Usvojen Zakon o memorijalnom centru Staro sajmište 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, sa 159 glasova, Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ radi, kako je navedno u predlogu, ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina.

Kako je ranije u ime predlagača objasnio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, Zakonom o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ osniva se ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta, odnosno na prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatni logor Zemun“.

On je u Skupštini objasnio da će Memorijalni centar „Staro sajmište“ između ostalog obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koje, kako je rečeno ranije u raspravi, imaju za cilj ubrzanje dostave rešenja, jednostavniji upis u katastar i usklađivanje sa ostalim zakonima, pre svega sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o ozakonjenju.

Najvažnija novina je što rešenje iz Katastra nepokretnosti građanima moći da se dostavljaju i elektronskom poštom.

Poslanici su potvrdili Sporazuma o zajmu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a sredstva su namenjena projektu inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji.

Potvrđen je i Sporazum o zajmu za Projekat izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd od kineske Export – Import banke, kao i Sporazum sa Severnom Makedonijom o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Poslanici su potvrdili Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom i njenim državama članicama, kao i Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama Sporazuma o izmeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi.

Predsedavajući Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA), Ambasador Žorž Santer pohvalio je izglasavanje ovog Zakona

„Međunarodna alijansa za sećanje na holokaust (IHRA) pohvaljuje Vladu Srbije i Narodnu skupštinu, koja je izglasala Zakon bez glasova protiv, na naporima da se očuva sećanje na pripadnike srpske, jevrejske i romske zajednice koji su ubijeni na Starom Sajmištu. Mesta sećanja imaju ključnu ulogu u obrazovanju današnjih i budućih generacija o istorijskim činjenicama i razlozima koji su doveli do Holokausta, a istovremeno i služe da očuvaju sećanje na stradale i preživele. Građani Srbije zaslužuju da imaju autentičan lokalitet u znak sećanja na zločine Holokausta. Istovremeno, očuvanje lokaliteta, kao što su Staro Sajmište i Topovske šupe, obaveza je  dužnost država članica Međunarodne alijanse. IHRA i njeni stručnjaci nastaviće da podržavaju Srbiju savetima i ekspertizom tokom implementacije Zakona“, istakao je Santer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari