Bešić u Utisku nedelje: Opozicija nije bila u stanju da obezbedi kontrolu izbora iako je to obećala 1Foto: Ivan Dinić/Nova

Gosti emisije Utisak nedelje saglasni su da je ova reakcija opozicije i građana ispred Republičke izborne komisije (RIK) razumljiva, ali da podeljenih su mišljenja o postupcima opozcije tokom i pre izbornog procesa.

Gosti emisije Utisak nedelje saglasni su da je lista „Srbija protiv nasilja“ napravila dobar rezultat i na nivou Beograda i Republike, ali da je nažalost opozicija obećavala više nego što je mogla da ispuni, pa čak nije bila u stanju da obezbedi kontrolu izbora kao što je najavljivala. Smatraju i da je protest opozicije i građana ispred Republičke izborne komisije (RIK) razumljiv.

Jedan od nosilaca liste koalicije „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić rekao je, uključivši se onaljn u emisiju, da je ovaj nivo krađe iz izbornog procesa u sledeći sve veći.

„Nije sramota priznati poraz, ali sramota je krasti, a ova vlast to radi“, rekao je Aleksić.

On je naglasio da je broj ljudi koji je dovezen iz Republike Srpske onaj koji je napravio razliku u Beogradu između Srpske napredne stranke i Srbije protiv nasilja.

Aleksić je kazao da se u RIK-u nalazi veliki broj pripadnika policije i u civilu i u uniformama.

„Oni nam brane da uđemo u deo Skupštine gde se održava sednica RIK-a. Mi ćemo pokušati da blokiramo članove RIK-a koji dolaze i da tražimo od njih da ne daju legitimitet ovoj krađi“, poručio je on.

Alesić je pozvao građane da ostanu ispred RIK-a i da blokiraju njihov dalji rad kako bi se odbranila izborna volja.

„Imali smo sastanak sa predsednikom RIK-a koji nas je primio, predali smo dva CD-a sa velikim brojem snimaka neregularnosti i navode i dokaze koje mi imamo. Naši predstavnici RIK-a će to dalje proslediti GIK-u i tražimo poništavanje izbora zbog krađe“, objasnio je Aleksić.

On je potvrdio da oni ostaju u zgradi RIK-a do poništavanja beogradskih izbora.

Pravnica i članica Gradske izborne komisije (GIK) Sofija Mandić naglašava da uopšte nije iznenađena time kako su se izbori odvili,

Ona ukazuje da se desila „brutalna krađa“.

„Nivo brutalnosti je zaista visok, ali sa druge strane mislim da taj nivo brutalnosti nama daje za pravo da reagujemo. Ove ekstremne reakcije političara su izazvane tom brutalnošću“, naglasila je ona.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić naveo je da on nema kapacitet da kaže da li je bila brutalna krađa.

„Od lidera opozicije smo čuli ranije da će obezbediti maksimalnu kontrolu izbora. Obećali suda će biti zaštićen svaki glas i da neće biti moguća krađa izbora. Ovo što sada čujemo je da opozicija nije bila u stanju da obezbedi kontrolu izbora“, ukazuje Bešić.

On je naglasio da razume ovu reakciju opozicije, ali da kada imate jedan stabilan sistem sa dominatnom partijom i kada ulazite u izbornu utakmicu to morate da očekujete i da znate kako sa tim da se borite ili da kažete nema uslova za fer i poštene izbore i idemo na vaninstitucionalne načine borbe.

„Jedna od poruka jeste da se ovde dešavaju stvari koje nisu demokratske i dovode u pitalje legitimitet izbornog procesa“, poručio je Beš

Bešić u Utisku nedelje: Opozicija nije bila u stanju da obezbedi kontrolu izbora iako je to obećala 2
Foto: Ivan Dinić/Nova

ić.

 

Predsednik stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš rekao je da su oni bili spremni da biju ovu bitnu u neravnopravnim uslovima.

„Mi treba da vidimo dali postoji energija u narodu i šta mi kao opozicija možemo sami“, naveo je on.

On ističe da je njegov stav da ne bi trebalo da uđu u ovakvu gradsku skupštinu, ali da će se u koaliciji o tome tek razgovarati.

Ponoš je naglasio da su pokušali da iz ovoga izađu većom izlaznošću i odličnom kampanjom „Proglasa“ i „Srbije protiv nasilja“ povećali su je za četiri odsto.

„Oni su nam ukrali Beograd, a to što imamo dva mandata manje u republičkoj skupštini nije ništa“, rekao je Ponoš.

Šta radimo dalje, pozivamo ljude na ulicu da vidimo da li postoji energija u narodu i šta mi kao opozicija možemo sami, objasnio je on dalje poteze, navodeći da smatra da ne bi trebalo da uđu u gradsku skupštinu i da je to njegov lični stav jer o tome u koaliciji tek treba da razgovaraju.

Kolumnista portala Peščanik Dejan Ilić navodi da ima utisak da mu je oteta zemlja.

„Razumem nezadovoljstvo, opozicija je obeaćvala više nego što je mogla da ispuni. Najave o tome šta će da urade trebalo je da budu manje. Opozicija nema resurse da izađe u ravnopravnu borbru sa ovim režimom“, smatra on.

Da je opozicija imala umerenije najave, ovi rezultati ne bi bili loši, dodaje Ilić.

Režim će Beograd, kako je naveo, braniti životom i moralo je na to da se računa.

„Oni su videli koliko je opozicija jaka. Režim koji na ovaj način koristi sve resruse države i na izborima je tek za mali procenat bolji od opozicije, zapravo pokazuje koliko je on slab“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari