavelićevog kabineta, u znak dobre volje, Đujić i još nekoliko vojvoda su dobili novembra 1941. godine. Po 200.000 kuna. Potom su usledili ugovori i kruna tih ugovora. Napad 2000 Radićevih četnika na Kozaru sa Nemcima i ustašama, juna 1942. godine.

      1. Draga Milka, da li slučajno ili namerno zaboravljate za koje ciljeve su se borile hrvatske ustaše i hrvatski komunisti aprila 1941. godine. Komunsiti nisu napadali usatše do diorektive Staljina. Imali su istog neprijatelja, velikosrpski hegemonizam. Znam da Vam je teđško da shvatite i prihvatite koliko su strašni i nemilosrdni neprijatelji Srba, i to biološkog opstanka, ali pokušajte da razumete potrebu četnika da se izbore za biološki opstanak Srba i sve odvratne trule kompromise za koje su odgovorni. Ali šta je to u odnosu na jezive masovne i istrajne zločine hrvatskih ustaša, i neprijateljski stav komunista prema srpskim nacionalnim ciljevima. Dakle, izjednačiti zločinački režim hrvatskih ustaša i povremene kolaboracije četnika. Bilo bi dobro da se obavestite i o čuvenim martovskim pregovorima partizana, Nemaca i ustaša u Zagrebu 1943. godine. Da li je to bila kolaboracija prvog reda?

        1. Ovo što ste napisali jednostavno nije tačno, ali odgovorići samo na poslednju izmišljotinu. Partizani su marta 1943. pregovarali sa Nemcima ne i sa ustašama i to oko razmene zarobljenika, tokom „Neretve“. U to vreme su četnici generala Mihailovića u zajedničkim borbenim fomracijama sa Italijanima i ustašama, napadali partizane na „Neretvi“. „Formirali smo zajedničke jedinice sa Tetkićima (tako su zvali Italijane). Ovoga puta nam se komunisti neće izvući“ – piše Draži Zaharije Ostojić načelnik štaba JVuO sa Neretve. Inače, kao što su ustaše izvršile genocid nad Srbima, JVuO je izvršila genocid nad Bošnjacima, tokom ww2.

    2. Postovana Zorane, sve ste rekli. Nazalost vecina nas Srba je autisticna. Vecina se kune u Broza, a ovamo, slavi Krsnu slavu!

      1. Pa valjda Vam je jasno da su Englezi doveli broz.! a na vlast a samim tim uradili sve i da opstane na vlasti, na veliku žalost Srba. Srpske žrtve za titoiste nisu bitne, jedan od mnogih primera je zločin nad Srbima u Brodu(blizu Srebrenice)

  2. Komunisticki duh koji nas je i doveo dovde.
    Do raspada moskovkog ubilackog komunizma su pokoljenja ljudi u SFRJ lagali o Jasenovcu. Danas lazu o Oluji. Izmedju svih ostalih lazi u kojima od 1945-te srbi zive. Komunistickih lazi.
    Prepoznatljiv duh, komunisticki.

  3. Zbog cega i na ovaj nacin izjednacavate ustase i cetnike. Zaista to nije u redu i to samo govori koliko onome ko je pisao ovo nije stalo do srpskih zrtava vec na svaki moguci nacin hoce da umanji ustaske zlocine i one u NDH i ove 90-tih godina. Cenim vas list ali nikada nisam procitao kod vas da govorite o zlocinima komunista u Srbiji i SFRJ koje su pocinili posle ulaska u nasu drzavu u oktobro 1944.g. i posle uspostavljanja drzavne vlasti kada su svu silu imali u svojim rukama. Narod je bio nenaoruzan, bilo je preko 90% nevinih ljudi, unistene su cele porodice, one koje nisu unistene zavijene su u crno i pracene su, nadgledane sledecih 50 godina. Sta mislite kako je tim ljudima bilo da svoj zivot provedu proganjani i psihicki maltretitani. Moja majka koja je cerka kraljevog oficira koji be bio u logoru Osnabrik i njena rodbina tj. rodjaci stariji od 60 godina i dan danas idu ulicom pognute glave. Ja kazem mama pobogu digni glavu kad hodas ulicom ali ona kaze ne mogu tako sam navikla decenijama a i danas niko ne osudjuje te koji su nas maltretirali vec ih velicaju. Nikada niste pisali o tome a to ne prilici jednom demokratskom listu za koje vas smatram ali sa ovom rezervom.

  4. Opet neko poredi ustaše i četnike zbog političkih potreba, a nesreća ne zna kada su četničke jedinice nastale i kada su prestale da postoje, još relativizuje ustaše poređenjem sa Bulajićevim ‘četnicima’. To nepoznavanje istorije nas je toliko obmanulo i toliko smo sebi štete napravili hvatajuću se za laži koje ne umemo da razlikujemo od logičnih hipoteza o prošlim ili budućim događajima.

  5. Ono sto se kod nas NIKAD ne spominje jeste da su Srbi u Hrvatskoj ne samo najbogatija srpska zajednica u bivsoj Jugi vec i najobrazovanija. Takodje imaju veliku privilegiju da kao hrvatski gradjani mogu da zive, rade i ostvaruju svoja demokratska prava u celog Evropi. Nasi mediji medjutim uvek insistiraju na reportazama iz raznih zabiti u Krajini ili Lici gde neki povratnici nemaju struju ili vodu. Ima i toga, ali nikad nisam video reportazu o srpskim advokatima, inzenjerima, lekarima u hrvatskim gradovima. Da ne govorimo o vrlo imucnim preduzetnicima, kojima napamet ne pada da se presele u Srbiju i zive „saborno“ sa svojom bracom, samo zato sto ne mogu bez cirilice!

  6. Ako neko zna, ovaj čovek zna i treba ga saslušati, pažljivo pročitati svaku njegovu reč.

    1. Na ovo što ste rekli dodajem da je i hrabar, jer će ga sada i jedni i drugi razapeti

  7. Sramno , kako neko istura srpski narod iza komunizma , neće ostati ništa od srba u hrvatskoj sa o vakvom neokomunističkom politikom

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.